Vaikuttavuussäätiön 2,1 miljoonan tutkimusrahoitus paikkaa kuilua TKI-toiminnan ja perustutkimuksen välillä

Jaa
Vaikuttavuussäätiö myöntää tukea kymmenelle huippututkimushankkeelle, joissa lähdetään yhdessä yritysten kanssa ratkomaan isoja haasteita. Yhteensä rahoitusta myönnetään kaksi miljoonaa euroa kymmenelle eri hankkeelle. Tutkimusten aiheet vaihtelevat sarveiskalvosokeuden hoitamisesta turvetta korvaavien kasvualustojen kehittämiseen.
Taneli Riihonen, professori, Tampereen yliopisto (HANDOUT)
Taneli Riihonen, professori, Tampereen yliopisto (HANDOUT)

Vaikuttavuussäätiö rahoittaa 2,1 miljoonalla eurolla yliopistojen ja yritysten yhteisiä tutkimushankkeita. Vaikuttavuussäätiön Tandem Industry Academia Postdoc -rahoituksessa etsittiin nyt neljäntenä vuotena peräkkäin huippututkimushankkeita, jotka tähtäävät sekä akateemiseen että kaupalliseen vaikuttavuuteen yhdessä yritysten kanssa. Säätiö on rahoittanut vuodesta 2019 lähtien yhteensä 46 vastaavaa hanketta noin yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Rahoitus on suunnattu suomalaisille yliopistoille ja korkeakouluille sekä tutkimuslaitoksille kannustamaan yhteistyöhön Suomen yrityskentän kanssa. Säätiön tavoitteena on rahoituksen avulla tuoda akateeminen huippuosaaminen ja yritysten voimavarat yhteen.

Nyt rahoitetuissa hankkeissa ratkotaan monia yhteiskunnallisesti merkittäviä haasteita. Niissä pyritään esimerkiksi nopeuttamaan ja tehostamaan lääkekehitystä, kasvattamaan suomalaista osaamista litiumakkuteknologioissa, vähentämään langattomiin viestiverkkoihin kohdistuvia häiriöitä, luomaan tehokkaampia hoitomuotoja sarveiskalvosokeuteen ja kehittämään korvaavia kasvualustoja turpeelle.

Rahoitettavien hankkeiden tutkimusryhmät tulevat Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Turun yliopistosta ja Itä-Suomen yliopistosta.

Yritykset tarjoavat hankkeisiin tutkimus- ja kehitysosaamisensa sekä ymmärryksensä oman alansa ydinkysymyksistä. Eri hankkeissa kumppaniyrityksiä ovat Fenno-Aurum Oy, Bittium Wireless Communications, Pulsedeon Oy, Comptek Solutions Oy, Planmeca Oy, AGCO Power, Neova Group, StemSight oy, Bionavis Oy ja OrionPharma.

“Tieteellisen perustutkimuksen ja teollisuuden TKI-toiminnan välillä on kuilu, johon tämä rahoitus rakentaa tukevan sillan. Vaikuttavuussäätiön rahoitus mahdollistaa tutkimuksen viemisen pidemmälle kuin perustutkimuksessa yleensä päästään julkisen rahoituksen avulla, ja siten se antaa mahdollisuuden osoittaa tutkimustulosten merkittävyys ja hyödynnettävyys myös yritykselle”, sanoo Tampereen yliopiston sähkötekniikan professori Taneli Riihonen.

Hän työskentelee vastaavana tutkijana Bittiumin kanssa toteutettavassa yhteistyöhankkeessa, jossa tiimi tuottaa uutta tutkimustietoa langattomiin verkkoihin liittyvien radiohäiriöiden vaimennusmenetelmistä.

Lisää tietoa rahoitettavista hankkeista löytyy säätiön verkkosivuilta: https://www.vaikuttavuussaatio.fi/rahoitettavat-hankkeet/

Säätiö sai 16.4.2023 päättyneeseen hakuun yhteensä 78 korkeatasoista hakemusta, joista säätiön hallitus päätti rahoittaa kymmentä kärkihanketta. Valitut hankkeet edustavat kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta, jonka vaikuttavuutta yhteistyö elinkeinoelämän kanssa voi kasvattaa. Tutkimushankkeissa tehdään esikilpailullista tutkimusta, joka tieteellisten tulosten lisäksi kehittää Suomen elinkeinoelämän osaamista ja kilpailukykyä.

Vaikuttavuussäätiön kehittämä uudenlainen rahoitusmalli mahdollistaa sen, että akateeminen tutkimustiimi ja yritykset lähtevät aidosti tekemään tutkimuksesta kumpuavaa yhteistyötä.

”Tutkimusyhteistyötä rahoitetaan Suomessa enimmäkseen liiketoiminnan lähtökohdista ja lähellä markkinoita, mutta yritysten resursseista on usein hyötyä myös akateemisen tutkimuksen lähtökohdista ponnistavassa tutkimuksessa ja samalla yritysosapuolen osaaminen kasvaa”, sanoo Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Oksanen.

Tandem Industry Academia Postdoc -rahoituksessa yliopistoa tai tutkimuslaitosta edustava tutkija tekee yhden vuoden hankkeeseen liittyvää tutkimustyötä akateemisessa organisaatiossa ja toisen vuoden tiiviimmässä yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa.

”Rahoituksemme paikkaa tällä hetkellä suomalaisessa TKI-kentässä olevaa kuilua akateemisen tutkimuksen ja innovaatiorahoituksen välissä ja nopeuttaa tutkimuksen tulosten siirtymistä yhteiskunnan hyödyksi”, Oksanen sanoo.

4.9.2023 Vaikuttavuussäätiöllä aukeaa professori-tasoisille tutkijoille suunnattu rahoitushaku, joka vie suomalaisyliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa työskentelevät professorit vuodeksi yrityksiin.

Valtio perusti Vaikuttavuussäätiön vuonna 2019 lisäämään suomalaisen akateemisen koulutuksen ja huippututkimuksen yhteyksiä elinkeinoelämään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Oksanen
Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja
p. 050 584 2143
lauri.oksanen@vaikuttavuussaatio.fi

Petro Poutanen
Vaikuttavuussäätiön toimitusjohtaja
p. 040 767 1631
petro.poutanen@vaikuttavuussaatio.fi

Kuvat

Taneli Riihonen, professori, Tampereen yliopisto (HANDOUT)
Taneli Riihonen, professori, Tampereen yliopisto (HANDOUT)
Lataa
Lauri Oksanen, Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja (HANDOUT)
Lauri Oksanen, Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja (HANDOUT)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tutkimuksen vaikuttavuuden tukisäätiö sr
Eteläranta 10
00130 Helsinki

+358 40 767 1631http://www.vaikuttavuussaatio.fi

 

Vaikuttavuussäätiö on Valtioneuvoston keväällä 2019 perustama tutkimusrahoitustoimija, jolle valtio lahjoitti 60 miljoonan euron peruspääoman. Säätiön tavoitteeksi on asetettu edistää suomalaisen huippututkimuksen vaikuttavuutta tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyötä vahvistamalla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tutkimuksen vaikuttavuuden tukisäätiö sr

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye