Jyväskylän yliopisto

Väitös 2.9.2023: Insinööri tarvitsee suomen kielen taitoa (Korkeamäki)

Jaa

FM, KL Aira Korkeamäki selvitti tutkimuksessaan ammattikorkeakoulujen tekniikan alan opiskelijoiden ja suomenopettajien käsityksiä siitä, mihin ja millaista suomen osaamista insinööri ammatissaan tarvitsee sekä millä tavoin alakohtaista kieltä parhaiten opitaan.

Aira Korkeamäki
Aira Korkeamäki

Tekniikan alalle tarvitaan lähivuosina runsaasti uusia, koulutettuja osaajia. Yhä useampi alalle hakeutuva on vieraskielinen. Koska puutteellisen kielitaidon on todettu olevan merkittävä este työllistymiselle ja uralla etenemiselle, insinööriopiskelijoiden kielitaitoon liittyvät kysymykset ovat yhteiskunnallisesti erittäin merkittäviä.

Kielitaito kehittyy vuorovaikutuksessa

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että sekä opiskelijat että opettajat pitivät suomen osaamista tärkeänä insinöörin ammatissa. Vaadittavan kielitaidon piirteet kuitenkin vaihtelevat tilanne-, tehtävä- ja työpaikkakohtaisesti. – Kielitaitovaatimuksia epäiltiin myös toisinaan ylimitoitetuiksi. Ajateltiin, ettei insinööri tarvitse ”täydellistä” kielitaitoa, Korkeamäki kuvailee.

Tutkimukseen osallistuneet arvioivat alalla tarvittavaa suomea opittavan parhaiten käytännön tilanteissa ammattiaineiden opinnoissa, työharjoittelujaksoilla sekä ansiotyössä. Tuloksesta on pääteltävissä, että yhteistyötä eri aineiden opettajien samoin kuin oppilaitosten ja työelämän kesken on aiheellista tiivistää.

Vieraskieliset eivät erotu muista opiskelijoista

Korkeamäen tutkimuksen mukaan suomen kielen ja viestinnän opettajat eivät pääasiassa suomenkielisistä koostuvissa opetusryhmissä olleet juurikaan kiinnittäneet huomiota maahanmuuttotaustaisiin opiskelijoihinsa. Syynä olivat suuret ryhmäkoot ja oppijakeskeiset opetusmenetelmät, mutta myös pyrkimys kohdella kaikkia yhdenmukaisesti.

Vaarana kuitenkin on, että vieraskielinen opiskelija jää vaille tarvitsemaansa tukea. Opettajat toivoivat oppilaitoksiinsa lisää erillisiä suomi toisena kielenä -opintoja.

Suomi, englanti ja ”muut kielet”

Opiskelijoiden käsityksissä insinöörin tarvitsemasta kielitaidosta painottuivat suomi  ja englanti, ja heidän mainintansa muista osaamistaan kielistä olivat niukkoja. Opettajat tunnistivat eri kielten merkityksen työelämässä, mutta opiskelutilanteissa he suhtautuivat varautuneesti esimerkiksi opiskelijoiden omien kielten käyttöön.

Tutkimus osoittaa, että maahanmuuttotaustaisten opiskelijoiden monipuolista kielitaitoa ei osata riittävästi arvostaa eikä hyödyntää. – Koko yhteiskunnassa kaivataan lisää tietoa opiskelijoiden monikielisten resurssien merkityksestä opinnoissa sekä tarpeesta työelämässä, väittelijä toteaa.

FM, KL Aira Korkeamäen soveltavan kielitieteen väitöskirjan ”Insinöörin työtehtävissä tarvittava suomen kielen taito ja sen oppiminen ammattikorkeakoulujen S2-opiskelijoiden sekä suomenopettajien käsitysten mukaan” tarkastustilaisuus on 2.9.2023 alkaen klo 12 salissa S212. Vastaväittäjänä toimii Kielikeskuksen johtaja, dosenttiTaina Juurakko-Paavola (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistotutkija Heidi Vaarala (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Julkaisun voi lukea osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9711-3

Taustatietoja:

Korkeamäki kirjoitti ylioppilaaksi Vihdin yhteiskoulusta vuonna 1972. Hän valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1982 ja kasvatustieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta vuonna 2005. Hänellä on aineenopettajan, luki-erityisopettajan sekä suomi toisena ja vieraana kielenä -opettajan pätevyys.

 Työuransa Korkeamäki on tehnyt aikuiskoulutuksessa eri oppilaitoksissa, muun muassa sosiaali- ja terveysalalla. Kaksikymmentä viime vuotta hän työskenteli tekniikan alalla Metropolia-ammattikorkeakoulussa, josta jäi eläkkeelle vuoden 2021 alusta.

Lisätietoja:

Aira Korkeamäki, 040 5341 362, aira.korkeamaki@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye