Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa
Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta.
— Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä.
Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja.
— Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkitsevuutta, joka esimerkiksi somesta tulee. Meidän pitäisi pystyä suojelemaan lasten ja nuorten aivoja paremmin, kertoo kasvatustieteen professori Nina Sajaniemi Itä-Suomen yliopistosta.
Pilotissa tarjotaan tietoa aivoterveydestä. Lisäksi koulun kanssa sovittujen luokkien oppilaille, opettajille ja vanhemmille järjestetään työpajoja, joissa pohditaan yhdessä, mitä älylaitteet merkitsevät käyttäjälleen ja miten ne vaikuttavat hyvinvointiin. Työpajoissa etsitään yhdessä myös ratkaisuja ja hyviä käytäntöjä laitteiden turvalliseen ja aivojen hyvinvoinnille sopivaan käyttöön. Tehtyjä toimenpiteitä ja niiden vaikutuksia oppilaiden hyvinvointiin ja aivoterveyteen seurataan systemaattisesti.
— Lasten ja nuorten aivoterveydestä huolehtiminen turvaa kasvurauhan ja luo edellytyksen elinikäiselle hyvinvoinnille. Pilotti auttaa rakentamaan lapsille ja nuorille aivojen hyvinvointia tukevia kasvuympäristöjä, jotka huomioivat aivojen normaalia, ikäkauteen liittyvää kehitystehtävää, kertoo kansallisen aivoterveysohjelman ohjelmapäällikkö Markku Holmi Aivoliitosta.
Pilotissa luodaan toimivia käytäntöjä älylaitteiden käyttöön koulussa, kotona ja vapaa-ajalla yhdessä lasten ja nuorten sekä aikuisten kanssa ja tuotetaan monipuolista tietoa toimenpiteiden vaikutuksista aivoterveyteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
• Kansallisesta aivoterveysohjelmasta
www.kansallinenaivoterveysohjelma.fi
Markku Holmi
ohjelmapäällikkö, kansallinen aivoterveysohjelma, Aivoliitto
markku.holmi@aivoliitto.fi,
050 544 8999
Tarja Keltto
ohjelmakoordinaattori, kansallinen aivoterveysohjelma, Aivoliitto
tarja.keltto@aivoliitto.fi
044 724 4975
• Arabian peruskoulun toiminnasta
Mari Suokas-Laaksonen
rehtori, Arabian peruskoulu
mari.suokas-laaksonen@hel.fi
040 336 1352
• Aivoterveydestä ja pilottiin liittyvästä tutkimuksesta
Nina Sajaniemi
kasvatustieteen professori, Itä-Suomen yliopisto
nina.sajaniemi@uef.fi
050 3183986
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry
Kutsu medialle: keskustelutilaisuudessa 23.5. kansallisen aivoterveysohjelman vieraana globaalisti tunnettu aivoterveyden tutkija ja edistäjä, lääketieteen tohtori Harris A. Eyre20.5.2024 10:14:03 EEST | Kutsu
Miksi aivoterveyden edistäminen on yhteiskunnallisesti tärkeää? Mitä tarkoitetaan käsitteellä Brain Capital? Tervetuloa osallistumaan kansallisen aivoterveysohjelman brunssitilaisuuteen torstaina 23.5. klo 10.30−12.00 Sokos Hotel Vaakunan 10. kerroksen kokoustilaan, Asema-aukio 2, Helsinki. Tilaisuuden alussa lääketieteen tohtori Harris A. Eyre alustaa Brain Capital -käsitteestä ja -ajattelusta, minkä jälkeen vapaata keskustelua ja kysymyksiä aiheesta.
Kutsu: Uniteemavuoden starttitilaisuus 15.3. klo 13–1513.3.2024 09:08:44 EET | Kutsu
Tervetuloa kansallisen aivoterveysohjelman uniteemavuoden starttitilaisuuteen perjantaina 15.3. klo 13–15. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa, ja sitä voi seurata myös etänä.
Aivoliitolle uusi strategia: Yhteiskunnassa huomioitava aivoterveys16.2.2024 10:44:33 EET | Tiedote
Aivoliiton strategian uutena näkökulmana on liiton rooli kaikkien Suomessa asuvien aivojen hyvinvoinnin edistäjänä. Myös vaikuttavuusperusteinen toimintatapa raamittaa Aivoliiton toimintaa lähivuosien aikana.
Digilaitteet osana koulupäivää -suositus helpottaa perusopetuksen arkea ─ pyöreän pöydän keskustelu 22.4.9.2.2024 10:30:27 EET | Tiedote
Osana kansallisen aivoterveysohjelman toimeenpanoa Aivoliitto yhteistyökumppaneineen valmistelee Digilaitteet osana koulupäivää -suositusta perusopetukseen. Tavoitteena on saada valtakunnallinen suositus perusopetuksen käyttöön hyvissä ajoin ennen lukuvuoden 2024−2025 alkua.
Kansallisen aivoterveysohjelman asiantuntijat: Suomessa asuvien aivot tarvitsevat lisää yhteisöllisyyttä, unta ja aivoergonomisia ympäristöjä23.11.2022 16:00:00 EET | Tiedote
Monitieteellinen asiantuntijaryhmä on määritellyt keskeisimmät tavoitteet kaikkien Suomessa asuvien aivoterveyden edistämiselle. Jos aivojen toiminta huomioitaisiin paremmin, yhteiskunnassa lisääntyneet loppuun palaminen ja keskittymättömyys vähenisivät ja toisaalta yleinen terveys ja hyvinvointi lisääntyisivät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme