Työn ja talouden tutkimus LABORE

Talous & Yhteiskunta 2/2023 | Hyvinvointivaltio

Jaa

Onko suomalaisella hyvinvointivaltiolla tulevaisuutta? Talous & Yhteiskunta -lehden teemanumero pureutuu aiheeseen tutkimusta ja journalismia yhdistämällä.

Suomalainen hyvinvointivaltio on saranakohdassa. Väestö ikääntyy niin vauhdikkaasti, että poliitikot joutuvat linjaamaan, mihin kaikkeen on varaa ja miten. Ruotsissa ja Tanskassa vastaavaa ongelmaa ei ole. Milloin Suomi jäi verrokkimaistaan jälkeen ja mitä siitä seuraa?   

Talous & Yhteiskunta -lehti perehtyy hyvinvointivaltion taloudellisiin perustuksiin keskittyvässä teemanumerossa siihen, mitä Suomen taloudessa on viimeisten 15 vuoden aikana tapahtunut. Toimittaja Oskari Onnisen kirjoittamassa kansijutussa hyvinvointivaltion tulevaisuutta pohtivat mm. professorit Anu Kantola, Juho Saari ja Matti Tuomala sekä valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Lauri Kajanoja. 

Talous & Yhteiskunta 2/2023: Hyvinvointivaltio
 
Numeron tiedeartikkeleissa käsitellään lisäksi seuraavia teemoja:

1) Suomi ikääntyy ja talouskasvu matalaa. Tarkoittaako valtion velkaantuminen tässä tilanteessa sitä, että ”käymme lapsiemme taskuilla”, kuten usein väitetään? Väite on harhaanjohtava, kirjoittavat Ilpo Suoniemi, Hannu Tanninen ja Matti Tuomala.  

”Julkinen velka voi päinvastoin olla keino jakaa kustannuksia oikeudenmukaisesti sukupolvien välillä, esimerkiksi ilmastonmuutosta torjuttaessa. Tämä näkökulma ei näy suomalaisessa velkapelottelun sävyttämässä keskustelussa”, taloustieteilijät toteavat artikkelissaan. 

Kestääkö hyvinvointivaltio vanhenevan väestön?

2) Pohjoismaissa on luotu viime vuosina eläke-etuuksia, joiden avulla raskasta työtä tehneet voivat päästä eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää. Uudistukset ovat poikkeus maailmanlaajuisesta kehityksestä, jossa eläkeikiä on nostettu. Miksi työuraeläkkeet ovat tulleet juuri nyt ja juuri täällä? Eläketurvakeskuksen yhteyspäällikkö Mika Vidlund ja viestinnän asiantuntija Peter Lindström avaavat ilmiön taustoja. 

Työuraeläke rantautui Suomeen Ruotsiin ja Tanskaan

3) Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma on Suomessa pahentunut viime vuosina: työttömyysjaksot ovat pitkittyneet, mutta samalla avoimet työpaikat täyttyvät aiempaa hitaammin. Väitöskirjatutkija Jussi Huuskosen ja taloustieteen professori Jaakko Pehkosen artikkelissa kerrotaan, miten työttömien haastattelut parantavat työllisyyttä ja lisäävät aktivointipalveluihin osallistumista. 

Työttömien haastattelut edistävät työmarkkinoiden kohtaantoa

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Ekonomisk prognos 2025-2027: Ekonomin återhämtar sig under osäkra tider3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Enligt Labores konjunkturprognos våren 2025 kommer Finlands ekonomi att växa med 1,4 procent under 2025. Konjunkturläget förbättras 2026 och 2027 då BNP-tillväxten väntas stiga till 1,9 procent respektive 1,4 procent. Långsammare inflation och räntesänkningar kommer att stödja tillväxten i bostadsbyggande, privat konsumtion och export. Den internationella osäkerheten är exceptionellt hög, vilket innebär en ökad risk för långsammare tillväxt än väntat.

Talousennuste vuosille 2025–2027: Jousitus kovilla, talous elpyy epävarmuuden aikana3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Tutkimuslaitos Laboren kevään 2025 suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia vuonna 2025. Suhdanne paranee vuosina 2026–2027, jolloin BKT-kasvu vauhdittuu 1,9 ja 1,4 prosenttiin. Hidastunut inflaatio ja koronlaskut tukevat asuinrakentamisen, yksityisen kulutuksen ja viennin kasvua. Kansainvälinen epävarmuus on poikkeuksellisen suurta, mikä merkitsee kohonnutta riskiä ennustettua hitaamman kasvun toteutumiselle.

Tansanian shokkiherkkä sosiaaliturva – tutkimus peräänkuuluttaa uudistuksia12.3.2025 07:10:00 EET | Tiedote

Tansania kohtaa yhä vakavampia humanitaarisia kriisejä, joita aiheuttavat ilmastonmuutos, terveyskriisit ja lähialueiden konfliktit. Tuore tutkimus korostaa kiireellistä tarvetta shokeilta suojaavan sosiaaliturvan kehittämiselle, jotta kriisien vaikutukset voidaan minimoida ja tarjota väestölle parempaa suojaa. Tutkimuksessa suositellaan sosiaaliturvan rahoituksen lisäämistä, ennakoivaa suunnittelua, lainsäädännön vahvistamista, kriisejä ennakoivien teknisten työkalujen hyödyntämistä ja humanitaarisen avun parempaa integrointia kansallisiin sosiaaliturvajärjestelmiin. Ilman rakenteellisia uudistuksia miljoonat tansanialaiset jäävät taloudelliseen ja sosiaaliseen ahdinkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye