Tutkimuksella uutta tietoa porojen terveydestä – hankkeessa poraudutaan porojen kuolinsyiden jäljille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)
Lapin ELY-keskus myöntää vuosittain tutkimusrahoitusta hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi.
Vuoden 2023 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä kolme hakemusta, joista tutkimusneuvottelukunta valitsi yhden hankkeen rahoitettavaksi. Tukea haettiin yhteensä yli 570 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen.
Rahoitettu hanke ja tuen saaja: Porojen etäraadonavaus lähipalveluna (PORAUS)
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa porojen kuolemansyyntutkimuksia mahdollisimman laajasti Pohjois-Suomessa ja koko Lapissa, vaikka porojen kuljetukset pohjoisesta ovat vaikeutuneet logistiikkaongelmien vuoksi. Hankkeen kuolemansyytutkimusten kautta pystytään arvioimaan, mitkä asiat aiheuttavat porojen kuolleisuutta ja miten niitä voitaisiin tulevaisuudessa estää. Ruumiinavausten yhteydessä otetaan seurantanäytteitä tunnettujen ja myös vielä tuntemattomien tartunnanaiheuttajien varalta, jotta niiden tunnistamisen jälkeen voidaan saada tietoja niiden aiemmasta esiintyvyydestä suomalaisissa poroissa. Erilaisten loisten esiintymistä tutkitaan kuolinsyyn yhteydessä.
- Hankkeen toteuttaja: Ruokavirasto/Helsingin yliopisto
- Hankkeen toteutusaika: 1.9.2023–31.3.2026
- Kokonaiskustannusarvio: 302 178,40 euroa
- Myönnetty avustus: 211 524,85 euroa
- Hankkeesta lisätietoja antaa Ruokaviraston tutkimusprofessori Antti Oksanen, puh. 044 561 6491
Tutkimusrahoituksen haku on avoinna vuosittain tammi-maaliskuussa
Tutkimusrahoitusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusrahoitusta on haettavana vuosittain tammi-maaliskuussa. Haussa on painopisteet, joihin liittyviä hakemuksia haetaan ensisijaisesti rahoitettavaksi.
Vuoden 2023 haun painopisteinä olivat 1) Porotalouden taloudelliset vaikutukset ja haasteet yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan kannalta ja niiden hallinta 2) Porojen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen; kuten loislääkintää edistämällä ja kehittämällä uusia käytäntöjä 3) Porotalouden markkinavoiman kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet 4) Kolttakulttuurin, koltta-alueen ja luontaiselinkeinojen elinvoimaisuus sekä perinteiset elinkeinot ja muun maankäytön luomat haasteet
Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus:
ylitarkastaja Inka Ahonen, puh. 0295 037 096
ryhmäpäällikkö Anne Ristioja, puh. 0295 037 118
sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Työttömyyden kehityksen epävarmuustekijät lisääntyivät marraskuussa23.12.2024 08:41:29 EET | Tiedote
Työttömyyden kehitys on ollut loppuvuodesta tyypillisestä kausivaihtelusta poikkeavaa. Lapissa oli marraskuun lopussa noin 7 470 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 700. Erot työttömyyden kehityksessä ovat lisääntyneet alueiden, iän, sukupuolen, koulutuksen ja ammatin mukaan.
Lapin merkittävät tulvariskialueet nimettiin20.12.2024 09:08:42 EET | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Lapin ELY-keskuksen ehdotuksen merkittävistä tulvariskialueista. Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Tornio ja Kemi jatkavat merkittävinä tulvariskialueina. Kemijärvi on jatkossa muu tulvariskialue. Vesistöalueille asetetut tulvaryhmät jatkavat tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden edistymisen seurantaa.
ELY-keskus on selvittänyt joulukuun pääkallokelien aikaista tilannetta (1.–2.12.2024 valtatie 4 Vikajärven liikennekatko ja liukkaus 10.–11.12.2024)19.12.2024 13:28:08 EET | Tiedote
Lapin ELY-keskus on tutkinut vallinneita sääolosuhteita ja urakoitsijan toimintaa ajalla 1.–2.12. ja 10.–11.12.2024, jolloin tiestöllä havaittiin poikkeuksellista liukkautta. ELY-keskuksen selvitysten ja ajoneuvojen seurantalaitteiden mukaan urakoitsijat ovat kyseisinä ajankohtina toimineet sopimuksen mukaisesti tehden liukkaudentorjuntaa suolaamalla ja hiekoittamalla mm. Rovaniemen, Sodankylän ja Kemijärvi-Posion maanteiden hoitourakoissa ja käyttäen sopimuksessa vaadittua lisäkalustoa. Keskiviikkona 18.12. 2024 ELY-keskus järjesti alueen sidosryhmille info- ja palautetilaisuuden.
Lapin yrittäjyysstrategian valmistelussa kuullaan näkemyksiä – vaikuta sisältöön17.12.2024 12:34:37 EET | Tiedote
Lapissa on käynnistetty ensimmäistä kertaa alueellisen yrittäjyysstrategian laadinta, jonka tavoitteena on vahvistaa yrittäjyyttä ja sen edellytyksiä koko maakunnassa. Strategia luo suuntaviivat tulevaisuuden yrittäjyyspalveluille ja konkreettisille toimenpiteille, joilla yrittäjyyttä tuetaan. Työtä johtaa Lapin ELY-keskus yhteistyössä laajan sidosryhmäverkoston kanssa.
Valtakunnallinen LETOT-hanke päättyy Lapin ELY-keskuksen osalta vuoden lopussa17.12.2024 09:26:21 EET | Tiedote
Lapin ELY-keskus suoritti tänä kesänä Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman LETOT-hankkeen viimeisiä maastokartoituksia. Lämmin sää suosi, joten kartoitukset aloitettiin jo toukokuussa ja lopetettiin syyskuun lopulla. Lettoja kartoitettiin kahden työntekijän voimin pääasiassa jalan ja muutamia kertoja vesiteitse soutaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme