Dörrarna till Kärleksmyndigheten öppnas efter kontorstid på vigselkväll i Helsingfors
På Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas dvs. Kärleksmyndighets vigselkväll i Helsingfors vigs tiotals par till äktenskap undantagsvis under en vardagskväll. Det fullbokade evenemanget svarar på efterfrågan som uppstod under sommaren och erbjuder ett alternativ till vigsel utanför byrån. Speciella datum är också populära för vigsel, och i tidsbokningen ser man redan nu att skottdagen nästa år är en populär vigseldag.
Det är populärt att vigas i Helsingfors Kärleksmyndigheten och av förra sommarens vigseltider var i synnerhet fredagar redan fullbokade på våren. Vigselevenemanget i september erbjuder ett alternativ för dem som jobbar dagtid och för dem som inte hann boka en av vigseltiderna under sommarmånaderna.
Vigseln är avgiftsfri på Kärleksmyndigheten under tjänstetid och så också under vigselkvällen. Dessutom är det möjligt att beställa vigselförrättaren till en önskad plats och tid mot en tilläggsavgift.
På torsdag säger man ja i Lemmenjoki och Riisitunturi
26 par vigs till äktenskap vid Kärleksmyndigheten i Helsinfors torsdagen den 21 september. På vigselkvällen får par vigas fram till kl. 19, normalt är den sista vigseltiden kl. 15.15.
Varje par har reserverats 15 minuter för vigseln och själva vigselakten är bara några minuter lång. Paren vigs i de trivsamma vigsellokalerna Lemmenjoki (Kärleksfloden) och Riisitunturi (Risfjället) som öppnades 2020. Lokalerna rymmer 15–20 gäster, vissa med sittplats. På plats finns också på ämbetsverkets vägnar vittnen och bröllopsparet kan, om de vill, få ett fotografi av sig själva som minne.
Vigselvittnen fås också från Kärleksmyndigheten
Personalen vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata runt om i Finland har under tjänstetid möjlighet till en särskild uppgift: de kan fungera som vigselvittne om det i vigselsällskapet inte finns två vittnen som är minst 15 år gamla. Detta kan till exempel vara fallet om man har beslutat att gifta sig i hemlighet.
Personalen vid verksamhetsstället i Helsingfors erbjöds möjlighet att anmäla sig som vittne under vigselkvällen. Trots den speciella tiden fanns det en iver, listan över frivilliga växte snabbt till tjugo och de närmast följande frivilliga blev utan plats.
Det är också en iver bland vigselförrättarna. Under kvällen finns det fem vigselförrättare, bland dem också en av ämbetsverkets överdirektörer.
Vigselpar: kom ihåg att ta med identitetsbevis
Det är inte ovanligt att den ena halvan av vigselparet snabbt måste lämna vigselplatsen i taxi för att hämta det identitetsbevis som saknas. Det lönar sig alltså för vigselparet att, förutom sig själva och eventuella vittnen, även skriva upp identitetsbevis på minneslistan. Ringar är inte nödvändigt vid en borgerlig vigsel.
Intyg över hindersprövning behövs endast om den har gjorts av församlingen. Det lönar sig att kontrollera intygets giltighetstid redan när vigseltiden bokas. Hinderslöshetsintyget gäller i fyra månader från beviljandet.
Redan nu bokas skottdagen 2024
Hos Kärleksmyndigheten kan man boka en vigseltid för högst ett halvt år framåt. Nya tider öppnas för bokning varje dag.
– Vi ser snabbt vilka dagar som är populära i tidsbokningen. I februari 2024 är de populäraste dagarna 24.02.2024 och skottdagen 29.2.2024. i har redan flera bokningar på skottdagen i olika städer, berättar ledande sakkunnig Tanja Tams vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Om det finns lediga tider och intyget över hindersprövningen är i kraft kan man vigas tidigast en vecka efter bokningen.
Borgerlig vigsel är det populäraste sättet att ingå äktenskap
Då Finland precis blivit självständigt stiftades 1917 en äktenskapslag som också möjliggjorde borgerliga äktenskap. Borgerliga vigslar har under årens lopp ökat i popularitet jämfört med kyrkliga vigslar och har enligt statistiken varit det populäraste sättet att ingå äktenskap redan under de senaste tio åren. Cirka 56 procent av de äktenskap som ingicks 2022 var borgerliga vigslar.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata viger makar av samma och olika kön till äktenskap. Vigselförrättare är häradsskrivaren eller notarius publicus. Det finns 33 vigselplatser i Finland, varav de flesta är i ämbetsverkets lokaler.
Utöver ämbetsverket förrättas vigslar av evangelisk-lutherska och ortodoxa kyrkan, tingsrätten samt av registrerade religionssamfund som har rätt till det.
Inbjudan till medierna: Vigselkväll i Helsingfors 21.9. kl. 16–19
Välkommen till vigselkvällen i Helsingfors, där det är möjligt att intervjua vigselförrättare och göra ett reportage om vigselkvällen. Intervjuer med och fotografering av vigselparen enligt deras önskemål. Adress till vigsellokalerna: Fågelviksgränden 2 D, Helsingfors. Förhandsanmälningar för medierna: dvv.viestinta@dvv.fi.
Nyckelord
Kontakter
Tanja Tamsledande sakkunnig
Tel:+358 295 536 347tanja.tams@dvv.fiBilder
Länkar
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Vigsel
Kärleksmyndigheten vigde över 10 600 par till äktenskap 2022. Ämbetsverket har 140 vigselförrättare i olika delar av Finland.
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Uppdateringen av befolkningsdatasystemet syns i Finlands folkmängd i morgon12.11.2024 08:05:00 EET | Pressmeddelande
I befolkningsdatasystemet görs en uppdateringskörning den 12 november 2024 som påverkar informationen om Finlands folkmängd. Uppgiften om folkmängden syns till exempel på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbsida samt på ljustavlan på taket till Helsingfors serviceställe från och med den 13 november 2024. I samband med den årliga uppdateringen avlägsnas personer vars bostadsort har varit okänd i över två år från Finlands folkmängd. Ändringen gäller ungefär 3900 personer.
Väestötietojärjestelmän päivitys näkyy Suomen väkiluvussa huomenna12.11.2024 08:05:00 EET | Tiedote
Väestötietojärjestelmässä tehdään 12.11.2024 päivitysajo, joka vaikuttaa Suomen väkilukutietoon. Tieto väkiluvusta näkyy esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla sekä Helsingin palvelupaikan katolla olevassa valotaulussa 13.11.2024 alkaen. Vuosittain tehtävän päivityksen yhteydessä Suomen väkiluvusta poistetaan henkilöt, joiden asuinpaikka on ollut yli kaksi vuotta tietymättömissä. Muutos koskee noin 3900 henkilöä.
Population Information System update to be reflected in the population number of Finland tomorrow12.11.2024 08:05:00 EET | Press release
The Population Information System will undergo an update on 12 November 2024 that will affect the data on Finland’s population number. The population number is displayed in places such as the website of the Digital and Population Data Services Agency and a light-up billboard on the roof of the Helsinki service location starting 13 November 2024. The annual update to the population number involves removing people whose place of residence has been unknown for two years. The change applies to about 3900 persons.
Finländarna är väl förberedda för att ta emot meddelanden från myndigheterna digitalt4.11.2024 09:03:00 EET | Pressmeddelande
Finland håller stegvis på att övergå till att prioritera digitala tjänster i myndighetsärenden. I första hand syns ändringen i formen i vilken myndigheternas handlingar, såsom beslut och andra viktiga delgivningar, skickas. För närvarande postas breven i regel i pappersform om personen inte har tagit i bruk Suomi.fi-meddelanden eller på annat sätt gett sitt samtycke till att ta emot digitala meddelanden. I framtiden kommer de som använder den offentliga förvaltningens digitala tjänster också i första hand att få brev som gäller deras ärenden i digital form, och inget separat samtycke efterfrågas längre.
Suomalaisilla on hyvät valmiudet siirtyä vastaanottamaan viranomaisviestit digitaalisesti4.11.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Suomi on siirtymässä asteittain digitaalisten palveluiden ensisijaisuuteen viranomaisasioinnissa. Ensimmäisenä muutos näkyy siinä, missä muodossa viranomaiset lähettävät asiakirjat, kuten päätökset ja muut tärkeät tiedoksiannot. Tällä hetkellä kirjeet postitetaan lähtökohtaisesti paperisina, ellei henkilö ole ottanut käyttöönsä Suomi.fi-viestejä tai antanut viranomaiselle muulla tavoin suostumustaan digitaalisten viestien vastaanottamiseen. Tulevaisuudessa henkilöt, jotka käyttävät julkishallinnon digitaalisia palveluja, saavat myös asiointiinsa liittyvät kirjeet ensisijaisesti digitaalisessa muodossa, eikä erillistä suotumusta enää kysytä.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum