Yölliset nopeusrajoitukset eivät vähentäneet sähköpotkulautaonnettomuuksia
− Odotimme, että kesällä 2022 käyttöön tulleet yölliset nopeusrajoitukset näkyisivät vähentyneenä tapaturmien määränä ja lievempinä tapaturmina. Havaitsimme kuitenkin, että tapaturmia oli yhtä paljon kuin aiempana kesänä ja vakavien tapaturmien osuus jopa kasvoi hieman edelliskesään verrattuna.
− Vaikuttaa siltä, että tulevaisuudessa tarvitaan nopeusrajoitusten lisäksi muita keinoja näiden tapaturmien tehokkaaseen ehkäisyyn, toteaa tutkimuksen pääkirjoittaja, lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen.
Tampereella oli kesällä 2022 käytössä vuokrattavien sähköpotkulautojen yöllinen nopeusrajoitus, jossa maksiminopeus oli rajoitettu 15 kilometriin tunnissa puolenyön ja aamukuuden välillä.
Tutkimusaineistossa olivat mukana kaikki kesä-, heinä- ja elokuussa vuosina 2019−2022 Tays Keskussairaalan Päivystys Acutassa hoidetut sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantuneet potilaat. Tulokset suhteutettiin ajomääriin ja ajokertoihin.
− Yöllisiä onnettomuuksia oli kesällä 2022 hieman vähemmän kuin aikaisempina kesinä, mutta kyse voi olla vain satunnaisvaihtelusta. Vaikuttaakin siltä, että yölliset nopeusrajoitukset eivät ole merkittävässä roolissa sähköpotkulautatapaturmien ehkäisyssä, vaan tapaturmia tapahtuu likimain yhtä paljon niistä huolimatta, toteaa tutkimuksen vastuuhenkilö, Taysin tuki- ja liikuntaelinkeskuksen erikoislääkäri, dosentti Aleksi Reito.
Kuten Taysin aikaisemmassa sähköpotkulautatutkimuksessa, tässäkin tutkimuksessa hyödynnettiin todellisia käyttömääriä tulosten analysoinnissa. Tutkimuksessa tehtiin yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa, mikä mahdollisti käyttömäärien yhdistämisen päivystyskäyntitietoihin.
− Tuloksistamme ainutlaatuisen tekee sähköpotkulautaoperaattoreilta saadun käyttäjädatan yhdistäminen sairauskertomuksista kerättyyn tietoon tapaturmista. Näiden tietojen avulla pystyimme hyvällä tarkkuudella vertailemaan yöllisten nopeusrajoitusten merkitystä, Liukkonen kertoo.
Liukkosen ja työryhmän tutkimus Association of Nighttime Speed Limits and Electric Scooter–Related Injuries julkaistiin Jama Network Open -lehdessä 29.6.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Taysin tuki- ja liikuntaelinkeskuksen erikoislääkäri, dosentti Aleksi Reito, aleksi.reito(at)pirha.fi, p. 03 311 67605
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Aluevaltuuston kokous 25.11. – seuraa kokousta suorana verkossa21.11.2024 12:32:45 EET | Tiedote
Pirkanmaan aluevaltuusto käsittelee ensi viikolla muun muassa monituottajuusohjelmaa, vammaispalvelujen palveluverkkosuunnitelmaa sekä investointiohjelmia. Valtuusto valitsee myös tukipalvelujohtajan.
Talousarvioesitys tähtää talouden tasapainoon – palvelujen laatu ja saatavuus hyvällä tasolla20.11.2024 15:34:05 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue keskittyy ensi vuonna erityisesti palveluverkkopäätösten toimeenpanoon ja hallinnon keventämiseen. Hyvinvointialue ottaa käyttöön strategisen monituottajuuden ja keskittyy toimitilakysymysten ratkaisemiseen. Painopistettä siirretään erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Aluehallitukselle valmistellun talousarvioesityksen mukaan palveluiden laatu ja saatavuus voidaan pitää hyvällä tasolla. Talousarvio on laadittu lähes sata miljoonaa euroa ylijäämäiseksi, jotta voidaan kattaa aiemmat alijäämät ja turvata välttämättömät investoinnit.
Marina Erhola määräaikaiseksi sote-ohjauksen alivaltiosihteeriksi20.11.2024 15:03:31 EET | Tiedote
Lääketieteen tohtori, Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola aloittaa sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteerinä 1. tammikuuta 2025. Hän tulee toimimaan osittain myös valtiovarainministeriön hyvinvointialueiden ohjauksen tukena. Erholan tehtävä koskee kansallista sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausta.
Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – hakeudu hälyttävistä oireista lääkärin vastaanotolle20.11.2024 12:55:25 EET | Tiedote
Suomessa todetaan vuosittain noin 1200 haimasyöpää. Haimasyöpä on huonoennusteinen ja kolmanneksi eniten syöpäkuolemia aiheuttava syöpä. Ennuste paranee, jos syöpä tunnistetaan ajoissa. Haimasyöpää hoidetaan leikkauksella, syöpälääkehoidoilla ja sädehoidolla sekä oireita lievittävällä hoidolla. Kehittyneiden syöpälääkehoitojen ja kirurgisten tekniikoiden ansiosta yhä useampia kasvaimia saadaan nykyään leikkaushoidon piiriin. Lisäksi haiman esiastekasvaimia leikataan entistä enemmän, jolloin ennuste on erinomainen.
Pirkanmaan hyvinvointialueella epäillään tietoturvaloukkausta19.11.2024 14:02:03 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluksessa ollutta työntekijää epäillään perusteettomasta kameravalvontakuvan katselusta Tays Keskussairaalassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme