Luontoilta 6.9. — Niityt ovat luonnon aarreaittoja!
Niityt ovat luontomme äärimmäisen uhanalaisia aarreaittoja. Niitä on jäljellä vain pieni osa 120 vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Tervetuloa Luontoiltaan kuulemaan ja kysymään niityistä tai mistä tahansa kuluneen kesän luontohavainnosta.

Millaisia niittyjä Suomessa on?
Miten estää lupiineja valtaamasta luonnonniittyjä?
Mitkä ovat niityistä riippuvaisimmat linnut?
Millainen niitty vetää pölyttäjiä?
Luontoillassa syvennytään niittyluonnon kasveihin ja eläimiin.
Niityt kuuluvat uhanalaisiin perinnebiotooppeihin, jotka ovat syntyneet etenkin maatalouden muovaamille alueille. Niittyjen ohella runsaslajisia perinneympäristöjä ovat hakamaat ja metsälaitumet. Niityt katoavat umpeenkasvun, rehevöitymisen ja rakentamisen vuoksi.
Niityt ovat todellisia lajipankkeja: neliömetrin alalla voi elää kymmeniä putkilokasvilajeja, ja näillä lukuisia hyönteisiä, sieniä ja muita eliöitä. Runsaasti kukkivilla niityillä viihtyvät tärkeät pölyttäjät. Erilaisten niittyjen laaja kirjo palvelee niin rannoilla viihtyviä kahlaajia ja vesilintuja kuin maatalousympäristön hyönteissyöjiä.
Luontoillassa asiantuntijat Marjaana Hassani, Jari Haimi, Heikki Helle ja Minna-Maarit Kytöviita esittelevät niittyluonnon tärkeät lajit – ja omat suosikkiniittynsä.
Illan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä.
Luontoilta on Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä 6.9.2023 klo 18-19.30 sekä verkkolähetyksenä. Voit lähettää kysymyksiä ennalta lomakkeella, niihin vastataan illan aikana. Voit kysyä kuluneen kesän luontohavainnoista tai illan teemaan liittyen niittyistä. Linkki lähetykseen. Suora lähetys: Tiedettä kaikille — Moniviestin (jyu.fi)
Lisätietoja illan asiantuntijoista tapahtumasivulla: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/08/luontoilta-niityt-luonnon-aarreaittoja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme