Ei ole leivän voittanutta! – Ensi viikolla vietetään Leipäviikkoa
Suomalaiset ovat innokkaita leivänsyöjiä, ja leipä on aina ollut tärkeä osa suomalaista ruokapöytää. Useat perinteiset sanonnat, kuten "Leipä miehen tiellä pitää" ja "Väärintekijä joutuu leivättömän pöydän ääreen," kertovat leivän keskeisestä roolista suomalaisessa kulttuurissa. Leipä on niin merkityksellistä, että kuuleepa joskus viitattavan kaikkeen ruokaan leipänä. Vanhat sanonnat muistuttavat myös edelleen ajankohtaisesti, että ruokahävikkiä kannattaa aina välttää ja ruokaa pitää kunnioittaa, sillä ”Leipää ne on murusetkin” ja ”Leipää se on leivän kannikkakin.”

Ruisleipä on suomalaisille se kaikkein rakkain, mutta leipäkulttuurimme on uskomattoman rikas! Suomessa on monimuotoinen leipäkulttuuri, jossa alueelliset vaihtelut ovat suuria. Suomalainen leipäkulttuuri voidaan jakaa kahteen pääalueeseen: Länsi- ja Itä-Suomeen. Aikaisemmin länsi oli kovan leivän ja itä pehmeän leivän, kukkojen ja piirakoiden aluetta. Nykyinen leipäkulttuuri on iloisen sekoittunutta, mutta herkullinen, tuore leipä on edelleen vahvasti paikallinen tuote!
Arkeen valitaan usein kaikille maistuva, helposti saatavilla oleva ja vaikkapa valmiiksi siivutettu leipä. Juhlassa tai kiireettömällä aterialla nautiskellaan itse juureen tehtyä leipää tai paikallisen leipomon artesaanituotetta. Taikina kannattaa laittaa kohoamaan kotona syysillan piristeeksi - leipominen on mukavaa puuhaa vaikka perheen tai ystävien kesken!
Viljantuotanto Suomessa
Suomi on maailman pohjoisin viljaa tuottava maa. Viljeltyä alaa Suomessa on yhteensä noin 2,3 miljoonaa hehtaaria ja siitä noin puolet on viljan sekä öljy- ja valkuaiskasvien viljelyssä. Tärkeimmät viljalajikkeet ovat vehnä, ohra, kaura ja ruis – näistä kaikista syntyy myös maistuva leipä! Suomen kasvukausi on lyhyt, mutta intensiivinen. Syksyllä korjattava viljasato viimeistellään kuivaamalla puinnin jälkeen. Suomalainen viljelytapa on kestävä, ja esimerkiksi kasvinsuojeluaineita käytetään meillä maltillisesti ja aina vain tarpeeseen.
Leipä on maistuva, terveellinen ja edullinen valinta. Erilaisia leipälaatuja on runsaasti valittavana! Leipävalinnalla voi vaikuttaa aterian terveellisyyteen ja hintaan. Leivästä saa ruokavalioon tärkeitä kuituja. Kuidun terveysvaikutukset ovat moninaiset: Runsas kuidun saanti ruokavaliossa vähentää riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin II diabetekseen.
Leipä jos mikä on paikallinen ja kotimainen tuote – esimerkiksi ruisleipään käytettävän rukiin suhteen olemme lähes omavaraisia! Leipähyllyllä kotimaisesta raaka-aineesta leivotun leivän tunnistaa tutusta, sinivalkoisesta Hyvää Suomesta -merkistä. Kotimaisuutta arvostavan kannattaa olla tarkkana myös kaupan paistopisteillä ja tutkia raaka-aineen alkuperämaa tuoteselosteesta: Leipä saattaa olla leivottu missä tahansa, ja vain paistettu kaupassa.
---------
Leipäviikkoa vietetään viikolla 37 eli 11.-17.9.2023.
Leipäviikon teema tänä vuonna: Leipä sopii moneen menoon, #voikkariapöytään!
Viikolla 37 eli 11.-17.9.2023 vietetään myös Hävikkiviikkoa.
Hyödynnä kuivahtaneet ruisleivät. Ruis-Puolukkapuuron resepti https://www.mtk.fi/-/ruispuolukkapuuro
Lisätietoja: ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla8.4.2025 09:52:52 EEST | Tiedote
Elintarvikealalla viime yönä alkanut työtaistelu sulkee useita isojen lihatalojen teuraslinjoja. Kolme vuorokautta kestävä lakko aiheuttaa kasvavien eläinten ruuhkaa etenkin emakko- ja lihasikaloissa. MTK vetoaa Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon (SEL) ja Elintarviketeollisuusliittoon (ETL), että ne hakisivat työtaistelustaan huolimatta kaikki keinot eläinruuhkan välttämiseksi. Maatiloilla ei tähän keinoja ole.
Mediakutsu: Muuttuva Euroopan unioni ja ajankohtaiset asiat esillä MTK:n kevätkokousviikolla 8.-9.4.7.4.2025 15:55:01 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan MTK:n valtuuskunnan seminaaria "Muuttuva Euroopan unioni" tiistaina 8.4. sekä kevätkokousta keskiviikkona 9.4. Hanasaaren kulttuurikeskuksessa (Hanasaarenranta 5, Espoo). Osallistuminen on mahdollista myös etänä. Linkki toimitetaan ilmoittautuneille.
Kuka kantaa vastuun, jos metsästyslain muutos on riittämätön?3.4.2025 15:53:26 EEST | Tiedote
Suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämistä tavoitteleva metsästyslain muuttamista koskeva hallituksen esitys on tänään siirtynyt eduskunnan käsiteltäväksi. MTK:n arvion mukaan esitetyt muutokset ovat riittämättömiä erityisesti suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi.
Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti1.4.2025 10:48:35 EEST | Uutinen
Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.
Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?31.3.2025 10:48:33 EEST | Tiedote
Naudanjauhelihan katoaminen kauppojen hyllyiltä ei ole sattumaa, vaan näkyvä merkki syvästä kriisistä suomalaisessa naudanlihantuotannossa. Muun muassa heikon kannattavuuden vuoksi maidon- ja lihantuotanto ei houkuttele – nuoria ei hakeudu alalle eikä investointeja juurikaan tehdä. Kulutusta on ohjattu hinnoittelulla jauhelihaan, mutta tuotanto ei ole pysynyt mukana, eivätkä tuottaja- ja kuluttajahinnat ole seuranneet eurooppalaista kehitystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme