Tulli

Juhannus Helsingissä? Nauti autolauttaliikenteen ja Tullin historiasta Tullimuseossa

Jaa
Kaupunkijuhannusta Helsingissä viettävä voi suunnata Suomenlinnassa sijaitsevaan Tullimuseoon. Ensimmäisestä tullivirkakunnan vastuut kattavasti määrittäneestä lain julkaisusta tulee ensi vuonna kuluneeksi 300 vuotta, tullirikostorjunnan historia yltää vieläkin pidemmälle, reilun kolmensadan vuoden taakse. Tullimuseon kesän teemanäyttely kurkistaa autolauttaliikenteen historiaan.
Tullimuseo Suomenlinnassa 2023. Kuva: Janne Nokki / Tulli.
Tullimuseo Suomenlinnassa 2023. Kuva: Janne Nokki / Tulli.

Ensimmäinen säädös, jossa tullivirkailijan työtehtävät ja vastuut määriteltiin kattavasti, on päivätty lähes 300 vuoden taakse, vuoteen 1724. Tuolloin julkaistu ohjesääntö kokosi yhteen 1600-luvulla annettuja tullausta ja tullivirkailijoita koskevia ohjeita. Tullaus käytiin läpi kronologisessa järjestyksessä tavaran saapumisesta alkaen. Oman ohjeistuksensa saivat myös rantaratsastajat – aikaisempien aikojen rantojen tullivalvojat.

Tullirikostorjunnan historia yltää kolmannesvuosituhannen taakse, vuoteen 1689, jolloin tullirikosten tutkinta virallistettiin oikeudenkäyntejä koskevassa kuninkaallisessa asetuksessa. Tullirikokset katsottiin asetuksessa omaksi rikoslajikseen, joka vaatii erityismenettelyjä. Vaikka ulkomaan tavaraliikennettä koskevat määräykset ovat vuosisatojen mittaan muuttuneet paljon, tullirikoksissa on yhä omat erityispiirteensä.

– Meriliikenne on aina liittynyt ulkomaankauppaamme vahvasti: jo ensimmäisiä lakeja ja tulliohjesääntöjä määriteltäessä ja edelleen reilusti yli 90 % ulkomaankaupastamme kulkee meritse. Myös toimintamme perusperiaatteet näkyvät selkeästi jo vanhoissa asetuksissa. Valvomme yhä, ettei laittomia tavaroita tule rajojen yli, ja huolehdimme siitä, että laillisten tuotteiden liikkuminen on mahdollisimman sujuvaa, kertoo museonhoitaja Janne Nokki.

Tullimuseo on avoinna juhannuksena klo 12.30-17.30

Suomenlinnassa sijaitsevassa Tullimuseossa pääset tutustumaan tullauksen ja tullirikosten historiaan sekä niiden merkitykseen yhteiskunnassamme. Tänä kesänä esillä olevassa Lautalla lännestä -teemanäyttelyssä tutustutaan autolauttaliikenteen ja Tullin yhteiseen tarinaan aina 50-luvulta nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Missä?

Tullimuseo sijaitsee Hamilton-Polhem-kurtiinissa Suomenlinnassa, osoitteessa Suomenlinna B 20 D, Helsinki. Katso saapumisohjeet.

Milloin?

Tullimuseo on avoinna koko kesän tiistaista sunnuntaihin klo 12.30-17.30.

Mitä maksaa?

Tullimuseoon on ilmainen sisäänpääsy.

Lisätietoa Tullimuseosta museon verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museonhoitaja Janne Nokki, p. 040 332 2774 tai p. 040 332 6979 (Tullimuseo), tullimuseo(at)tulli.fi

Kuvat

Tullimuseo Suomenlinnassa 2023. Kuva: Janne Nokki / Tulli.
Tullimuseo Suomenlinnassa 2023. Kuva: Janne Nokki / Tulli.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.

Uusi tullausjärjestelmä UTU yhdistää EU-lakipykälät ja tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavat ICT-ratkaisut19.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote

Uusi tullausjärjestelmä eli UTU on Tullin vuonna 2015 käynnistynyt, kymmenien miljoonien eurojen arvoinen tulliselvityksen kokonaisuudistushanke. Tullin historian suurimman ICT-hankkeen tavoitteena on ollut ottaa käyttöön uusi, EU-vaatimusten mukainen tulliselvitysjärjestelmä. Vuonna 2026 valmistuvaa työtä ovat haastaneet niin velvoittava lainsäädäntö kuin muuttuvat verkkokaupan trenditkin. Haasteista huolimatta Suomi kuuluu EU:n laajuisen uudistustyön kärkimaihin.

Tullin uusi kuvantamislaite paljastaa kehonsisäiset huumeet – viisi kätköä jo löytynyt18.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote

Tulli on ottanut käyttöön ensimmäisen henkilönkuvantamislaitteensa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Laitetta käytetään kansainvälisen matkustajaliikenteen valvonnassa, kun matkustajan epäillään salakuljettavan kehonsisäisesti esimerkiksi huumeita. Alkuvuoden aikana kuvantamislaitteen avulla on paljastunut viisi tapausta, joissa matkustaja on yrittänyt tuoda maahan kehonsa sisällä huumausaineita. Uusi valvontalaite tehostaa Tullin matkustajatarkastuksia ja säästää sekä Tullin että matkustajan aikaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye