UM ja MMM: YK:n ruokajärjestelmäkokous Roomassa: Suomi ajaa lasten ja nuorten oppimista ja kehitystä tukevan kouluruokailun laajentamista

Tiedote, maa- ja metsätalousministeriö ja ulkoministeriö
”Suomi korostaa kokouksessa ilmaisen kouluruuan keskeistä roolia yhteiskunnallisessa kehityksessä lasten ja nuorten ravitsemuksen ohella. Kouluruoka tukee yleistä hyvinvointia, tasa-arvoa, taloudellista kehitystä ja yhteiskuntarauhaa. Tästä Suomella on omaa kokemusta”, toteaa Suomen valtuuskuntaa johtava maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Suomessa on järjestetty maksutonta kouluruokailua 1940-luvulta lähtien.
Konfliktit, taloudelliset shokit sekä ilmastonmuutos ovat luoneet globaalin ruokakriisin, jota Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on pahentanut ja viimeisimpänä takaiskuna oli Venäjän yksipuolinen irtautuminen Mustanmeren viljankuljetussopimuksesta. Suomi on huolissaan kasvavasta ruokaturvattomuudesta ja katsoo, että maailmassa on suuri tarve ruokajärjestelmiä vahvistaville ratkaisuille. Hyökkäyssota ja hintojen nousu ovat paljastaneet heikkouksia eri maiden kansallisissa ruokajärjestelmissä.
Rooman kokouksessa tarkastellaan edistystä työssä kohti kestäviä ruokajärjestelmiä, jaetaan tietoa onnistuneista uudistuksista ja kohdatuista haasteita, ja vahvistetaan poliittisten päättäjien tietoisuutta ruokajärjestelmien roolista kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
Suomi tekee johdonmukaisesti työtä oman ruokajärjestelmämme kestävyyden vahvistamiseksi, tavoitteena tasapaino ihmisen hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön välillä ja on valmis jakamaan kokemuksiaan ja hyviä käytäntöjään.
Suomi tukee kestäviä ruokajärjestelmiä kehittyvissä maissa ja tarjoaa suomalaista erityisosaamista ongelmien ratkaisemiseen. Lisäksi Suomi vahvistaa humanitaarisella avulla ruokaturvaa ja tukee erityisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.
Suomen ja YK:n Maailman ruokaohjelman (WFP) aloitteesta perustettu Globaali kouluruokakoalitio (Global School Meals Coalition) edistää kouluruokailun globaalia kattavuutta ja resursointia.
”Koalition tavoitteena on, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus terveellisen ja ravitsevaan kouluruokaan vuoteen 2030 mennessä. Aloitteemme on herättänyt paljon vastakaikua: koalitioon on liittynyt tähän mennessä noin 84 maata sekä 95 järjestöä ja toimijaa”, sanoo seurantakokoukseen myös osallistuva ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Juha Savolainen.
Koalition rinnakkaispuheenjohtajina toimivat Suomi ja Ranska.
Kokoukseen odotetaan noin 2 000 delegaattia 170 maasta, parikymmentä valtionpäämiestä ja toistasataa ministeriä. Kokoukseen osallistuu myös viitisensataa yksityisen sektorin edustajaa, tuottajia, teollisuutta, kauppaa, tutkijoita ja kansalaisjärjestöjä. Kokouksen avaavat YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Italian pääministeri Giorgia Meloni.
Lisätietoja
Seurantakokous: Aulikki Hulmi, kansainvälisten asioiden johtaja, maa- ja metsätalousministeriö, puh +358 50 475 0066
Kouluruokakoalitio: Juha Savolainen, apulaisosastopäällikkö, ulkoministeriö, puh. +358 295 351 508
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme