Olkiluodon saarella matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitus on turvallista
Säteilyturvakeskus on arvioinut Teollisuuden Voima Oyj:n loppusijoituslaitoksen turvallisuuden. Arvioinnin perusteella matalan ja keskiaktiivisen jätteen sijoittaminen loppusijoituslaitokseen on turvallista, ja jätteen varastointia voidaan jatkaa nykyisen luvan mukaisesti vuoden 2051 loppuun asti.
Teollisuuden voiman (TVO) Olkiluodon ydinvoimalaitosten käytöstä syntyy matala- ja keskiaktiivista jätettä, joka loppusijoitetaan voimalaitosalueen kallion sisään rakennettuun loppusijoituslaitokseen. Loppusijoituslaitokseen varastoidaan ja loppusijoitetaan myös valtion vastuulla olevia teollisuudesta, sairaanhoidosta ja tutkimuksesta syntyneitä radioaktiivisia jätteitä siinä määrin, ettei loppusijoitus haittaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen käyttötoiminnasta aiheutuvien jätteiden loppusijoitusta.
Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi vähintään 15 vuoden välein loppusijoituslaitoksen turvallisuuden. TVO toimitti vuoden 2021 lopussa loppusijoituslaitoksen turvallisuusarvioinnin ja siihen liitetyt aineistot STUKille. Aineiston perusteella STUK toteaa, että TVO:lla on loppusijoitustoiminnassaan riittävät menettelyt nykyisin loppusijoitettavien jätetyyppien osalta, ja että nykyisen kaltaista loppusijoituslaitoksen toimintaa on mahdollista jatkaa turvallisesti.
"Loppusijoituslaitoksen nykyisin käytössä olevat tilat otettiin valtioneuvosto päätöksellä käyttöön vuonna 1992. Tästä lähtien olemme säännöllisesti arvioineet laitoksen turvallisen käytön edellytyksiä. Turvallisuusarvioinnissa ei ole ilmennyt sellaisia puutteita tai virheitä, jotka aiheuttaisivat ihmisille tai ympäristölle säteilyvaaraa nyt tai tulevaisuudessa", toteaa ylitarkastaja Ari Luukkonen STUKista.
Matala- ja keskiaktiivisen jätteen varastointia 2100-luvulle asti
Tällä hetkellä voimassa olevan loppusijoituslaitoksen käyttöluvan myönsi Valtioneuvosto vuonna 2012. Voimassa olevan käyttöluvan perusteella TVO:lla on lupa käyttää loppusijoituslaitosta vuoden 2051 loppuun saakka. Voimalaitosyksiköiden eli reaktoreiden sekä käytetyn polttoaineen kapselointilaitoksen käytön ja purkamisen seurauksena Olkiluodossa tehdään matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitusta 2100-luvun luvun alun ensimmäisille vuosikymmenille saakka. STUK arvioi myöhemmässä vaiheessa erikseen 2000-luvun jälkipuoliskon loppusijoitusratkaisujen turvallisuutta.
Määräaikaisen turvallisuusarvioinnin tavoitteena on säännöllisesti arvioida matalan ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituksen nykyisiä ja tulevaisuuden ratkaisujen turvallisuutta. Turvallisuusarvioinnin lähtökohtana on ihmisten, yhteiskunnan ja tulevien sukupolvien suojeleminen säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Taustaa matala-, keskiasteen- ja korkea-aktiivisen jätteen loppusijoittamisesta
Olkiluodon ydinvoimalaitoksen alueella on kallioon louhittu noin sata metriä syvä loppusijoituslaitos, jota kutsutaan myös voimalaitosjäteluolaksi (VLJ-luola). VLJ-luolaan loppusijoitetaan ydinvoimalaitosten käytön aikana syntyvää matala- ja keskiaktiivista jätettä. Lisäksi myöhemmin ydinvoimalaitoksia käytöstä poistettaessa syntyvää matala- ja keskiaktiivista ydinjätettä on tarkoitus loppusijoittaa luolaan. Korkea-aktiivista jätettä VLJ-luolaan ei loppusijoiteta. Matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen luvanhaltija on Teollisuuden Voima (TVO).
Korkea-aktiivinen jäte on pääasiassa käytettyä ydinpolttoainetta, ja sen loppusijoittamista varten Posiva Oy rakentaa Olkiluodon ydinvoimalaitosalueelle omaa loppusijoituslaitosta, Onkaloa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu, p. 010 850 4761, media@stuk.fi
Kuvat

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2023 alussa yhteensä 320 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2023 hade STUK sammanlagt 320 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2023 STUK had 320 employees.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
STUK främjar strålsäkerheten inom skönhetsbranschen med ett inlärningsspel3.4.2025 14:55:21 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen har publicerat ett inlärningsspel för studerande inom skönhetsbranschen. I spelet bekantar man sig med användningen av strålning inom skönhetsvården samt med Strålsäkerhetscentralens myndighetstillsyn.
STUK edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta oppimispelillä3.4.2025 14:55:21 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus on julkaissut kauneudenhoitoalan opiskelijoille suunnatun oppimispelin. Pelissä tutustutaan säteilyn käyttöön kauneudenhoidossa ja Säteilyturvakeskuksen viranomaisvalvontaan.
STUK promotes radiation safety in the beauty care sector through a learning game3.4.2025 14:55:21 EEST | Press release
The Radiation and Nuclear Safety Authority has published a learning game for beauty care students. The game provides information on the use of radiation in beauty care and regulatory supervision conducted by the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Solariumföretag åtgärdade sina brister.2.4.2025 08:49:37 EEST | Pressmeddelande
Nästan vartannat av de solarieföretag som Strålsäkerhetscentralen nådde i sin övervakningskampanj hade något som strider mot strålsäkerhetslagen att åtgärda i sin verksamhet. Strålsäkerhetscentralen skickade en enkät till sportföretag som säljer solarietjänster åren 2021–2024.
Solariumyritykset paikkasivat puutteitaan2.4.2025 08:49:37 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen valvontakampanjassa tavoittamista solariumyrityksistä lähes joka toisella oli toiminnassaan jotain säteilylain vastaista korjattavaa. Säteilyturvakeskus lähetti kyselyn solariumpalveluja myyville liikuntayrityksille vuosina 2021–2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme