Työnantajayritysten tilanne kaksijakoinen: kasvavia ja supistuvia yrityksiä lähes yhtä paljon
Kasvuyrityksiä on tällä hetkellä noin 27 prosenttia Suomen työnantajayrityksistä (21 % vuonna 2019). Lukumääräisesti tämä tarkoittaa arviolta lähes 20 000 yritystä, jotka vastaustensa perusteella tavoittelevat vähintään 10 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua ja ovat myös kasvaneet 10 prosenttia tai enemmän edellisen vuoden aikana. Sen sijaan vientiyrityksiä on nyt Venäjän kaupan loppumisen jälkeen parituhatta vähemmän kuin vuosi sitten, arviolta noin 22 000 kappaletta (24 000 vuonna 2022).
”Yrityksiä on lopetettu kiihtyvään tahtiin ja työnantajayritysten määrä on tämän tuloksena huolestuttavassa laskussa. Liikevaihtoaan kasvattaneiden kasvuyritysten lukumäärä on sen sijaan kasvussa, vaikkakin yleinen kustannusten nousu selittää osan kasvusta. Kuitenkin lähes 80 prosenttia kasvuyrityksistä kertoo myös kysynnän lisääntymisestä. Vientiyritysten määrä on sen sijaan laskenut edellisvuodesta lähes kymmenyksellä, jota pitkälti selittää Venäjän kaupan lopettaminen”, sanoo EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.
Kokonaisuudessaan työnantajayritysten tilanne on haastava. Kaikista työnantajayrityksistä 41 prosenttia arvioi kannattavuutensa heikentyneen ja 26 prosenttia sen vahvistuneen edellisen 12 kuukauden aikana. Kannattavuus oli heikentynyt varsinkin mikro- ja pienyrityksissä. Päätoimialoista vaikein tilanne on rakentamisessa, jossa 51 prosenttia arvioi kannattavuuden heikentyneen ja vain 22 prosenttia sen vahvistuneen. Samalla kannattavuuden heikentyminen osoittaa tasaantumisen merkkejä, ja yritykset koosta riippumatta uskovat useammin kannattavuuden vahvistumiseen kuin sen heikentymiseen seuraavan vuoden aikana. Alueista vain Itä-Suomessa kannattavuuden heikentymistä povataan useammin kuin sen vahvistumista.
Kasvava Länsi-Suomi ja haasteiden Itä-Suomi
Kasvuyrityksiä esiintyy eniten Uudellamaalla (32 % yrityksistä) sekä Länsi- ja Keski-Suomessa (31 % yrityksistä). Itä-Suomessa kasvuyritysten osuus oli 20 prosenttia ja Etelä-Suomessa (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Häme) 16 prosenttia.
”Maamme näyttäisi jakautuneen menestyvään Länsi-Suomeen ja haasteiden Itä-Suomeen. Esimerkiksi yritysten kasvua vauhdittavat vihreän siirtymän investoinnit ovat painottuneet länsirannikolle, kun taas monissa itäisen Suomen yrityksissä toiminta on supistunut”, toteaa Huovinen.
Lyhyellä tähtäimellä, seuraavan kolmen kuukauden aikana, toiminnan laajentumiseen uskoi 15 prosenttia ja supistumiseen 13 prosenttia kaikista yrityksistä. Kolme prosenttia yrityksistä piti lopettamista tai konkurssia mahdollisena. Etelä-Suomessa (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Häme), Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa toiminnan supistumisesta raportoivien yritysten osuus oli laajentumista ennakoivien osuutta suurempia.
”Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että yritykset eivät usko tilanteen kohentumiseen kesäkuukausina. Kaikkiaan kasvuhakuisia yrityksiä on kuitenkin enemmän kuin vuosi sitten ja jonkinasteista positiivista käännettä odotetaan syksyllä ja loppuvuoden aikana”, Huovinen arvioi.
Yrityskysely toteutettiin kesäkuussa 2023 ja siihen osallistui 977 työnantajayritystä. Aineiston analyyseissä hyödynnettiin päätoimialojen ja yrityskoon mukaan laskettuja painokertoimia, jolloin tulokset ovat yleistettävissä suuntaa-antavasti työnantajayritysten perusjoukkoon
Pk-Pulssi ja Kasvuyrittäjyyskatsaus, kesäkuu 2023
Lisätietoja:
johtava asiantuntija Jari Huovinen, p. 040 861 4582
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
MEDIAINFO 11.4. - EU:n valtiontukien ratkaisun hetket ja puolustusteollisuuden kasvumahdollisuudet; Suomi mallina Euroopan varautumisessa1.4.2025 10:39:41 EEST | Kutsu
Aika: pe 11.4. klo 10.30 – 11.30 (Suomen aikaa) Toteutus: Teams Hyvä toimittaja / toimitus EU-maiden keskinäinen valtiontukikilpailu on heikentänyt jo pitkään Suomen teollisuuden ja vihreiden investointien menestysmahdollisuuksia. Nyt ollaan uuden vaiheen äärellä: komission odotetaan tekevän vielä kesän aikana päätökset siitä, sallitaanko valtiontukijoustojen jatkua ja jopa laajentua tämän vuoden jälkeen. Tervetuloa kuulemaan EK:n ennakkoarvioita: mihin suuntaan valtiontukia ollaan viemässä vuosina 2026–2030 ja kuinka Suomen tulisi reagoida. Komissio on hiljattain julkistanut /julkistamassa kolme merkittävää politiikkapaperia siitä, kuinka EU lähivuosina vahvistaa varautumista, turvallisuutta ja puolustusta. Olemme EK:ssa analysoineet, mitä nämä suuntaviivat tarkoittavat Suomelle ja taloudelle. Julkistamme ehdotukset toimista, joita tulisi tehdä Suomen puolustusteollisuuden ja siihen liittyvän teknologia- ja palveluliiketoiminnan kasvattamiseksi. Näiden teemojen lisäksi annamme tärpit
Elinkeinoelämän luottamus vahvistui maaliskuussa27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Yritysten talousluottamus oli maaliskuussa nousussa. Ainoastaan rakentaminen alamaissa.
Peruskoulun huolehdittava paremmin lasten ja nuorten perustaidoista24.3.2025 10:00:11 EET | Tiedote
Osaamisen perusta rakennetaan peruskoulussa, jonka järjestäminen on kuntien lakisääteinen tehtävä. Kunnissa tehtävillä resurssipäätöksillä on merkittävä vaikutus sekä lasten ja nuorten oppimisen edellytyksiin että koko Suomen koulutus- ja osaamistasoon. EK on esittänyt osaamistakuuta eli sen varmistamista, että jokaisella nuorella on peruskoulun päättyessä jatko-opintojen edellyttämä luku- ja kirjoitustaito sekä hyvä matematiikan perusosaaminen ja digitaidot.
Hybridityö tuo parhaat tuottavuustulokset suomalaisyrityksissä – etätyön rooli talouskasvussa ratkaiseva20.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Etätyön vaikutuksia suomalaisyritysten tuottavuuteen selvittäneiden tutkimusten mukaan hybridityö – etä- ja lähityön yhdistelmä – on tehokkain tapa parantaa yritysten suorituskykyä. Innolinkin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) tuoreet tutkimukset osoittavat, että hybridityö tuottaa parhaan tuloksen, kun taas täysin etänä tai täysin lähityönä tehtävä työ voi heikentää tuottavuutta.
Työmarkkinakeskusjärjestöiltä yhteiset näkemykset tekoälyn hyödyntämisestä työpaikoilla19.3.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Työmarkkinakeskusjärjestöt kantavat huolta tilanteesta, jossa digiteknologioita, kuten tekoälyä, ei hyödynnetä parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä taustaa vasten järjestöt ovat koonneet prioriteettilistan Suomen ja Euroopan päättäjille tekoälyn hyödyntämisestä työpaikoilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme