If tutki: Leivänpaahtimen tyypillinen käyttöpaikka voi aiheuttaa vaaran – katso Ifin palotestin tulokset
Ifin asiakkaan kotona syttyi leivänpaahtimesta nopeasti levinnyt tulipalo, joka perheen äidin alkusammutuksen ansiosta saatiin hallintaan ja suurvahingolta vältyttiin. If testasi osana vahingon tutkintaa, mitä tapahtuu, jos leivänpaahtimessa paahtaa hapankorppua. Testin tulokset näet alla olevalta videolta.
Leivänpaahtimessa syttynyt hapankorppu aiheutti Ifin asiakkaan kodissa tulipalon. If testasi valvotuissa olosuhteissa hapankorpun paahtamista.
– Palotestissä huomattiin, että kuivan leivän paahtamiseen liittyy paloriski, sillä hapankorppu syttyi tuleen noin 1,5 minuutin paahtamisen jälkeen, kertoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström.
Paloturvalliselle testipaikalle rakennettiin samat olosuhteet kuin Ifin asiakkaan kotona. Testivideosta huomataan, että vaikka hapankorppupalo paahtimen sisällä sammuu itsestään, se on jo ehtinyt sytyttää yläpuolella olevan valaisimen.
– Keittiön yläkaappien alla oleva tila on hyvin tyypillinen paikka säilyttää paahdinta, sillä valaisimen yhteydessä on usein myös pistorasia. Käytön ajaksi paahdin pitäisi kuitenkin muistaa vetää kaapin alta pois. Testissä meidät yllätti paahtimesta tulleen liekin korkeus, Lindström kommentoi.
Käytä kodinkoneita valvotusti
Tavallisimmin keittiöpalo lähtee Ifin vahinkotilastojen mukaan hellalta tai uunista. Leivänpaahtimesta lähteneet tulipalot eivät ole kovin yleisiä, mutta joka vuosi niitäkin Ifin tilastoihin päätyy. Mahdollisia läheltä piti -tilanteita voi olla paljonkin, mutta ne jäävät valvotun käytön ansiosta päätymättä tilastoihin.
– Keskimäärin vahingot jäävät leivänpaahtimesta lähteneissä paloissa joihinkin tuhansiin euroihin, mutta joukossa on myös suurempia vahinkoja, kertoo Lindström.
Tärkein ohje on, että leivänpaahtimia ja muita kodinkoneita tulisi käyttää valvotusti, jolloin palon syttyminen tai muu vikatilanne huomataan heti.
– Leivänpaahdin on varmasti monessa kodissa lasten käytössä. On tärkeää opettaa lapset käyttämään kodinkoneita oikein ja muistuttaa, että he eivät käytön aikana poistu tilasta. Mahdolliset vaaratilanteet ja niissä toimiminen on hyvä käydä läpi kotona yksin aikaa viettävän lapsen kanssa, painottaa Lindström.
Muista nämä leipää paahtaessa:
- Ennen paahtamista siirrä laite irti seinästä ja pois kaapin alta. Pidä myös paahtimen ympäristö tyhjänä.
- Noudata laitteen käyttöohjeita.
- Valvo käyttöä.
- Säilytä keittiössä alkusammutuskalustoa.
Palotesti tehtiin yhdessä PPK-Sähkö Oy:n kanssa. Paahdin oli testitilanteessa ehjä.
Nopea alkusammutus esti suurvahingon
Ifin asiakkaan kotona syttyi leivänpaahtimesta nopeasti levinnyt tulipalo, joka perheen äidin nopean alkusammutuksen ansiosta saatiin hallintaan ja suurvahingolta vältyttiin.
Perheen alakouluikäinen lapsi oli aamulla ennen kouluun lähtöä laittanut leivänpaahtimeen hapankorpun ja lähtenyt keittiöstä. Hän oli pakkaamassa koulureppua omassa huoneessaan, kun hän havahtui savunhajuun ja palohälyttimen ääneen.
Perheen äiti oli onneksi tapahtumahetkellä pihapiirissä, ja lapsen soitettua hän juoksi taloon sisälle. Äidin päästessä sisään liekit nuolivat keittiössä jo kattoa. Äiti hälytti apua ja tyhjensi kotona olleen ison jauhesammuttimen liekkeihin ennen poistumista ulos.
– Olen osallistunut työpaikan kautta sammutuskoulutukseen, joten tiesin, miten toimia jauhesammuttimen kanssa, asiakkaamme kommentoi.
Paikalle saapuneet pelastajat totesivat palon sammuneen kokonaan. Äidin nopean toiminnan ansiosta vahingot jäivät paikallisiksi keittiöön. Tulelta säästynyt koti oli tapahtuneen jäljiltä kuitenkin noen ja sammutusjauheen peitossa ja siksi asumakelvoton.
– Kotivakuutuksesta saimme korvauksen asumisen järjestelyyn ja keittiöremontti on nyt käynnissä, asiakas kertoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi Kärkkäinenviestintäpäällikkö
Puh:010 514 1962outi.karkkainen@if.fiKuvat
Linkit
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Varaudu liukkauteen: Eniten liukastumisia sattuu, kun sää muuttuu nopeasti22.11.2024 08:04:00 EET | Tiedote
Sateet ja nopea muutos lämpöasteista pakkaseen voivat nyt tehdä kaduista ja teistä vaarallisen liukkaita. Ifin vapaa-ajantapaturmatilastojen perusteella talvella on 50 prosenttia muuta vuotta suurempi todennäköisyys joutua leikkausta vaativaan tapaturmaan. Varaa liikkumiseen aikaa ja pitävät kengät.
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto5.11.2024 07:40:00 EET | Tiedote
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Tutkimus: Etätyötä tekevillä muita useammin pitkäkestoista stressiä – tarkista rutiinit kesän jälkeen30.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Työn vaatimukset stressaavat etätyötä tekeviä lähes kaksi kertaa muita useammin, käy ilmi Ifin terveystutkimuksesta. Syksyn aluksi on hyvä arvioida, kuinka toimivat omat etätyörutiinit ovat sekä kuinka esihenkilönä voi tukea työntekijöitä hybridityössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme