Uusi raportti: pohjoismaiset yritykset muuta maailmaa pessimistisempiä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisesta
Vuonna 2023 olemme puolivälissä Agenda 2030:ta ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) saavuttamista. YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolla Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan UN Global Compact -paikallisverkostot julkistavat raportin, joka selvittää pohjoismaisten yritysten näkemyksiä liiketoiminnasta ja kestävän kehityksen tilasta.
95 prosenttia vastanneista yrityksistä kertoo uskovansa, että yksityisellä sektorilla on ratkaiseva rooli kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa, selviää tuoreesta pohjoismaisten UN Global Compact -verkostojen teettämästä The Path Towards 2030: Nordic Corporate Sustainability Stocktake -raportista.
Silti vain 27 prosenttia vastaajista uskoo, että yritykset tekevät tarpeeksi kestävän kehityksen eteen ja vain 28 prosenttia uskoo, että maailma saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Pohjoismaisten yritysten näkemys on pessimistisempi verrattuna muuhun maailmaan.
Raportin mukaan pohjoismaiset yritykset kamppailevat osaamisen puutteen, monimutkaisen sääntely-ympäristön ja vähäisen datan kanssa. Erityisiä haasteita pohjoismaisilla yrityksillä on luontoon ja sen monimuotoisuuteen liittyvien tavoitteiden kanssa. Ilmastotoimet ovat monen yrityksen valokeilassa, mutta vain 40 prosenttia vastanneista yrityksistä kertoo raportoivansa organisaationsa luontoriskejä ja -vaikutuksia. Vertailun vuoksi muista eurooppalaisista yrityksistä 52 prosenttia ja Euroopan ulkopuolisista yrityksistä 57 prosenttia kertoo tehneensä näin.
”Pohjoismaiset yritykset ovat edelläkävijöitä kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa, ja niillä on mahdollisuus vaikuttaa yritysvastuun kunnianhimon tasoon maailmanlaajuisesti. Pohjoismaisten yritysten pessimistisyyttä voi lisätä se, että tieto on lisännyt tuskaa. Kun ymmärretään, millä tasolla pitäisi olla, tiedetään myös, kuinka paljon töitä sen saavuttamiseksi tulee vielä tehdä”, sanoo UN Global Compact Suomen pääsihteeri Marja Innanen.
Johtajuus on kestävän kehityksen keskiössä, uskovat pohjoismaiset yritykset
The Path Towards 2030: Nordic Corporate Sustainability Stocktake -raportin tarkoituksena on tunnistaa millaisia haasteita, tarpeita ja mahdollisuuksia pohjoismaisilla yrityksillä on YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
Raportti on osa laajempaa, maailmanlaajuista tutkimusta, joka on tehty yhteistyössä YK:n Global Compactin ja Accenturen kanssa. Maailmanlaajuisesta tutkimuksesta on poimittu ja analysoitu 257 vastausta pohjoismaisista yrityksistä Suomessa, Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Lisäksi raporttia varten on tehty syvähaastatteluja eri pohjoismaisten kestävän kehityksen ammattilaisten kanssa.
Raportin mukaan 89 prosenttia vastaajista uskoo, että johtajuus on kestävän toiminnan tärkein ajuri. Sitoutuneet toimitusjohtajat sekä tunnuslukujen ja taloudellisten kannustimien kytkeminen kestävään kehitykseen sitouttavat koko organisaatiota. Passiivisuutta luo kestävään kehitykseen keskittyvän johdon puute ja keskittyminen lyhyen aikavälin tuottoon.
”Säilyäkseen kestävän kehityksen edelläkävijöinä, pohjoismaisten yritysten tulee keskittyä kestävyyskysymyksiin johtotasolla, kouluttaa henkilöstöään sekä investoida uuteen tietoon ja käyttää tietoa hyväkseen johtamisessa. Samalla yritykset pitävät valtioita vielä kuluttajia tai sijoittajia tärkeämpinä kestävän kehityksen edistäjinä. Haluammekin tällä raportilla tarjota yrityksille ja poliittisille päättäjille näkemyksiä ja tietoa kestävän kehityksen tilasta yksityisellä sektorilla Pohjoismaissa. Kun jaamme yritysten haasteita ja menestystekijöitä, voimme löytää seuraavia askeleita edistyksen vauhdittamiseksi”, Innanen sanoo.
Tutustu raporttiin täällä: www.globalcompact.fi/the-path-towards-2030
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja InnanenpääsihteeriUN Global Compact Network Finland
Puh:+358 50 471 7314marja.innanen@globalcompact.fiInka HyytiäinenViestinnän asiantuntijaUN Global Compact Network Finland
inka.hyytiainen@globalcompact.fiUN Global Compact ja pohjoismaiset paikallisverkostot lyhyesti
YK:n entisen pääsihteerin aloitteena syntynyt UN Global Compact on maailman suurin yritysvastuuverkosto. UN Global Compact auttaa yrityksiä edistämään yritysvastuun kymmentä periaatetta, jotka liittyvät työoloihin, ihmisoikeuksiin, ympäristöön ja korruption torjuntaan. Tavoitteena on vauhdittaa liiketoiminnan maailmanlaajuista yhteisvaikutusta sitoutumalla kymmenen periaatteen lisäksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, jotka muodostavat vastuullisuustyön globaalin viitekehyksen. UN Global Compactiin kuuluu yli 19 000 yritystä yli 160 maasta ja 69:stä eri paikallisverkostosta. Tavoitteena on yhdistää liiketoiminta – paremman maailman puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UN Global Compact Network Finland
Tieteenmukaisiin päästövähennyksiin sitoutuneiden yritysten määrä kasvanut – nettonollatavoitteissa Suomi perässä muita Pohjoismaita19.11.2024 12:10:00 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokous COP29 on parhaillaan käynnissä Bakussa. Yksityiseltä sektorilta tarvitaan kunnianhimoisia toimia, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin hidastumaan riittävästi. Päästövähennyksiin sitoutuneiden yritysten määrä on reippaassa kasvussa, mutta suomalaiset yritykset jäävät silti tällä hetkellä muita Pohjoismaita jälkeen nettonollatavoitteiden määrässä.
Yli 100 organisaatiota liputtaa 25. syyskuuta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta23.9.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
25. syyskuuta vietetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivää, jonka kunniaksi järjestetään kansainvälinen SDG Flag Day -liputuskampanja. Viime vuonna päivässä oli mukana Suomesta noin 80 yritystä, 40 järjestöä, 30 oppilaitosta, 6 suurinta kaupunkia, 5 ministeriötä ja kymmeniä yksityishenkilöitä. Tänä vuonna etukäteen ilmoittautuneita on yli 100.
Selvitys: Suomalaisyritykset kohtaavat useita vastuullisuushaasteita toimitusketjuissaan – EU-lainsäädäntö lisää työmäärää21.8.2024 08:00:54 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten mukaan suurimmat kipukohdat toimitusketjujen vastuullisuuden kehittämisessä liittyvät toimittajien suureen määrään ja kirjavuuteen sekä prosessien puutteellisuuteen, selviää yritysvastuuverkosto UN Global Compact Suomen selvityksestä. Selvityksen mukaan kiristyvä EU:n yritysvastuulainsäädäntö lisää yritysten työmäärää, vaikka yleisesti lainsäädäntö koetaankin tarpeelliseksi.
Uusi seitsemän vuoden aloite kirittää yrityksiä vastuullisempaan liiketoimintaan – mukana 26 suomalaisyritystä21.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
YK:n yritysvastuuverkosto UN Global Compact on käynnistänyt uuden Forward Faster -aloitteen, jonka tarkoituksena on kirittää yritysten työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi maailmanlaajuisesti.
Yhä useampi yritys kehittää luontotyötään uuden viitekehyksen avulla22.4.2024 08:18:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi suomalaisyritys pyrkii kehittämään luontotyötään tuoreen, maailmanlaajuisen Science Based Targets Networkin (SBTN) viitekehyksen avulla. SBTN tarjoaa yrityksille uskottavat ja tieteeseen perustuvat raamit kunnianhimoisten luontotavoitteiden asettamiselle. Yritysten suurimmat haasteet luontotavoitteiden asettamisessa liittyvät datan keruuseen ja toimittajayhteistyöhön, mutta tuore viitekehys nähdään yleisesti hyödyllisenä, selviää UN Global Compact Suomen tuoreesta raportista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme