Kyberhyökkäykset ovat uhka kriittisille infrastruktuureille – Vaasan yliopiston uusi virtuaalilaboratorio auttaa parantamaan kyberturvallisuutta
Vaasan yliopistoon on perustettu ainutlaatuinen virtuaalilaboratorio, jonka avulla voidaan parantaa sähköverkkojen ja muiden kriittisten infrastruktuurien kyberturvallisuutta. Lisäksi yliopiston johtamissa hankkeissa on kehitetty uutta laboratoriota hyödyntävä kurssi sekä ohjeistusta älykkäiden sähköverkkojen kyberturvallisuuden koulutukseen.
Älykkäät digitaaliset sähköverkot ovat perinteisempiä verkkoja alttiimpia kyberiskuille. Hyökkääjinä voivat toimia esimerkiksi valtiolliset tahot, ja hyökkäyksissä käytetään hyväksi järjestelmien komponenttien heikkouksia. Onnistunut kyberhyökkäys energiajärjestelmään lamaannuttaa yhteiskunnan toimintaa eri tavoin. Kun sähkö katkeaa, pysähtyvät myös muut kriittiset infrastruktuurit kuten terveydenhuolto, tietoliikennejärjestelmät, elintarvikejakelu ja vesihuolto.
Älykkäissä sähköverkoissa operatiiviseen teknologiaan, kuten fyysisiin sähköverkkoihin, kytketään yhä enemmän informaatioteknologiaa. Näin voidaan tehostaa sähköverkon toimintaa ja kehittää lisää toiminnallisuuksia ja palveluja. Samalla lisääntynyt äly altistaa koko järjestelmän kyberhyökkäyksille, kuten esimerkiksi palvelunestohyökkäyksille.
– Kyberhyökkäyksistä tulee yhä kehittyneempiä, ja siksi tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan, jotta esimerkiksi älykkäät sähköverkot kestäisivät hyökkäysyrityksiä ja palautuisivat nopeasti normaalitilaan hyökkäysten jälkeen, sanoo Vaasan yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Tero Vartiainen.
Kyberturvallisuutta voidaan simuloida laboratoriossa reaaliaikaisesti
Vaasan yliopistossa päättyi kaksi hanketta, jotka kehittivät älykkäiden sähköverkkojen kyberturvallisuutta ja siihen liittyvää koulutusta. CR-DES-hankkeessa luotiin virtuaalilaboratorio, joka hyödyntää reaaliaikasimulaattoria. Laboratorion avulla voidaan mallintaa älykkäiden sähköverkkoihin liittyvien komponenttien kyberturvallisuutta reaaliaikaisesti.
– Virtuaalilaboratorio on erityisen hyödyllinen, kun selvitetään järjestelmän kykyä puolustautua kyberhyökkäyksiltä, tunnistetaan haavoittuvuuksia ja testataan järjestelmien resilienssiä, tarkentaa vanhempi tutkija Mike Mekkanen Vaasan yliopistosta.
Kehitystyössä olivat mukana Wärtsilä, ABB, Vaasan Sähkö, Wapice, Arcteq ja VASEK. Hankkeessa testattiin yritysten tarjoamia komponentteja ja protokollia. Uusi virtuaalilaboratorio on osa Vaasan yliopiston FREESI-laboratoriokokonaisuutta ja energian ja kestävän kehityksen VEBIC-tutkimusalustaa.
CC-RSG-hankkeessa kehitettiin puolestaan ohjeistuksia älykkäiden sähköverkkojen kyberturvallisuuskoulutuksen kehittämiseksi. Lisäksi projektissa luotiin kurssi, joka hyödyntää CR-DES-projektin virtuaalilaboratoriota. Kyberturvallisuuden sisältöjä voidaan ohjeistuksien avulla lisätä älykkäisiin sähköverkkoihin liittyviin korkeakoulutasoisiin tekniikan koulutusohjelmiin.
– Olemme nyt kehittäneet maailmassa ainutlaatuisen kyberhyökkäysten simulointiympäristön, jonka palveluja tarjoamme yrityksille, tutkimus- ja oppilaitoksille, kuvailee professori Vartiainen. – Lisäksi olemme luoneet perustaa kyberturvallisuuden koulutuksen kehittämiselle älykkäiden sähköverkkojen alalla.
Fakta
- Digitaalisten energiajärjestelmien kyberturvallisuus ja resilienssi – Cybersecurity and Resilience of Digital Energy Systems (CR-DES) projekti alkoi huhtikuussa 2020 ja päättyi kesäkuussa 2023. Hanke sai EU:n EAKR-rahoitusta, ja sen kokonaisbudjetti oli 479 303 euroa.
- Cybersecurity Curricula Recommendations for Smart Grids (CC-RSG) -projekti alkoi lokakuussa 2020 ja päättyi toukokuussa 2023. Projekti sai rahoitusta EU:n Erasmus+-ohjelmasta, ja sen budjetti oli 273 935 euroa. Vaasan yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuivat myös Riian teknillinen yliopisto, Ateenan kansallinen teknillinen yliopisto ja saksalainen tutkimuslaitos OFFIS.
Lisätiedot
Tero Vartiainen, tietojärjestelmätieteen professori, Vaasan yliopisto, puh 029 449 8588, tero.vartiainen@uwasa.fi
Mike Mekkanen, vanhempi tutkija, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8285, mike.mekkanen@uwasa.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiKuvat
Liitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Vaasan yliopistosta valmistui ennätysmäärä kauppatieteiden opiskelijoita31.1.2025 09:47:44 EET | Tiedote
Kovassa kasvuvauhdissa olevasta Vaasan yliopistosta valmistui vuonna 2024 ennätysmäärä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita. Yliopiston tiivis yritysyhteistyö auttaa Vaasasta valmistuneita myös työllistymään poikkeuksellisen hyvin.
Miten välttää seuraava kryptoromahdus? Uusi tutkimus paljastaa tekijät kryptovaluuttapörssien epäonnistumisten taustalla29.1.2025 08:28:08 EET | Tiedote
Kuvittele, että olet sijoittanut kryptovaluuttoihin ja eräänä päivänä kryptovaluuttapörssin alustalle kirjautuessasi huomaat, ettei sivusto enää toimi, varasi ovat kadonneet eikä ketään ole vastaamassa kysymyksiisi. Tämä painajaismainen tilanne on ollut täyttä totta tuhansille kaupankävijöille, sillä lähes 500 kryptovaluuttapörssiä on jo kaatunut. Uusi tutkimus Vaasan yliopistosta antaa tietoa kryptovaluuttapörssien riskeistä.
How to avoid the next crypto collapse: a new study unveils the factors behind cryptocurrency exchange failures29.1.2025 08:28:08 EET | Press release
Imagine logging into your cryptocurrency exchange platform one morning only to find the website down, your funds gone, and no one to answer your questions. This nightmare has been a harsh reality for thousands of traders, with nearly 500 cryptocurrency exchanges having already failed. A new study from the University of Vaasa, Finland, sheds light on the risk factors in cryptocurrency exchanges.
Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Mari Kiviniemi vuosipäivän juhlassa: ”Opiskelijamäärän kasvattaminen on välttämätöntä osaamistason nousun varmistamiseksi”28.1.2025 10:12:33 EET | Tiedote
Vaasan yliopiston 57. vuosijuhlaa vietettiin maanantaina 27. tammikuuta teemalla ”tulevaisuuden ratkaisuja suurella sydämellä”. Juhlapuhujina olivat Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Mari Kiviniemi sekä Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Minna Helle. Tilaisuudessa kuultiin myös rehtori Minna Martikaisen tervehdyspuhe. Lisäksi jaettiin vuoden opetus- ja tutkimustekopalkinnot sekä ylioppilaskunnan Hyvä opettaja -palkinto.
Metsäjätteestä uusiutuvaa polttoainetta - FOR-BLEND-hanke edistää kestävää kehitystä17.12.2024 10:54:52 EET | Tiedote
Vaasan yliopisto, Research Institutes of Sweden (RISE) ja Åbo Akademi ovat saaneet rahoitusta EU-Interreg Aurora -ohjelmasta kehittääkseen ratkaisun metsäjätteen käsittelyyn ja kestävän polttoaineen tuottamiseen. Hankkeessa kehitetään prosessi, jolla tuotetaan polttomoottoreissa käytettävien polttoaineiden seosainetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme