Helsingin seudun kauppakamari

Etätyö uudistaa yritysten toimintatapoja

Jaa

Etätyötyön suurimmat hyödyt yrityksissä syntyvät uudistuneista työ- ja toimintatavoista, näin arvioi peräti 55 prosenttia Helsingin seudun kauppakamarin etätyökyselyn yritysvastaajista. Työpanoksesta keskimäärin 40–60 prosenttia tehdään etänä. Työnantajista puolet sallii etätyöt ulkomailta. Yleisin etätyöpäivien määrä on 3 päivää viikossa, mutta 2 ja 4 päivää on myös laajasti käytössä.

”Hyödyistä suurimmaksi nousevat uudistuneet työ- ja toimintatavat, mikä on vaikuttava tulos. Samat hyödyt olisivat olleet vapaasti poimittavissa yritystasolla jo ennen koronaa. Voi vaan kysyä, mitä muita vastaavia piileviä hyötyjä työpaikoilla jätetään käyttämättä pelkästään siksi, että toimintatapoja ei ole pakko muuttaa”, toteaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista. 

Vastaajista 56 prosenttia arvioi, että etätöiden lisääntymisestä ei ole ollut merkittäviä haittavaikutuksia. Toimintatapojen uudistumisen lisäksi muita merkittäviä hyötyjä koetaan olevan työhyvinvoinnin parantuminen, henkilöstön motivaation parantuminen sekä sairauspoissaolojen vähentyminen, mitkä kaikki heijastuvat suoraan yrityksen tuottavuuteen.

”Etätyöhön liittyy myös haasteita, mutta siirtyminen on tapahtunut yllättävän sujuvasti. Tulokset osoittavat, että hyödyt ovat niin isot, että etätyö on tullut jäädäkseen niissä töissä, joissa se on suinkin mahdollista”, Lahtinen jatkaa. 

Etäkäytännöt on tärkeä sopia yhdessä henkilöstön kanssa 

Yritykset tuntuvat sallivan etätyön tekemiselle yllättävän väljät rajat. Vain yksi kolmasosa vastaajista asettaa työntekijälle sijaintiin tai etätyöpäivien määrään liittyviä rajoituksia. Päätösvalta on hyvin usein annettu tiimeille ja lähiesihenkilöille. Etätyökäytännöistä on kuitenkin tärkeä sopia yrityksessä selkeästi ja yksinkertaisesti, jotta vältytään turhilta epäselvyyksiltä.

”Kauppakamarin yritysneuvonnassa etätyön osalta eniten kysymyksiä herättää etätyön tekeminen ulkomailla. Siitä näyttää tulleen monelle yritykselle “rekrytointivaltti”, jota arvostavat kaiken ikäiset työntekijät. Tyypillisesti etätyö ulkomailla sallitaan muutaman viikon ajan vuodessa. Myös etätyöohjeista kysellään ahkerasti. Etätyöohjeet kannattaakin laatia huolella ja mielellään yhdessä henkilöstön kanssa, jolloin syntyy kaikkien kannalta toimivat pelisäännöt. On kuitenkin hyvä muistaa, että työnantaja on viime kädessä se, joka päättää missä ja miten työtä tehdään”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtava juristi Kirsi Parnila.

Puolet yritysvastaajista on antanut työntekijöiden käyttöön työpöytiä tai tuoleja. Muita työnantajan tukimuotoja- ja tapoja ovat muun muassa näytöt, hiiret, kuulokkeet ja nettiyhteyksien maksaminen. Myös erillinen etätyökorvaus nousi esiin yhtenä kannustimena. Hieman yllättävä tulos on se, että lisääntynyt etätyö ei ole vielä tässä vastaajajoukossa tuonut tarvetta muuttaa yrityksen toimitilaratkaisuja kuin osassa työpaikoilla, vaikka nykyinen etätyön määrä tuntuu olevan uusi vakiintumassa oleva normaali.

Kyselyn kohderyhmänä on Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvonnan asiakkaat. 218 vastaajaa edustavat eri kokoisia ja eri toimialojen yrityksiä. Data kerättiin elokuussa 2023. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun kauppakamari vauhdittaa yritysten ja Helsingin seudun menestystä. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä ja organisaatiota. Jäsenmäärältään kauppakamari on Pohjoismaiden suurin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun kauppakamari kysyi yrityksiltä: Espoo erottuu edukseen yritysmyönteisyydessä, kuntien työvoimapalveluille arvostelua12.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat Uudenmaan kuntien yritysmyönteisyyden varsin hyväksi. Suurista kaupungeista edukseen erottuu erityisesti Espoo. Helsinki puolestaan jää selkeästi jälkeen, erityisesti asenteissa yritystoimintaa kohtaan, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä Uudellamaalla sijaitseville yrityksille. Kunnan yritysmyönteisyyttä arvioitiin kolmella kysymyksellä: asenne yritystoimintaa kohtaan, yritys- ja työnantajapalvelujen toimivuus, kunnan houkuttelevuus yritykselle. Yritykset arvioivat vain omaa sijaintikuntaansa.

Puoliväliriihessä huomioitava uusimaalaisten yritysten osaajatarpeet ja vähennettävä kaupan sääntelyä8.4.2025 09:57:47 EEST | Tiedote

Helsingin seudun kauppakamari muistuttaa hallitusta puoliväliriihessä, että osaajapula ei saa jarruttaa talouskasvua, kun kasvu alkaa. Siksi hallituksen tulee ryhtyä toimeen nyt. Hallituksen on tässä vaiheessa keskityttävä toimiin, joilla turvataan kasvu erityisesti talouden veturialueilla, kuten Uudellamaalla. Hallituksen on varmistettava se, että Uudenmaan alueen koulutustarjonta vastaa yritysten osaavan työvoiman tarpeisiin. Nuorten oppisopimuskoulutuksesta on tehtävä nykyistä houkuttelevampi yrityksille. Ammatillisesta koulutuksesta pitää päästä sujuvammin ammattikorkeakouluun. Helsingin seudun kauppakamari esittää myös, että työperäisen maahanmuuton perheenyhdistämisen tulorajojen tulkintaa joustavoitetaan ja digitaalinen tunnistautuminen mahdollistetaan jo lähtömaassa. Kaupan investointeja ja kilpailua tulee edistää keventämällä kaupan sijainnin ohjausta merkittävästi. Kuntien maapolitiikan avoimuutta on lisättävä ja keinoja täsmennettävä.

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät jatkuvat heikkoina – ”Kauppapoliittiset jännitteet syventävät epävarmuutta”18.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät yhä korkeintaan välttäviksi. Arviot käyvät ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Yritysten arvioiden mukaan näkemykset liikevaihdosta ja työllisyydestä ovat hieman valoisampia kuin viime joulukuussa. ”Geopoliittiset jännitteet ja kauppapoliittiset riskit sumentavat horisonttia. Yhdysvaltojen vapaakauppaa rajoittavat toimet lisäävät erityisesti vientivetoisten yritysten liiketoimintariskejä. Poliittinen epävarmuus maailmalla heijastuu nyt suoraan yritysten päätöksentekoon liiketoimintaympäristön heikon ennakoitavuuden takia”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen. 28 prosenttia alueen yrityksistä arvioi, että Yhdysvaltain EU:lle suunnittelemat ja asettamat tullit ja muut rajoitukset vaikuttavat negatiivisesti niiden liiketoimintaan.

Uudenmaan korkeakoulupaikkavaje jatkuu – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”11.3.2025 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,92 korkeakoulupaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,75, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut Kauppakamarin viimevuotisesta tarkastelusta. Itse asiassa se on jopa hieman huonompi. Tuolloin Uudenmaan suhdeluku oli 0,76. Petteri Orpon hallitusohjelma sitoutuu lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja ja suuntaamaan niitä erityisesti muun muassa kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen. ”Asiaan pitää tarttua viimeistään kevään puoliväliriihessä”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin projektipäällikkö Olli Oja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye