EU kerää kolmatta kertaa LHBTIQ-ihmisten kokemuksia syrjinnästä

Jaa

Euroopan unionin perusoikeusvirasto toteuttaa kolmannen tiedonkeruun Euroopassa asuvien lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten, intersukupuolisten tai queerien kokemuksista.

Euroopan laajuinen kolmas LHBTIQ-kyselytutkimus kokoaa Euroopan maissa asuvien yli 15-vuotiaiden lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten, intersukupuolisia ja uutena ryhmänä queerien mielipiteitä ja kokemuksia syrjinnästä.

Kyselytutkimus on avoinna 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille LHBTIQ-ihmisille 30 maassa: 27 EU-jäsenvaltiossa sekä Albaniassa, Serbiassa ja Pohjois-Makedoniassa. Kysely on auki heinäkuun loppuun saakka ja siihen voi vastata useilla kielillä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen laaja osallistuminen tutkimukseen on hyvin tärkeää. Tutkimuksella tuetaan lainsäädännön ja muiden toimenpiteiden kehittämistä sateenkaarioikeuksien vahvistamiseksi Euroopan alueella. Tulokset auttavat muodostamaan Euroopan komission LHBTIQ-tasa-arvostrategian 2020–2025.

Suomessa Seta ja muut ihmisoikeusjärjestöt käyttävät tuloksia edistääkseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta.

Viime vuosi väkivaltaisin Euroopassa – kasvaako kokemusten määrä? 

Kyselyyn vastasi vuonna 2012 93 000 eurooppalaista ja vuonna 2019 jo 140 000. Suomesta 2019 vastasi 4700 LHBTI-ihmistä. Tuolloin suomalaisvastaajista viimeisen 12 kuukauden sisällä:

  • 31 % kertoi kohdanneensa syrjintää jollain elämänalueellaan
  • 36 % oli kohdannut häirintää seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen perusteella
  • 91 % häirintää kohdanneista vastaajista ei ollut ilmoittanut häirinnästä minnekään
  • 56 % 15-17-vuotiaista vastaajista oli kohdannut sateenkaarivihamielistä kommentointia tai käytöstä koulussa
  • 16 % uhreista oli raportoinut poliisille kokemastaan fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta.

Eurooppalaisen sateenkaari-ihmisten kattojärjestön ILGA-Europen mukaan viime vuosi oli sateenkaari-ihmisille Euroopassa väkivaltaisin  kymmeneen vuoteen. Myös Suomessa viharikokset ja vihapuhe ovat lisääntyneet. Seta on huolissaan mittavasta aliraportoinnista, joka vaikeuttaa tehokkaan puuttumisen viharikoksiin ja häirintään.

Kysely on Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) teettämä. Teknisestä toteutuksesta huolehtii tilastokonsultointiyritys Agilis ja Metron Analysis ja viestinnästä HLBTI-yhteisön viestintään keskittyvä organisaatio Homo Evolution. Tulokset julkaistaan vuonna 2024. 

Vastaukset käsitellään nimettömästi siten, ettei kenenkään ole mahdollista tunnistaa yksittäisiä vastauksia, kun tulokset esitellään. Vastaamiseen menee noin 20 minuuttia. Toivomme, että media käyttää tätä kyselylinkkiä uutisoinnissaan.

Kyselytutkimusta voi seurata sosiaalisessa mediassa käyttämällä aihetunnistetta #LGBTIQsurvey.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eliisa Alataloviestinnän asiantuntija

Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK) tukee ja neuvoo toimittajia sateenkaariteemojen käsittelyssä, haastateltavien löytämisessä sekä kuvituskuvien hankkimisessa. Hän kehittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan uutisoinnin sensitiivisyyttä.

Puh:050 572 3259eliisa.alatalo@seta.fi

Kuvat

Linkit

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye