Suomen riistakeskus

Merihanhen ja kanadanhanhen peltometsästys alkaa 10.8.

Jaa
Meri- ja kanadanhanhen metsästys alkaa pelloilta 10.8. Aikaistetulla jahdilla halutaan estää hanhiparvien aiheuttamia viljelyvahinkoja ja mahdollistaa riistavaran hyödyntäminen.

Merihanhen metsästys ajanjaksolla 10.8.–20.8. kello 12 asti on sallittu seuraavin rajoituksin: 

  • Metsästysalueena ovat rannikkoalueen pellot, jotka ovat tavanomaisessa viljan ja muun kasvin tuotannossa, ja joiden tarkoitus on tuottaa satoa myytäväksi tai tuotantoeläinten ravinnoksi. Tukikelpoisia riistalaitumia ja pienialaisia riistapeltojen kaltaisia peltoja ei saa hyödyntää metsästyksessä.   
  • Ravintohoukuttimen käyttö on kielletty.  
  • Saaliit kirjataan Oma riistaan tai tiedot toimitetaan saalisilmoituslomakkeella. Saalisilmoitusvelvollisuus on voimassa myös 20.8.–31.12. 
  • Metsästäjäkohtainen vuorokausikiintiö on kaksi merihanhea. Voimassa myös 20.8.–31.12. 

Merihanhi on perinteisesti rannikon laji ja vasta levittäytymässä järvialueille, minkä vuoksi se on rauhoitettu sisämaassa ja metsästystä rannikolla rajoitetaan. Kannanhoidossa tasapainotellaan sisämaan leviämisen turvaamisen ja viljelyvahinkojen ehkäisyn välillä. Kokonaiskannan pienentämiselle ei ole tarvetta. Metsästäjäkohtaisella kiintiöllä ja peltometsästyksen ravintohoukuttimen käyttökiellolla pyritään ehkäisemään vahinkoja ja turvaamaan hanhikannan elinvoimaisuus. 

Suomen merihanhet kuuluvat kahteen populaatioon. Uusimman tutkimustiedon perusteella Suomenlahden, Varsinais-Suomen ja Satakunnan merihanhet kuuluvat pääosin Keski-Euroopan populaatioon ja muuttavat suoraan etelään Keski-Eurooppaan talvehtimaan. Pohjanmaan ja Perämeren linnut kuuluvat todennäköisemmin Länsi- ja Luoteis-Euroopan populaatioon ja muuttavat Ruotsin kautta Länsi-Eurooppaan. Metsästyksen kohdentuminen populaatioihin on erilainen. Parempi riistatieto mahdollistaa nykyistä tarkemman metsästyssäätelyn tulevaisuudessa. 

Kanadanhanhikannat kestävät hyvin metsästystä 

Kanadanhanhen kannat ovat runsaat ja kestävät hyvin metsästystä. Kanadanhanhen metsästys on sallittu 10.8.–20.8. kello 12 koko maassa pelloilla, jotka ovat tavanomaisessa viljan ja muun kasvin tuotannossa, ja joiden tarkoitus on tuottaa satoa myytäväksi tai tuotantoeläinten ravinnoksi. Tukikelpoisia riistalaitumia ja pienialaisia riistapeltojen kaltaisia peltoja ei saa hyödyntää kanadanhanhen peltometsästyksessä.   

Peltojen ulkopuolella meri- ja kanadanhanhien metsästys alkaa samaan aikaan muiden vesilintujen kanssa 20.8. kello 12. Merihanhen saalisilmoitus sekä metsästäjäkohtainen kahden linnun päiväkiintiö ovat voimassa koko vuoden. 

Tunnista ennen kuin ammut 

Hanhissa on rauhoitettuja lajeja, joita ei saa metsästää. Jokaisen metsästäjän velvollisuus on tietää milloin ja missä kutakin lajia saa metsästää. Suomen riistakeskuksen sivuilta löytyy tietoa metsästysajoista ja metsästyskieltoalueista (riista.fi)Riistainfossa voi päivittää lajintuntemustietojaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja alueittain saa alueiden riistapäälliköiltä ja riistasuunnittelijoilta, ks. http://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Kutsu medialla: Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy – esittelyssä karhunkestävä roska-astia1.4.2025 08:40:00 EEST | Kutsu

Tervetuloa Ylämyllylle Liperiin kuulemaan ajankohtaista tietoa karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä. Kevään edetessä ensimmäiset karhut ovat heränneet talviuniltaan ja etsineet ravintoa läheltä ihmisasutusta, myös roska-astioita tonkimalla. Medialle tarkoitetussa tilaisuudessa esitellään karhunkestävä roska-astia, joka on yksi kehitteillä oleva keino ehkäistä karhujen hakeutumista asutuksen läheisyyteen ravinnon perässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye