Luontopohjaisilla vesienpuhdistusratkaisuilla voidaan poistaa metalleja ja typpeä myös kylmässä ilmastossa
Menetelmässä peräkkäin laitetaan luonnonmukaiset puhdistusyksiköt, kuten laskeutusallas, sammaleet, sienihake, puuhake ja kosteikko, joiden läpi jätevesi kulkee. Ratkaisu toimii hyvin metallien ja typen poistossa ja voi sopia esimerkiksi pienen kyläyhteisön tai lomakylän jätevesienpuhdistuksen tehostamiseen ja vähentämään vesistöihin päätyvää kuormitusta.

Luontopohjaisia ratkaisuja yhdistämällä pystytään poistamaan typpeä ja raskasmetalleja jäte- ja valumavesistä myös pohjoisilla kylmän ilmaston alueilla, todetaan Oulun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkimuksissa. Luontopohjaisia puhdistusrakenteita on seurattu tutkimuksissa 3,5–4,5 vuotta. Erilaisissa rakennekokonaisuuksissa on yhdistetty laskeutusaltaita, sammalaltaita, puuhakkeeseen lisättyä sienirihmastoa, puuhakebioreaktoreita ja kosteikkoja.
Pilotti-puhdistusjärjestelmät ovat toiminnassa Pyhäsalmen kaivoksen alueella ja Kittilän Kallon kylän yhdyskuntajätevesien puhdistuslaitoksen yhteydessä. Levin hulevesien purkupisteessä on myös ollut kesäaikainen pilotti-puhdistusjärjestelmä, ja lisäksi on seurattu Sodankylän Kevitsan kaivokselle lokakuussa 2022 rakennettua puuhakebioreaktoria. Puhdistusyksiköistä koivupuuhakebioreaktorit ovat toimineet hyvin sekä metallien että nitraattitypen poistossa.
Typpi- tai raskasmetallipitoista kuormitusta vesistöihin muodostuu esimerkiksi kaivostoiminnasta, jätevedenpuhdistamoista, rakennetuilta alueilta tulevasta valumavedestä ja maataloudesta. Passiivisilla luontopohjaisilla menetelmillä, joissa puhdistusta varten ei tarvitse jatkuvasti lisätä esimerkiksi kemikaaleja, voitaisiin monissa kohteissa kustannustehokkaasti vähentää vesistöihin päätyvää kuormitusta esimerkiksi viemäriosuuskunnissa tai jos teollisuusalueen hulevesien mukana kulkevaa metallikuormaa on tarpeen pienentää.
”Erilaisia menetelmiä oikein yhdistelemällä voidaan tehostaa puhdistumista”, vahvistaa yliopistotutkija Heini Postila.
Luontopohjaisissa puhdistusjärjestelmissä on tärkeää kiinnittää huomiota alkupään laskeutusaltaan riittävään kokoon. ”Tutkimuksissa huomattiin, että tarpeeksi iso laskeutusallas rakenteen alkupuolella on tärkeä osa rakennetta erityisesti, jos vesissä on paljon kiintoainetta tai rautaa. Näin ehkäistään seuraavien rakenteiden tukkeutumista ja lisätään niiden optimaalista toimintaa”, Postila tarkentaa. Tärkeää on myös tarkastaa, että puhdistusmateriaalit itsessään eivät sisällä korkeita metallipitoisuuksia.
Hankkeen pilottien ja tulosten pohjalta on tuotettu päivitetty taulukointityökalu typen ja metallien poistoratkaisujen mitoittamiseksi ja suunnittelemiseksi sekä video rakenteiden toiminnasta.
Pilotti-puhdistusjärjestelmien seurantaa olisi tarpeen myös jatkaa, jotta saataisiin paremmin määritettyä niiden lopullista käyttöikää. Tärkeä on myös suunnitella metallipitoisten yksiköiden materiaalien jälkikäyttö- tai hävitysmahdollisuuksia.
Tutkimukset on toteutettu Oulun yliopiston vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikön, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikön ja Syken yhteistyönä. Arktisten alueiden typpi- ja raskasmetallipitoisten valumavesien puhdistaminen hybridipuhdistus-ratkaisuilla (TypArkt, 2021–2023) -hankkeessa jatkettiin aiemmassa Passiiviset hybridipuhdistusratkaisut arktisten valumavesien typen ja raskasmetallien puhdistamiseen (HybArkt) -hankkeessa (2018–2020) rakennettujen puhdistusjärjestelmien seurantaa.
TypArkt-hankkeen päärahoittajana oli Euroopan aluekehitysrahasto Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kautta. Rahoittajina olivat myös Pyhäsalmi Mine Oy, Kallon vesi- ja viemäriosuuskunta, Levin Vesihuolto Oy, Boliden Kevitsa Mining Oy, Kittilän kunta, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Oulun yliopisto ja Suomen ympäristökeskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Heini Postila, Oulun yliopisto, vesi-, energia- ja ympäristötekniikka, heini.postila@oulu.fi, 0294 48 4503
Intendentti Anna Liisa Ruotsalainen, Oulun yliopisto, ekologia ja genetiikka, annu.ruotsalainen@oulu.fi
Kemisti, ryhmäpäällikkö Jaana Kolehmainen, Suomen ympäristökeskus Syke, etunimi.sukunimi@syke.fi, 0295 251 821
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344621
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme