Docendo

Teijo Piilonen kirjoitti kirjan suomalaisen seiväshypyn tarinoista

Jaa

Suomalaisen seiväshypyn historia on täynnä menestystä, värikkäitä persoonia ja kiinnostavia tarinoita. Urheilutoimittaja Teijo Piilosen Suomalaisen seiväshypyn tarinat -kirjaan on haastateltu yli viittäkymmentä urheilijaa, valmentajaa ja muuta laji-ihmistä.

Reijo Piilosen kirja Suomalaisen seiväshypyn tarinat julkaistaan 19.10.2023.
Reijo Piilosen kirja Suomalaisen seiväshypyn tarinat julkaistaan 19.10.2023. Kirjailijakuva: Petri Mast.

Wilma Murto nosti seiväshypyn jälleen Suomen seuratuimpien lajien joukkoon ikimuistoisella Euroopan mestaruudellaan vuonna 2022. Samalla hän katkaisi suomalaishyppääjien 44 vuoden mitalittoman korpivaelluksen. Tänä vuonna ainoana suomalaisena MM-mitaleille yltänyt Murto on noussut maan yleisurheilun kirkkaimmaksi tähdeksi. 

Vuosina 1948–1978 Suomi sai seiväshypystä enemmän arvokisamitaleja kuin keihäänheitosta tai mistään muustakaan yleisurheilulajista. Jakso alkoi Erkki Katajan olympiahopealla Lontoossa 1948 ja päättyi Antti Kalliomäen ja Rauli Pudaksen EM-mitaleihin Prahassa 1978. Eeles Landström ja Pentti Nikula olivat 1950- ja 1960-luvuilla koko Suomen yleisurheilun kuumimpia nimiä. 

Suomalaisen seiväshypyn tarinat paljastavat uutta tietoa muun muassa 60 vuoden takaisesta Pajulahden hallikisasta, jossa Pentti Nikula hyppäsi ensimmäisenä maailmassa yli viisi metriä. Aikalaisten todistusten mukaan korkeuksissa oli peräti kymmenen sentin mittausvirhe. Tämä johti ”seiväsjupakaksi” kutsuttuun tapahtumasarjaan, jonka jälkipyykki jäi aikoinaan tyystin pesemättä. 

Teos nostaa esiin myös unohdettuja sankareita, joista mainittakoon 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa Euroopan kärkeen kuulunut Altti Alarotu. Lempinimen ”Jämijärven Chaplin” saanut hyppääjä tunnettiin boheemina, jonka elämässä riitti vauhtia. Entä kuka oli Joppe Lindroth? Harva muistaa seiväshypyn ensimmäistä suomalaista arvokisamitalistia Torinon EM-kisoista 1934. 

Antti Kalliomäki oli 1970-luvulla erittäin lähellä olympiavoittoa ja koko ajan lyöntietäisyydellä maailmanennätyksestä. Menestyksekkään poliitikon uran jälkeen julkisuudesta vetäytynyt hyppääjä kertoo kirjassa kilpailleensa koko 1970-luvun kipulääkkeiden voimalla.

Teijo Piilonen (s. 1963) on pitkän linjan urheilutoimittaja, joka on päättänyt itsekin yrittää opetella hyppäämään lasikuituseipäällä.

Teijo Piilonen: Suomalaisen seiväshypyn tarinat (Docendo 2023), sidottu, nelivärikuvitus, 352 sivua. Teos julkaistaan samalla myös äänikirjana ja e-kirjana. 

Arvostelukappaletiedustelut ja kirjailijan haastattelupyynnöt: 
tiedotus@docendo.fi – Toimittaja, kysy ennakkoon sähköistä vedosta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Teijo Piilonen. KUVA: Petri Mast.
Teijo Piilonen. KUVA: Petri Mast.
Petri Mast
Lataa

Lisätietoa julkaisijasta Docendo

Docendo 
Piippukatu 7 A 7
40100 JYVÄSKYLÄ

https://docendo.fi

Me rakastamme hyviä kirjoja sekä aitoja tarinoita. Maineemme perustuu korkeatasoisiin sekä kiinnostaviin teoksiin, joiden tekijöinä ovat parhaat kirjailijat ja asiantuntijat. Docendo kuuluu Werner Söderström Osakeyhtiöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Docendo

Talvisodan propagandassa oli samanlaisia aineksia kuin Venäjän nykyisessä hybridivaikuttamisessa – venäläistutkijan kirja talvisodasta julkaistaan 26.3.26.3.2025 04:00:00 EET | Tiedote

Venäläistutkija Timofei Malikovin mittava tietoteos Suomen vapauttaminen talvisodassa julkaistaan 26. maaliskuuta. Se tarjoaa ainutlaatuista, suomalaisten vähemmän tuntemaa tietoa talvisodasta: se valottaa venäläistä näkökulmaa suomalaisille tuttuun aiheeseen. ”Tämän kirjan ilmestymistä onkin syytä tervehtiä merkkitapahtumana meikäläisessä talvisotakirjallisuudessa”, toteaa emeritusprofessori Timo Vihavainen, joka on laatinut teoksen esipuheen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye