KUTSU: Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia pohjoisessa, avajaiset Joensuussa pe 20.10. klo 12
Miltä Lappi tulee näyttämään, kun se lämpenee seuraavan 50 vuoden aikana 4–5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna? Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely kuvaa haukan näkökulmasta, miten ilmastonmuutos vaikuttaa pohjoisen alueen luontoon, elinkeinoihin ja paikallisten ihmisten elämään.

Näyttely vie katsojan pohjoiseen
Pohjoisessa ilmastonmuutos näkyy jo nyt sekä luonnossa että ihmisten arjessa. Talvet ovat leudontuneet ja erittäin kireitä paukkupakkasia koetaan harvemmin. Ympäristön muutos on jo niin nopeaa, että yhden ihmissukupolven aikana avotunturi metsittyy nuoreksi metsäksi, kirkasvetinen järvi samentuu ruskeaksi ja lohikalojen sijasta pyydykseen uivat särkikalat, ahven ja hauki.
Tunturihaukan silmin – Pohjoinen alue ilmastonmuutoksen kynsissä -näyttely kokoaa kattavasti yhteen paikkaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia Pohjois-Norjan sekä Suomen ja Ruotsin Lappiin. Näyttelyssä yhdistyvät vaikuttava valokuvataide ja tieteellinen tietopohja.
Näyttelystä löytyy sekä fyysinen että virtuaalinen versio
Tunturihaukan silmin -näyttelystä on tuotettu sekä fyysinen että virtuaalinen näyttely. Fyysinen näyttely kiertää Suomessa ja Norjassa sekä mahdollisesti Ruotsissa vuosina 2023–2025. Lisäksi tarjolla on ilmainen virtuaalinen näyttely verkossa, joka syventää fyysisen näyttelyn teemoja.
Näyttelyn avajaiset järjestetään Joensuussa Taitokorttelissa (Taito Galleria, Koskikatu 1, 80100 Joensuu) 20. lokakuuta kello 12–13.15. Jos haluat nauttia avajaisissa suolaisia ja makeita tarjoiluja, ilmoittauduthan etukäteen tästä linkistä. Olet kuitenkin tervetullut avajaisiin myös ilman ilmoittautumista.
Avajaisten ohjelma:
- Tervetuloa (tilaisuuden juontaja), Jukka Nykänen, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
- Taiteilijan puheenvuoro: miten näyttely syntyi ja mitä se kertoo pohjoisen luontomme tilasta? Riku Lumiaro, erityisasiantuntija, Suomen ympäristökeskus
- Videotervehdys: Marja Joenusva, Suomen Barents-suurlähettiläs, ulkoministeriö
- Puheenvuoro: Taiteen ja kulttuurin merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä, Raimo Moilanen, Taitokorttelin puheenjohtaja
- Puheenvuoro: Tieteellisen tiedon visualisointi – miten näyttely rakennettiin? Mika Pyhähuhta, luova johtaja, mainostoimisto Laboratorio Uleåborg
- Paneelikeskustelu: Mitä meidän tulisi tehdä pohjoisen luonnon suojelemiseksi?
- Juontaja: Jukka Nykänen, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
- Riku Lumiaro, erityisasiantuntija, Suomen ympäristökeskus
- Klemetti Näkkäläjärvi, saamelaisen ilmastoneuvoston puheenjohtaja, Oulun yliopisto
- Henni Ylänne, tutkijatohtori, Itä-Suomen yliopisto
- Keskustelua ja kysymyksiä
Näyttelyn on toteuttanut Suomen ympäristökeskus
Näyttely on osa Suomen ympäristökeskuksen Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen (BARIMS) -hanketta. Näyttelyn toteuttamiseen ovat osallistuneet asiantuntijat ja tutkijat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Näyttelyn tuottamisesta, videoista ja teknisestä toteutuksesta on vastannut mainostoimisto Laboratorio Uleåborg. Näyttely on tehty yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa ja sen on rahoittanut ulkoministeriö.
Tule mukaan näyttelyn avajaisiin Joensuuhun ja koe ilmastonmuutos tunturihaukan silmin!
#HaukanSilmin
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riku LumiaroErityisasiantuntijaSuomen ympäristökeskus
Puh:+358 295 251 394etunimi.sukunimi@syke.fiMaija AirosViestintäasiantuntijaSuomen ympäristökeskus
Puh:+358 29 525 2293etunimi.sukunimi@syke.fiMediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Syreläget i Finska viken var bra i januari2.4.2025 08:40:00 EEST | Pressmeddelande
Observationerna under havsforskningsfartyget Arandas resa i januari visade att syreläget i Finska viken var bättre än under de fem senaste vintrarna. Syreläget i Bottenhavets djupområden är fortfarande relativt bra, men det försämras gradvis. Fosfor strömmar till Bottniska viken från huvudbassängen och den syns i havsområdet som höjda halter.
Good oxygen situation in the Gulf of Finland in January2.4.2025 08:40:00 EEST | Press release
Observations made during the January expedition of the marine research vessel Aranda showed that the oxygen situation in the Gulf of Finland was the best in the last five winters. While the oxygen situation in the deeps of the Bothnian Sea remains reasonably good, it is deteriorating gradually. Phosphorus flows into the Gulf of Bothnia from the main basin, increasing concentrations in this sea area.
Suomenlahden tammikuinen happitilanne hyvä2.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Merentutkimusalus Arandan tammikuun matkalla tehdyt havainnot osoittivat, että Suomenlahden happitilanne oli paras viiteen viime talveen. Selkämeren syvänteiden happitilanne on edelleen kohtalaisen hyvä, mutta vähitellen heikkenevä. Pohjanlahdelle virtaa fosforia pääaltaalta, ja se näkyy merialueella pitoisuuksien kohoamisena.
Viikkokatsaus 31.3.–4.4.202527.3.2025 09:53:54 EET | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Tutkimus: Yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistettava paikallista kansalaistoimintaa tukemalla25.3.2025 09:12:19 EET | Tiedote
Paikallista kansalaistoimintaa ei tueta riittävästi, vaikka se on keskeinen osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä, todetaan Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja Demos Helsingin tuoreessa tutkimuksessa. Tutkijat ovat huolestuneita erityisesti haavoittuviin ryhmiin liittyvistä tuloksista, sillä vain kolmannes kansalaisyhteiskuntaa edustavista vastaajista koki, että yhteisön toiminta-alueella ihmiset pitävät haavoittuvimmista huolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme