Lappeenrannan Mustajoen kalakuolema ei toistunut tänä kesänä – vedenlaatu edelleen rehevää mutta kalojen kannalta siedettävää

Latvahaaroista Karhusjärvenojassa parempilaatuista vettä, molempien happipitoisuuksissa petraamista
Tehostetut vedenlaatumittaukset syksyllä 2022 ja keväällä sekä kesällä 2023 antavat viitteitä siitä, että kahdesta latvapurosta Karhusjärvenojassa olisi parempilaatuista vettä (Kuva 1). Tutkitulla alueella Mustajoen yläosilla missään ei ole ollut viitteitä säädösten vastaisesta toiminnasta maatalousmaiden vesiensuojelun suhteen. ELY-keskuksen ympäristövastuuyksikkö seuraa edelleen Mustajoen pääuoman vedenlaatua kolmesta eri havaintopaikasta neljä kertaa vuodessa tapahtuvalla näytteenotolla, ja Luonnonvarakeskus tutkii joen taimenkantaa jokasyksyisillä koekalastuksilla. Kuluneena kesänä ei ole havaittu yhtään kuollutta kalaa tarkemmin seurattujen Mustajoen latvahaarojen ohella myöskään keskiosilla, jonne kuolleet särkikalat vuoden 2022 kesäkuussa päätyivät.
Kaikenlainen maankäyttö vaikuttaa jokien vedenlaatuun sitä enemmän, mitä pienemmästä joesta on kyse. Mustajoen alueella selvitettiin kevään ja kesän maastokäynnein vain ylimmän osuuden sekä vesistöön välittömästi rajautuvien maiden tilannetta. Kevättalvella 2023 vierailtiin myös umpeenkasvavalla Kuijärvellä, jonka vesi oli huhtikuussa vähähappista muttei haisevaa ja jonka vesimäärällä ei ole suurta merkitystä edes Mustajärvenojan vedenlaatuun. Joen yleinen vedenlaatu ei ole kohentunut, ja ajoittain happipitoisuus on viileästä vedestä huolimatta lähellä kriittistä joen taimenten elinolojen kannalta.
Lappeenrannan Mustajoki on tullut tunnetuksi ainutlaatuisesta taimenkannastaan, jota nykyisin käytetään useimpien kaakon alueen pikkujokien tuki- ja kotiutusistutuskantana. Ellei joki olisi pohjavesivaikutteisena kesäisin viileää, olisi se nykyisellä ilmaston ja maankäytön muutosvauhdilla muuttunut entiseksi taimenjoeksi. Joen taimenkannalle olisi suotuisaa, etteivät yläosan korkeat ammoniumpitoisuudet enää toistuisi, happipitoisuus paranisi ja nykytasoiset rautapitoisuudet laskisivat. Jos kesän 2022 kalakuolemat olisivatkin johtuneet ns. luontaisista tekijöistä eli ylirehevyydestä ja liian suuren vesikasvimassan hajoamisesta, voisi olla tarpeen vähentää hajoavan ja happea kuluttavan kasvimassan määrää Mustajärvenojan haarassa. Selvittelytyö Mustajoen vedenlaadun kohentamiseksi ja kalakannan tilatarkkailu näin ollen jatkuu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Haapala, hydrobiologi, p. 0295 029103
Matti Vaittinen, vesistöpäällikkö, p. 0295 029112
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Asiantuntijat ovat sovittaessa valmiita kertomaan Mustajoen tilanteesta paikan päällä.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Kauppamiehenkatu 4 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy15.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläinlaji, eikä lintuja saa tahallisesti hätyyttää tai häiritä. Valkoposkihanhien mahdollisesti aiheuttamat viljelysvahingot korvataan.
Mopoilun lieveilmiöt huolestuttavat Kaakkois-Suomessa10.4.2025 10:30:22 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen ELY-keskus tekee liikenneturvallisuustyötä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa yhdessä alueen kuntien kanssa. Yhteistyössä nousee toistuvana teemana esiin nuorten mopoilun turvallisuus ja erilaiset mopoilun ilmiöt. Valitettavasti myös negatiivisia ilmiöitä esiintyy, kuten piittaamatonta ja häiritsevää ajamista, keulimista ja muuta temppuilua liikenteessä, tarpeettoman kovaa melua sekä liikenneonnettomuuksia.
Maanteiden päällystystyöt alkavat Kaakkois-Suomessa10.4.2025 08:50:14 EEST | Tiedote
Päällystettäviä teitä on Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella yhteensä noin 130 kilometriä. Työt alkavat toukokuussa. Väylävirasto ja ELY-keskukset tavoittelevat tänä vuonna yli 3 000 kilometriä päällystettyjä maanteitä sekä kävely- ja pyöräilyväyliä. Tienkäyttäjiltä vaaditaan päällystystyömaiden läheisyydessä erityistä tarkkuutta.
Kesänopeuksiin siirrytään Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maanteillä31.3.2025 08:39:56 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa keskiviikkona 2.4.2025. Kesärajoituksiin siirrytään maantieverkolla porrastetusti etelästä alkaen. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin ennen pääsiäistä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Työttömien määrä kasvanut kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa25.3.2025 08:44:38 EET | Tiedote
Kaakkois-Suomessa työttömien määrä kasvoi helmikuussa 12 prosentilla vuodentakaisesta. Lomautettujen määrä väheni vuodentakaisesta. Nuorten ja ulkomaalaistaustaisten työttömyys on kasvanut suhteellisesti enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Pitkäaikaistyöttömyys on edelleen kasvussa. Uusien avointen työpaikkojen määrä väheni kaikissa alueen seutukunnissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme