Hallituksen kaavailema kiinteistöveron nosto heikentää entisestään kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannetta
Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli on huolissaan Orpon hallituksen kaavailuista korottaa kiinteistöveroa.
”Hallituksen ajoitus kiinteistöveron korotukselle on harvinaisen huono, sillä kiinteistöliiketoiminnan kannattavuus on merkittävästi heikentynyt kohonneen kustannus- ja korkotason myötä. Korotus laskee myös kiinteistöjen ja asuinhuoneistojen hintoja markkinatilanteessa, jossa hinnat pääsääntöisesti jo laskevat kaikkialla Suomessa. Tämä lisää rakennusalan paineita entisestään. Korotus myös nostaa asumisen kustannuksia omistusasunnoissa ja ARA-vuokra-asunnoissa asuvilla, mikäli asuinrakennukset sijaitsevat omistustontilla”, toteaa johtaja Miika Kotaniemi Raklista.
Rakli toivoo hallitukselta malttia olla toteuttamatta veron korotusta syksyn 2023 budjettineuvotteluiden yhteydessä. Asiaan tulisi mieluummin palata myöhemmin hallituskaudella toteutettavan kiinteistöverouudistuksen yhteydessä. Tällöin voitaisiin paremmin tarkastella uudistuksen vaikutusta kiinteistöveron kokonaiskertymään ja hallita mahdollisen korotuksen ajoitusta.
Maapohjaa verotetaan nykyisellään yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan, jonka vaihteluväli on 0,93-2,00 prosenttia. Veron korotuksen vaikutus vaihtelee kunnittain sen mukaan, mikä on ollut käytössä oleva yleisen kiinteistöveron veroaste. Manner-Suomen kunnissa yleisen kiinteistöveron keskiarvo on 1,1 prosenttia. Kunnista vain noin kuudenneksella veroaste on ollut valmiiksi 1,3 prosenttia tai enemmän. Isoista kaupungeista merkittävimmät vaikutukset nähtäisiin Helsingissä ja Espoossa, jossa veroprosentti on ollut alarajalla tai sen tuntumassa. Raklin tekemän vaikutusarvion perusteella esimerkiksi Helsingissä tai Espoossa sijaitsevan asuin-, toimisto- tai liikekiinteistön kiinteistöverokustannus voi nousta lähes 15 prosenttia.
Kysymyksiä herättää myös hallitusohjelmakirjauksen muotoilu. Kiinteistöverolaissa maapohjalle ei ole eriytetty omaa veroasteen vaihteluväliä vaan maapohja verotetaan yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan. Maapohjan kiinteistöveron vaihteluvälin alarajan korotus edellyttää siis maapohjan kiinteistöveron eriyttämistä yleisestä kiinteistöverosta.
”Onko valtionvarainministeriöllä valmiutta toteuttaa näin mittavaa muutosta kiinteistöverotukseen budjettilakien säätämisen yhteydessä? Mikäli veron korotus toteutettaisiin yleisen kiinteistönveron alarajan nostona, olisivat vaikutukset kiinteistöalalle katastrofaaliset”, jatkaa Kotaniemi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miika KotaniemiJohtaja, kiinteistösijoittaminen
Puh:0407020015miika.kotaniemi@rakli.fiTietoja julkaisijasta
Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on maamme kattavin ja vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö. Valvomme jäsentemme etua, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä teemme työtä kestävän elinympäristön puolesta. Tarjoamme myös tutkittua tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sekä kehitämme toimialaa ja jäsentemme osaamista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rakli
Mediatilaisuus ke 4.12. klo 9–10: Miten vuokra-asuntojen tarjonta, kysyntä ja vuokrat kehittyvät tässä taloustilanteessa? Rakli julkistaa uuden vuokra-asuntokatsauksen19.11.2024 13:00:59 EET | Tiedote
Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli julkaisee vuokra-asuntokatsauksen keskiviikkona 4.12. Katsauksessa päivitetään vuokra-asuntomarkkinan näkymiä: Miten Suomen taloustilanne vaikuttaa asuntomarkkinan kehitykseen? Milloin asuntokauppa käynnistyy ja milloin asuntojen hinnat kääntyvät kasvuun? Miten vuokra-asuntojen tarjonta, kysyntä ja vuokrat kehittyvät tässä taloustilanteessa? Kuinka käy asuntosijoittajien kiinnostuksen jatkossa?
Eurooppalaisen kiinteistösijoitusmarkkinan käänne tapahtunut – Suomi seuraa perässä12.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Valoisammat talousnäkymät, alhaisempi korkotaso ja hitaampi inflaatio ovat tuoneet nostetta Euroopan kiinteistösijoitusmarkkinaan. Käänne povaa positiivisempaa kehitystä myös Suomen kiinteistösijoitusmarkkinaan, vaikkakin se tapahtuu viiveellä Suomen kaltaisella pienemmällä ja kaukaisemmalla markkinalla. Suomessa toimistomarkkina on eriytymässä, sillä toimistojen sijainti ja laatu vaikuttavat keskeisesti kysyntään. Liiketiloissa ja tuotannollisissa kiinteistöissä kysyntä on ollut vaisua, mutta hoivakiinteistöjen tarve kasvaa.
Mediatilaisuus ti 12.11. klo 9–10: Miten suhdannetilanne vaikuttaa toimitilamarkkinaan? Rakli julkistaa uuden toimitilakatsauksen5.11.2024 12:47:37 EET | Tiedote
Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli julkaisee toimitilakatsauksen tiistaina 12.11. Katsauksessa päivitetään toimitilamarkkinan näkymiä: Miltä suhdannetilanne vaikuttaa toimitilamarkkinan näkökulmasta? Miten toimitilojen kysyntä, vuokratasot sekä kiinteistösijoittamisen näkymät tulevat kehittymään ja mikä vaikutus näillä on markkinaan?
Kunnilla oltava strateginen ote kehittämiseen ja luvitukseen30.10.2024 10:35:00 EET | Tiedote
Useissa kunnissa on haastavat näkymät niin taloudessa kuin elinvoimaisuudessa. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli peräänkuuluttaa tulevilta kuntapäättäjiltä strategista otetta kunnan kehittämiseen, sillä huolehtimalla kiinteistöomaisuudesta luodaan edellytyksiä investoinneille ja kasvulle.
Mediatilaisuus ti 12.11. klo 9–10: Miten suhdannetilanne vaikuttaa toimitilamarkkinaan? Rakli julkistaa uuden toimitilakatsauksen24.10.2024 13:59:36 EEST | Tiedote
Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli julkaisee toimitilakatsauksen tiistaina 12.11. Katsauksessa päivitetään toimitilamarkkinan näkymiä: Miltä suhdannetilanne vaikuttaa toimitilamarkkinan näkökulmasta? Miten toimitilojen kysyntä, vuokratasot sekä kiinteistösijoittamisen näkymät tulevat kehittymään ja mikä vaikutus näillä on markkinaan?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme