Pohjolan Voima Oyj

Jumiskon vesivoimalaitoksella vietetään avointen ovien päivää – vesivoiman merkitys säilyy

Jaa

80 vuotta täyttävä Pohjolan Voima viettää tänään torstaina 29.6.2023 avointen ovien päivää Jumiskon vesivoimalaitoksella Kemijärvellä. Moderni vesivoima yhteensovittaa sähköntuotannon sekä luonnon ja ihmisten tarpeet.

Pohjolan Voiman tarina alkoi vesivoimasta ja omistajien sähkön saannin varmistamisesta toisen maailmansodan jälkeisen sähkön niukkuuden oloissa. Ainutlaatuinen, vuonna 1954 valmistunut Jumiskon kalliovoimalaitos on Pohjolan Voiman toinen voimalaitos.

Pohjolan Voiman perustehtävänä on edelleen tuottaa sähköä ja lämpöä omistajilleen varmasti ja luotettavasti. Nykyisin Pohjolan Voima tuottaa noin 20 prosenttia Suomen sähköstä vesi-, lämpö- ja ydinvoimalla, josta jo 97 prosenttia hiilineutraalisti. Kilpailukykyisen hiilidioksidineutraalin tuotannon ja luonnon monimuotoisuuden yhteensovittaminen on strateginen tavoite.

Vesivoimalla on keskeinen merkitys luotettavana säätövoimana

Vesivoimalaitokset tuottavat Suomen sähköjärjestelmälle elintärkeää säätövoimaa. Uusiutuvan tuuli- ja aurinkovoiman kasvu merkitsee sähköntuotannon vaihteluiden lisääntymistä ja tasapainottavan säätövoiman tarpeen kasvua.

"Tarvitsemme kotimaista, uusiutuvaa ja säätökykyistä vesivoimaa jatkossakin. Se on erinomainen pari sään mukaan vaihtelevalle tuuli- ja aurinkovoimalle. Vesivoima on parasta säätövoimaa, sillä vesivesivoimalaitosten säätökyky ulottuu sekunneista vuorokausitason vaihteluun", toteaa Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Jani Pulli.

"Modernit, peruskunnostetut vesivoimalaitoksemme tuottavat sähköä luotettavasti, oikea-aikaisesti ja energiatehokkaasti. Hyödynnämme laitosten kehittämisessä uusinta tekniikkaa, mikä lisää tuotannon oikea-aikaisuutta, säätökykyä ja varmaa toimintaa", Pulli jatkaa.

Tavoitteena kestävä tuotanto

Pohjolan Voima toteuttaa tänä vuonna käyttöön ottamaansa luonnon monimuotoisuusohjelmaa. Vesivoimassa yhtiö on sitoutunut edistämään yhteistyössä vaelluskalojen luonnonkierron palauttamista ja kehittää vesiympäristöä myös paikallisella yhteistyöllä.

"Moderni vesivoima kantaa vastuuta niin ympäristöstä kuin ihmisistä. Tekninen kehitys ja älykkäät järjestelmät parantavat kykyämme yhteensovittaa sähköntuotanto ja vesiympäristön tarpeet. Lisäksi otamme kehitysaskeleita luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Iijoella toteutamme yhteistä Iijoki-visiota ja kehitämme yhteistyössä vaelluskalojen alasvaellusta sekä keräämme kokemuksia Kalasydän-kalatiestä ylösvaelluksen edistämiseen osana toimien kokonaisuutta. Osallistumme myös Kemi-Ounasjoen vaelluskalayhteistyöhön", kertoo Jani Pulli.

"Kehitämme myös vesistöjen säännöstelyä yhteistyössä eri vesistön käyttäjien kanssa. Jumiskon vesistöalueella Suolijärville on yhteistyössä viranomaisen ja paikallisten kanssa määritelty uudet järvien vedenkorkeuksien säännöstelysuositukset, jotka vähentävät säännöstelyn aiheuttamia haittoja ympäristölle ja virkistyskäytölle", Jani Pulli sanoo. 

Lisätietoja:

Jani Pulli, toimitusjohtaja, PVO-Vesivoima Oy, jani.pulli@pvo.fi, puh. 050 386 2680

Jumiskon vesivoimalaitos

Ainutlaatuinen voimalaitos rakennettiin kallion sisään, jonne vesi johdetaan yhteensä 7,5 kilometrin pituisia tunneleita pitkin. Innovatiivisen ratkaisun ansiosta Jumiskon putouskorkeus 96 metriä on Suomen suurin. Voimalaitos valmistui vuonna 1954 ja se modernisoitiin vuonna 2021. Jumiskon vesivoimalaitos - Pohjolan Voima

Tietoa PVO-Vesivoimasta

PVO-Vesivoima Oy tuottaa sähköä vesivoimalaitoksilla Iijoella, Kemijoella ja Kokemäenjoella. Yhtiön sähköntuotanto on keskimäärin 1,7 terawattituntia vuodessa. Yhtiö kuuluu Pohjolan Voima -konserniin. www.pohjolanvoima.fi; Twitter: @PVOVesivoima  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjolan Voima Oyj

Rauman biovoimalaitoksen automaatiojärjestelmät uudistetaan12.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Rauman Biovoiman yhteistuotantolaitoksen automaatiojärjestelmä uudistetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan polttoaineiden vastaanottojärjestelmien ohjaukset ja säädöt, ja ne otetaan käyttöön tulevana syksynä. Investoinnin toisessa ja kolmannessa vaiheessa uusitaan biokattiloiden sekä kaukolämpöjärjestelmän osuus automaatiosta. Hanke valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2026. Prosessihöyryä, lämpöä ja sähköä tuottavan laitoksen uuteen automaatiojärjestelmään investoiminen on jatkumoa Rauman Biovoiman pitkäjänteiselle kehitystyölle.

Maailman kehittynein turbiinisäätäjä parantaa vesivoiman säätövoimaa – PVO-Vesivoiman ja Oulun yliopiston yhteistyö eteni patenttihakemukseen27.5.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

PVO-Vesivoima ja Oulun yliopisto ovat yhdessä kehittäneet täysin uudenlaisen turbiinisäätäjän, jolla pystytään säätämään vesivoimalaitosten sähköntuotantoa aiempaa huomattavasti tarkemmin. Tarkkuuden lisäksi se säästää koneistoa kulumiselta. Nyt kehitetty, koneoppimista hyödyntävä innovaatio on maailman kehittynein vesivoimalle tarkoitettu turbiinisäätäjä. Sille haetaan patenttisuojaa.

Pohjolan Voima selvittää sähkön varastointiin tarkoitetun pumppuvoimalaitoksen mahdollisuutta Kemijärven alueelle29.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Suomen suurimpiin energiayhtiöihin lukeutuva Pohjolan Voima selvittää mahdollisuutta rakentaa pumppuvoimalaitos Kemijärven alueelle. Muun muassa Norjan ja Itävallan vuoristoseuduilta tuttu pumppuvoimalaitos keskittyy sähkön varastointiin. Suomi tarvitsee merkittävästi lisää säädettävää sähkökapasiteettia sekä tuotetun sähkön varastointikapasiteettia, jotta pystytään varmistamaan sähkön saatavuus suomalaisille ja vakaa toimintaympäristö kotimaiselle teollisuudelle.

Pohjolan Voima investigates building a pumped hydroelecric energy storage (PHES) in Kemijärvi29.2.2024 10:00:00 EET | Press release

Pohjolan Voima, one of Finland’s largest energy companies, is investigating the possibility of building a pumped-storage power station in the area of Lake Kemijärvi. Pumped-storage power stations are used in the mountain regions of Norway and Austria, for example, and focus on storing electrical energy. Finland will require significant amounts of regulating energy and storage capacity for electricity production to ensure the availability of electricity to Finnish households and a stable operating environment for Finnish industry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye