EU:n 11. pakotepaketti keskittyy Venäjälle asetettujen pakotteiden kiertämisen estämiseen

EU laajentaa pakotteita, jotka se on asettanut vastauksena Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Kyseessä on Venäjän hyökkäykseen liittyvä 11. pakotepaketti. Nyt hyväksytyn pakotepaketin myötä EU ottaa käyttöönsä merkittäviä uusia toimia pakotteiden kiertämisen estämiseksi.
Pakotteilla laajennetaan vientirajoitusten piiriin kuuluvien tuotteiden kauttakulkukieltoa Venäjän läpi. EU kieltää kauttakuljetuksen Venäjän läpi sellaisille tuotteille ja teknologioille, joita voidaan käyttää Venäjän sotilaallisen ja teknologisen kyvykkyyden parantamiseksi ja puolustus- ja turvallisuussektorin kehittämiseksi. Kauttakulkukieltoon lisätään ilmailu- ja avaruusteollisuuden tuotteita ja teknologioita, lentopolttoaineita ja niiden lisäaineita.
Käyttöön otetaan uusi mekanismi, joilla voidaan listata kolmansissa maissa toimivia, pakotteiden kiertämiseen osallistuvia yrityksiä. Mekanismi sisältää vientikiellossa olevien tuotteiden luettelon ja luettelon tahoista, joille kyseisiä tuotteita ei saa viedä. Mekanismia voidaan käyttää sellaisten maiden kanssa, jotka ovat systemaattisesti epäonnistuneet estämään pakotteiden alaisten tuotteiden päätymisen kauttaan Venäjälle. Mekanismin käyttö olisi viimeinen keino, jos diplomaattiset neuvottelut eivät tuota toivottua lopputulosta.
Sektoripakoteasetuksen salliman vienti- ja poikkeusluvan myöntäminen kielletään kolmansissa maissa toimiville yhteisöille, jotka ovat osallistuneet pakotteiden kiertämiseen tai kiertämisessä avustamiseen.
Pakotteiden kiertämistä koskevaa listauskriteeriä laajennetaan. Henkilöpakotteiden kohteeksi voidaan jatkossa asettaa tahoja, jotka edistävät neuvoston päätöksissä ja asetuksissa olevan pakotteiden kiertämiskiellon rikkomista tai jotka muulla tavoin toimivat järjestelmällisesti pakotteiden tarkoituksen vastaisesti.
Henkilöpakotteisiin lisätään Venäjän asevoimien edustajia tai niitä tukevia henkilöitä, poliittisia toimijoita, Venäjän yhteiskunnan informaatiovaikuttajia, mielipidevaikuttajia sekä Venäjän hallitusta tukevia tai siitä hyötyviä liike-elämän vaikuttajia. Osa lisättävistä henkilöistä on vastuussa ukrainalaisten lasten pakkosiirtojen ja laittomien adoptioiden järjestämisestä. Lisättävät yhteisöt ovat Venäjän valtion virastoja, valtiota tukevia järjestöjä, Venäjän asevoimia tukeneita yrityksiä, pankkeja ja media-alan yrityksiä.
Sektoripakotteissa vientikieltojen piiriin lisätään tuotteita ja teknologiaa, joilla ylläpidetään Venäjän sotakoneistoa ja teollista kapasiteettia. Näihin kuuluu elektronisia komponentteja, puolijohdemateriaaleja, materiaaleja elektronisten virtapiirien ja piirilevyjen valmistamiseen, lähtöaineita energeettisiin materiaaleihin ja kemiallisiin aseisiin, optisia komponentteja, navigaatioinstrumentteja ja puolustussektorilla ja merenkulussa käytettäviä metalleja.
Tuontikieltoja laajennetaan tuotteilla, joista saatavilla tuloilla Venäjä rahoittaa hyökkäyssotaansa. Näitä ovat mm. hiilituotteet, ruskohiili, turvetuotteet, kaasut, pois lukien kaasumaiset hiilivedyt, sekä hiilestä tislattu terva ja piki.
Pakotesäädöksissä mainitaan ensimmäistä kertaa ns. palomuuri, jolla voidaan mahdollistaa pakotelistatun omistuksessa tai määräysvallassa olevan eurooppalaisen yrityksen toiminnan jatkuminen. Säädöksillä mahdollistetaan poikkeusluvan myöntäminen sellaisten palvelujen tarjoamiseen, joita tarvitaan palomuurin perustamiseen, sertifiointiin tai arvioimiseen. Palomuurin tarkoituksena on poistaa pakotelistatun henkilön oikeus käyttää määräysvaltaa sellaisiin varoihin, jotka kuuluvat unionin alueella pakotelistatun omistuksessa tai määräysvallassa olevalle listaamattomalle taholle (esimerkiksi yritykselle).
Aiemmin pakotteilla asetettua liikennöintikieltoa laajennetaan kieltämällä Venäjälle rekisteröityjen perävaunujen käyttö unionin alueella myös unionin alueelle ja kolmansiin maihin rekisteröityjen rekkojen vetämänä.
Unionin satamiin ja suluille pääsyä rajoitetaan lisää. Kielto laajennetaan koskemaan jatkossa aluksia,
- jotka tuovat, ostavat tai kuljettavat pakotteiden alaisia tuotteita
- joita epäillään tai joiden on todettu rikkovan venäläisen raakaöljyn tai öljytuotteiden tuontikieltoa ja G7-ryhmän asettamaa öljyn hintakattoa (siirto alukselta toiselle)
- jotka laittomasti häiritsevät, sammuttavat tai muin tavoin sulkevat navigaatiojärjestelmänsä kuljettaessaan venäläistä raakaöljyä ja öljytuotteita, pois lukien turvallisuus- ja ympäristösyyt tai hengenpelastus.
Liikesalaisuuksien ja aineettoman omaisuuden myynti, lisensointi ja välittäminen Venäjälle kielletään.
Lisäksi selvennetään aiempia säädöksiä, jotka koskevat sellaisten kolmansissa maissa prosessoitujen rauta- ja terästuotteiden tuontia, jotka sisältävät venäläisiä rauta- ja terästuotteita.
Oikeudellisen neuvonnan antaminen unionin markkinoilta poistuville venäläisille toimijoille sallitaan 31.3.2024 saakka.
Eurooppalaisyritysten Venäjälle sijoittautuneiden tytäryritysten vetäytymistä Venäjältä koskevaa poikkeuslupamahdollisuutta jatketaan vuoden 2023 loppuun. Lupamenettely koskee tytäryhtiön hallussa olevien, pakotteiden alaisten tuotteiden siirtoa yrityskaupan yhteydessä.
Ns. henkilö- ja yhteisöpakotejärjestelmä
- Neuvoston päätös (YUTP) 2023/1218
- Neuvoston asetus (EU) 2023/1215
- Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/1216
Ns. sektoripakotejärjestelmä
Lisätietoja
Pia Sarivaara, tiiminvetäjä (pakotteet), kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. 0295 350 660
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme