Mantelijauheita on jatkettu Euroopassa maapähkinällä – Tullin valvonnassa ei viitteitä ruokapetoksista
Arvokkaat mantelit ja pähkinät houkuttavat ruokapetosten tekijöitä jatkamaan jauheita ja rouheita halvemmilla raaka-aineilla. Tullin valvomat, ulkomailta Suomeen tuodut manteli- ja hasselpähkinätuote-erät osoittautuivat aidoiksi tuotteiksi, joihin ei liity tutkituilta osin ruokapetosta.
Tullin tuoteturvallisuusvalvonnassa tutkittiin keväällä 2023 ruokapetoksille otollisia manteli- ja pähkinätuotteita. Ne ovat arvokkaita elintarvikkeita, ja toisinaan petokselliset toimijat pyrkivät maksimoimaan voittonsa sekoittamalla tuotteiden sekaan halvempia raaka-aineita – ilman mainintaa pakkauksessa.
Tullin valvontaan valittiin ulkomailta Suomeen tuotuja mantelijauhoja, hasselpähkinärouheita sekä mantelimassaa sisältäviä marsipaaneja. Tuotteista etsittiin laboratoriotestein maapähkinää, jolla saatetaan korvata kalliimpia raaka-aineita. Tutkitut elintarvikkeet olivat peräisin Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Espanjasta ja Turkista sekä Yhdysvalloista. Kevään valvontaeristä ei löytynyt maapähkinää tai viitteitä ruokapetoksista.
– Halvemman raaka-aineen lisääminen kalliimman sekaan ilman merkintää on yksi yleisistä ruokapetoksen muodoista. Koostumuksen väärentäminen on paitsi väärin ja rikos, myös suuri riski allergioiden kannalta. Jos esimerkiksi maapähkinää ei ole ilmoitettu pakkauksessa, ei allerginen ihminen osaa varoa tuotetta, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.
Euroopassa manteli- ja pähkinätuotteissa on havaittu ongelmia
Tulli valitsi manteli- ja pähkinätuotteet valvontaansa, kun Euroopan unionin RASFF-järjestelmään kirjattiin alkuvuodesta 2023 muutamia petokseen viittaavia tapauksia. Näissä ulkomaisissa tapauksissa mantelivalmiste oli sisältänyt maapähkinää ilman, että siitä oli mainintaa tuotteen pakkausmerkinnöissä. RASFF on elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen liittyvä EU:n yhteinen hälytysjärjestelmä.
Manteli- ja pähkinävalmisteisiin liittyvää petoksellisuutta on todettu muualla Euroopassa jo vuosien ajan. Tulli on valvonut Suomeen tuotaviin manteleihin ja pähkinöihin liittyvää petoksellisuutta myös aiemmin, eikä havaintoja siitä ole tehty.
Tulli valvoo elintarvikkeiden tuoteturvallisuutta monelta kantilta
Mahdollisia ruokapetoksia selvitettiin omana valvontaprojektinaan kevään 2023 aikana, mutta Tulli valvoo manteli- ja pähkinätuotteita jatkuvasti. Tavanomaisen tuontivalvonnan yhteydessä pääosassa ovat tuotteiden laadun ja turvallisuuden varmistaminen.
– Laboratoriossa tutkimme pähkinöistä ja pähkinätuotteista muun muassa torjunta-aineita, mikrobiologista laatua, kuten salmonellaa, sekä homeiden tuottamia syöpää aiheuttavia yhdisteitä eli mykotoksiineja, kertoo Tullilaboratorion jaostopäällikkö Anu Kallinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jonna Neffling
tuoteturvallisuuspäällikkö
puh. +358 40 332 3325
Anu Kallinen
jaostopäällikkö, Tullilaboratorio
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta:
viestinta@tulli.fi tai +358 295 527 150
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Tullin nimissä lähetetty huijausviestejä – älä avaa linkkiä15.4.2025 09:19:41 EEST | Tiedote
Tullin nimissä lähetetään tällä hetkellä paljon huijausviestejä. Huijausviestiksi viestin tunnistaa esimerkiksi siitä, että Tullin lähettämissä tekstiviesteissä ei ole koskaan linkkejä.
Tulli vahva sisäisen turvallisuuden toimija harmaan talouden torjunnassa10.4.2025 15:22:49 EEST | Tiedote
Viranomaisten harmaan talouden torjuntatilastot vuodelta 2024 julkaistu. Tulli tutki viime vuonna yhteensä 404 veropetosta, joista merkittävin osa liittyi tupakkatuotteiden salakuljetukseen. Erityisesti savukkeiden salakuljetustapaukset ja takavarikkomäärät kasvoivat merkittävästi vuonna 2024.
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.
Tulli keräsi yli 260 miljoonaa euroa veroja vuonna 202431.3.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tulli keräsi veroja vuonna 2024 yhteensä noin 263 174 miljoonaa euroa, joista 137 944 miljoonaa euroa kannettiin EU:lle osana Euroopan unionin tulliliittoa. Suomen valtiolle Tulli keräsi veroja suoraan tuloutettavana 125 184 miljoonaa euroa. Tullimaksujen määrä laski noin 15 % edeltävään vuoteen 2023 verrattuna.
Tulli paljasti rikollisorganisaation marihuanan maahantuonnin ja levitystoiminnan Uudellamaalla21.3.2025 08:21:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut marihuanan maahantuonti- ja levitysorganisaatiota vuoden 2024 keväästä lähtien. Rikollisryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista, järjestelmällistä, peiteltyä ja sen toimintaan on osallistunut useita henkilöitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme