Keski-Suomen luomuala väheni kymmenesosalla

Keski-Suomen luomuviljelty peltoala on tänä vuonna noin 10 500 hehtaaria, mikä on yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Luomuviljellyn alan osuus maakunnan koko peltoalasta on nyt noin 11 %. Tiedot perustuvat keskisuomalaisten viljelijöiden tänä kesänä jättämiin peltotukihakemuksiin.
Luomutilojen määrä Keski-Suomessa väheni suhteellisesti vielä enemmän kuin peltoala, noin viidenneksellä. Luomuvalvontajärjestelmästä erosi tänä vuonna noin 40 keskisuomalaista maatilaa, ja siihen liittyi viisi uutta tilaa. Keski-Suomen ELY-keskuksen tilastojen mukaan maakunnassa on nyt noin 150 luomutilaa.
Asiantuntija Kari Alatalo Keski-Suomen ELY-keskuksesta toteaa, että luomusta luopui paljon pieniä maatiloja.
– Lisäksi osa luomutuotannosta luopuneista tiloista on vuokrannut peltonsa tuotantoa jatkaville luomutiloille. Siten luomuala ei vähentynyt samassa suhteessa kuin luomutilojen määrä, hän selventää.
Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan koko Suomen luomuviljelty ala väheni tänä vuonna kahdeksan prosenttia edellisvuodesta ja on nyt noin 310 000 hehtaaria. Luomutiloja on Suomessa noin 4 300, mikä on yli 500 tilaa vähemmän kuin viime vuonna.
Myyntikasvivaatimus sai useat luopumaan
Keski-Suomen ja samoin koko maan luomupeltoala on lisääntynyt varsin tasaisesti 2010-luvun alusta lähtien tähän. Alatalo arvioi, että suurin syy nyt koettuun alamäkeen on luomuehtojen ns. myyntikasvivaatimuksen tiukentuminen. Se tarkoittaa, että luomutilan on tuotettava vuosittain vähintään 30 %:lla sitoumusalastaan ns. myyntikasveja.
Myyntikasvivaatimuksen tiukennus on EU:n lainsäädännön kansallinen tulkinta. Sen tavoitteena on, että markkinoille saataisiin aiempaa enemmän luomutuotteita.
– Vaatimus on ongelmallinen etenkin pienille karjatiloille, joilla pellot ovat luomussa, mutta eläimet kasvatetaan tavanomaisina. Näiden tilojen koko kasvintuotanto saattaa mennä oman karjan ruokintaan. Lisäksi karjatiloilla ei välttämättä edes ole kalustoa viljan tai palkokasvien viljelyyn, Alatalo taustoittaa.
Monet peltojaan luonnonmukaisesti viljelevät eläintilat eivät ole siirtäneet eläimiään luomuun siksi, että se ei ole tilalla taloudellisesti kannattavaa, jos eläinsuojiin pitäisi tehdä isoja investointeja.
Taustalla voi olla monia muitakin syitä
Luomutilojen vähenemiseen vaikuttaa todennäköisesti moni muukin seikka. Osa tiloista on saattanut luopua luomusta siksi, että maksullisen luomuvalvonnan veloitus muuttui viime vuonna tuntiperusteiseksi, kun se aiemmin oli hehtaariperusteinen. Alatalo toteaa, että muutoksen myötä luomuvalvontaan kuulumisesta saattoi tulla hyvin pienille luomutiloille taloudellisesti kannattamatonta.
– Luomutilalla on paljon enemmän kirjanpitovelvollisuuksia kuin tavanomaisella tilalla, ja pienellä tilalla se voi viedä taloudelliseen tulokseen suhteutettuna kohtuuttoman paljon aikaa, hän pohtii.
Tämä vuosi oli vedenjakaja myös siksi, että kaikilla luomutuottajilla oli mahdollisuus päättää, jatkavatko vai lopettavatko he luomusitoumuksensa. Normaalisti luomusitoumus tehdään viideksi vuodeksi kerrallaan.
– Monet iäkkäät tai sivutoimiset luomuviljelijät lopettivat siksi juuri nyt, Alatalo sanoo.
Myös markkinoiden luomukysynnän hiipumisella saattaa olla tekemistä luomutuotannon vähenemiseen. Esimerkiksi monien luomuviljojen hinnat ovat laskeneet lähes tavanomaisen viljan tasolle, kun luomulaadusta vielä muutama vuosi sitten maksettiin huomattavasti korkeampaa markkinahintaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kari AlataloasiantuntijaKeski-Suomen ELY-keskus
Puh:0295 024 148Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä
0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Rauhoitetun tupsumännyn kaataminen oli harmillinen ja harvinainen tapaus7.4.2025 15:41:48 EEST | Tiedote
ELY-keskus käy läpi tilanteeseen johtaneen tapahtumaketjun yhdessä urakoitsijan kanssa.
Soiden ennallistaminen täydentää Helmi-ohjelman toteutusta Keski-Suomessa3.4.2025 14:59:02 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti viime vuoden aikana kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä, soita ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato.
Kesänopeusrajoituksiin siirrytään Keski-Suomessa 9.–10.4.2.4.2025 12:10:16 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksista luovutaan Keski-Suomen maanteillä keskiviikosta 9.4.2025 alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä.
ELY-keskus suorittaa huuhkajareviirin kameravalvontaa Laukaan Kuusaassa1.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus on aloittanut kameravalvonnan Laukaan Kuusaassa sijaitsevalla huuhkajareviirillä. Alueella epäillään tapahtuneen pesinnän tahallista luonnonsuojelulain vastaista häirintää useamman vuoden ajan. Huuhkaja on erittäin uhanalainen laji. ELY-keskus muistuttaa, että pöllöjen pesiä ei tule lähestyä pesimäaikana.
Maaperätutkimukset vaikuttavat liikenteeseen Rantaväylällä ja Rantaraitilla27.3.2025 16:04:41 EET | Tiedote
Työt alkavat huomenna perjantaina 28.3.2025 ja kestävät 13.4.2025 saakka. Autoilijoita ja alueella liikkuvia kehotetaan varovaisuuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme