Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Laurean pedagoginen ohjelma vastaa korkeakouluoppimisen muutosvaateisiin

Jaa

Laurea-ammattikorkeakoulun pedagoginen ohjelma syntyi yhteiskehittämisellä noin sadan laurealaisen voimin. Pedagogisen ohjelman teemoja ovat muun muassa opiskelijan osaamisen arviointi, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä opintojen aikana työssä hankittavan osaamisen opinnollistaminen. Kaiken keskiössä on opiskelijan yksilöllisen taustan ja henkilökohtaisten tavoitteiden aiempaa perusteellisempi ja joustavampi huomioiminen. Ohjelma julkaistiin korkeakoulun lukuvuoden avajaisissa Helsingissä Hotelli Scandic Marinassa, johon osallistui yli 500 laurealaista työntekijää.

Laurea-ammattikorkeakoulu on julkaissut pedagogisen ohjelmansa. Pedagogisessa ohjelmassa kuvataan ja määritellään korkeakoulun tapaa ajatella oppimisesta, opettamisesta, osaamisen kehittämisestä sekä kumppaneiden roolista. Uudistustyön sisäisenä tarkoituksena oli selkeyttää ja yhtenäistää pedagogisen ajattelun ja johtamisen linjauksia, sanoittaa opetustoiminnan tavoitteita arjen tekemisessä ja tukea osaltaan korkeakoulun strategisia tavoitteita. Laurea-ammattikorkeakoulun opetuksesta vastaava vararehtori Katri Ojasalo näkee ohjelman toimivan selkeyttävänä tiennäyttäjänä arjen työssä ja siksi parantavan myös oppimista, jaksamista ja hyvinvointia muuttuvassa korkeakoulukentässä. 

– Muutokset yhteiskunnassa, työelämässä ja koulutuspolitiikassa haastavat korkeakouluyhteisöjen hyvinvoinnin ja oppimisen ilon. On tärkeää, että meillä on yhdessä piirretty kartasto, joka ohjaa tekemistämme, kohdistaa oikein voimavarojamme ja rakentaa keskuuteemme yhteistä ymmärrystä. Uskon, että tämän kartan avulla olemme jatkossa entistä vahvempi ja vetovoimaisempi korkeakoulu.

Pedagoginen ohjelma syntyi yhteiskehittämisellä noin sadan laurealaisen voimin.

Opiskelija ja työelämälähtöisyys pedagogiikan keskiössä 

Kaiken keskiössä on opiskelijan yksilöllisen taustan ja henkilökohtaisten tavoitteiden aiempaa perusteellisempi ja joustavampi huomioiminen. Opiskelijan tulee kokea, että hänen on mahdollista vaikuttaa oman oppimispolkunsa ja henkilökohtaisten osaamis- ja uratoiveittensa saavuttamiseen.

Pedagogisen ohjelman priorisoituja teemoja ovat muun muassa opiskelijan osaamisen arviointi, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, opintojen aikana työssä hankittavan osaamisen opinnollistaminen, kansainvälistymisen, yhteisöllisyyden ja monikulttuurisuuden huomioiminen oppimisessa sekä tutkitun tiedon hyödyntäminen kehittämistyössä. Laurealaisen pedagogiikan yksi tarkimmin varjelluista kulmakivistä on oppiminen Learning by Developing -mallin avulla. Kiitelty ja tunnustettu kehittämispohjaisen oppimisen LbD-malli, jossa opiskelija oppii työelämälähtöisten toimeksiantojen kautta, on Laurean pedagogiikan uniikki ydin. Oppiminen yhteistyökumppanuuksien ja TKI-hankkeiden avulla sekä verkostojen tärkeys ovat niin ikään huomioitu huolellisesti ohjelman sisällössä. 

– Jotta korkeakoulu varmistaa jatkossakin osaavien, sivistyneiden ja itsellisesti ajattelevien opiskelijoiden saattelemisen kohti ammatillisia tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla, on pedagogisen ohjelman jalkautuminen korkeakoulun toimintaan tärkeä haaste. Ohjelma on suunnattu koko korkeakoululle ja se toteutuu vain yhteisöllisesti, yhteisellä tahtotilalla, Laurean pedagogiikasta vastaava johtaja Pauliina Nurkka muistuttaa.




Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lehtori ohjaa oppilasta yritysprojektissa
Lehtori Tero Uusitalo ohjaa opiskelijaa liiketalouden yritysprojektissa Laurean Hyvinkään kampuksella.
Mila Kajas-Virtanen Laurea-ammattikorkeakoulu
Lataa

Linkit

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.

Laurea-yhteisöön kuuluu noin 9 900 opiskelijaa, 660 henkilökunnan jäsentä ja yli 35 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Laurealle myönnettiin vuonna 2023 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimesta korkeakoulutuksen Excellence-laatuleima laadukkaasta kehittämistyöstä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Kutsu: Seminaari nuorten syrjäytymisen ehkäisystä harrastusten avulla – Puhujavieraana Suzanne Innes-Stubb20.11.2024 14:40:21 EET | Tiedote

Nuorten harrastusmahdollisuuksien ja tukimuotojen kehittäminen on ollut Laurea-ammattikorkeakoulussa syksyllä 2023 alkaneen TUTORESI-esiselvitystyön ytimessä. Yhdessä vantaalaisten järjestöjen, kunnan, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden kesken on muodostettu verkosto, joka luo vision nuorten harrastamisen lisäämiseksi ja syrjäytymisen estämiseksi. Työn aikana haastateltiin yli 50 ammattilaista ja vapaaehtoista ja järjestettiin 11 työpajaa, joissa pohdittiin nuorten tarpeita ja toimintamallien kehittämistä.

Laurea koordinoimaan EU-hanketta, jonka tavoite on vahvistaa merenalaisten kaapeleiden ja putkien verkostoon kohdistuvia uhkia24.9.2024 06:50:00 EEST | Uutinen

Laurea-ammattikorkeakoulu on saanut EU-rahoituksen tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena on vahvistaa kriittisen infrastruktuurin omistajien kykyä vastata uhkiin, jotka kohdistuvat Euroopan merenalaisten kaapeleiden ja putkien verkostoon. Aiheen tiimoilla järjestetään 26.9. kick off -tyyppinen tilaisuus Laurean Leppävaaran kampuksella, jonne toivomme aiheesta kiinnostuneita median edustajia kuulolle. Puhujina alan asiantuntijoita Suomesta ja maailmalta.

Vankimessut Helsingissä 2.6. – vankilasta vapautuvat tarvitsevat tukea ja palveluita31.5.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Vankimessut järjestetään 2.6.2024 klo. 10–15 Dallapénpuistossa Helsingissä. Rikosseuraamusalan lehtori Janika Lindström Laurea-ammattikorkeakoulusta ja Silta-Valmennusyhdistyksen toimitusjohtaja Kimmo Kumlander peräänkuuluttavat yhteiskunnalta tukea vankilasta vapautuville. Yhteiskunnan tehtävänä on antaa mahdollisuus uuteen alkuun. Vankilasta vapautuvien tukeminen on paitsi inhimillistä, myös taloudellisesti kannattavaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye