Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Suunterveyden terveyserojen kaventamista on jatkettava

Jaa

Suun sairaudet ovat yleisempiä sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevilla. 2020-luvulla huono-osaisuus ja syrjäytyminen näkyvät yhä suomalaisten hampaista ja suunterveydestä. Suun terveyserojen kaventamiseen tarvitaan hyvinvointialueilla vaikuttavia ja määrätietoisia toimia sekä lisää voimavaroja – tämä tulee huomioida hallitusohjelman toteutuksessa, painottaa Hammaslääkäriliitto.

Hyvä suunterveys perustuu säännöllisiin tutkimuksiin, suun sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä riittävään omahoitoon. 

Suun terveydenhuollon palvelujen saatavuus ja hoitoonpääsy ovat tärkeitä sekä kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti että yksilön kokonaisterveyden ja elämänlaadun kannalta. 

– Riittämätön suun terveydenhuollon resursointi ja alueelliset erot ylläpitävät eriarvoisuutta. Tuloihin perustuva eriarvoisuus on suurempaa hammashoidossa kuin muussa terveydenhoidossa. Silti suun terveydenhuollon osuus terveysmenoista on jatkuvasti pienentynyt, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Hallitusohjelmatavoitteissaan Hammaslääkäriliitto edellytti suun terveydenhuollon resurssien lisäämistä, hoidon saatavuuden parantamista sekä terveyden edistämisen ja ennalta ehkäisevän hoidon painottamista.

Tarvitaan toimiva palvelujärjestelmä 

Ratkaisuksi suun terveydenhuollon haasteisiin tarvitaan väestön, suun terveydenhuollon ammattilaisten ja yhteiskunnan kannalta nykyistä toimivampi järjestelmä.

Suun terveydenhuollossa julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Terveyskeskuksia ei ole missään vaiheessa mitoitettu koko väestön hoitoon, vaan aikuispotilaista noin puolet on hoidettu julkisella puolella ja puolet yksityisvastaanotoilla.

– Nyt tarvitaan käyttöön kaikki yksityissektorin resurssit hoitaa enemmän potilaita ja purkamaan hoitojonoja esimerkiksi korottamalla ja kohdentamalla hammashoidon Kela-korvauksia sekä kehittämällä toimivampia palvelusetelimalleja, korostaa Virtomaa.

Suun terveydenhuollon palvelut jakautuvat väestössä epätasaisesti.

– Potilaan omavastuu suun terveydenhuollossa on isompi kuin muussa terveydenhuollossa. Tämä epäkohta estää osaa väestöä hakeutumasta ajoissa hoitoon. Silloin suun sairaudet ehtivät edetä, jolloin menetetään terveyttä ja joudutaan lopulta tekemään laajempia ja vaativampia korjaavan hoidon toimenpiteitä. Tämä lisää kokonaisuutena myös yhteiskunnan kustannuksia.

Suunterveyden suuri eriarvoisuus on eettisesti, juridisesti ja kansanterveydellisesti ongelmallista. 

– Suun terveydenhuollon palvelut on laitettava kuntoon ja korjattava järjestelmän ongelmakohdat. Ihminen on kokonaisuus, joten suu- ja hammassairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen hoito tukevat myös monien kansansairauksien ehkäisyä ja hoitoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Malminkatu 30
00100 Helsinki
09 622 0250
http://www.hammaslaakariliitto.fi

Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Hammaslääkäriliittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Suun terveydenhuollon palveluja tulee tarjota koko väestölle hyvinvointialueilla7.11.2024 07:25:00 EET | Tiedote

Jokaisella on oikeus hyvään suunterveyteen. Hallituksen esittämä Kela-korvausten nosto ja kehittäminen ovat Hammaslääkäriliiton mukaan oikea askel siihen suuntaan, että suun terveydenhuollon potilasmääriä voidaan tasata paremmin julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Tämä ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että suun terveydenhuollon rahoitusta vähennetään hyvinvointialueilta tai julkisia palveluja ei enää tarjota koko väestölle.

Hammaslääkärien oikeus riittävään täydennyskoulutukseen on turvattava – hammaslääkärijärjestöt päivittivät suosituksen5.11.2024 08:12:13 EET | Tiedote

Hammaslääkärin työssä osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Ammattikunnalla on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus kouluttautua läpi työuran. Työnantajaa laki velvoittaa turvaamaan täydennyskoulutuksen edellytykset. Säästöpaineissa osa hyvinvointialueista on kuitenkin alkanut säästää myös koulutusmäärärahoista. Hammaslääkärijärjestöjen päivitetty täydennyskoulutussuositus muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä ja työnantajia huolehtimaan riittävästä täydennyskoulutuksesta.

Uuden Kela-korvausmallin tulee turvata potilaille vaikuttavat suun terveydenhuollon palvelut19.6.2024 12:40:36 EEST | Tiedote

Uutta Kela-korvausmallia tulee Hammaslääkäriliiton mukaan kehittää niin, että se kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä edistää suunterveyttä ja vähentää hoidon tarvetta. Mallin tulee parantaa hoidon saatavuutta ja helpottaa julkisen puolen hoitojonoja. Potilasturvallisuuden varmistamiseksi hammaslääkärin tulee jatkossakin päättää potilaan hammaslääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye