Korkeasti koulutetut yritysomistajat ovat hyvätuloisia ja heidän yrityksensä luovat korkeamman tuottavuuden työpaikkoja
Suomen korkeasti koulutettujen yritysomistajien tulotaso on korkea, ja he ovat usein myös yksinyrittäjiä, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n Akava Worksille tekemä selvitys. Selvityksessä tarkasteltiin, millaisia korkeakoulutetut yritysomistajat ovat taustaominaisuuksiltaan ja tuloiltaan, ja mikä on heidän omistamiensa yritysten merkitys muun muassa liikevaihdolla ja työllistävyydellä mitattuna.
”Suurin osa korkeakoulutetuista yritysomistajista on suomalaistaustaisia, perheellisiä miehiä, ja heidän keski-ikänsä on 51 vuotta. Tämän ryhmän tulotaso on varsin korkea, ja ansio- sekä pääomatulot ovat kasvaneet 2010-luvulla. Kuitenkin vain pienellä osalla vuotuiset pääomatulot tai osinkotulot ovat suuret”, kertoo PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk.
Selvityksessä korkeasti koulutetuilla yritysomistajilla tarkoitetaan henkilöitä, joilla on korkea-asteen tutkinto ja jotka omistavat osuuden osakeyhtiöstä. Mukana ovat omistajat ja heidän yrityksensä vuosina 2006–2021. Aineistona käytettiin Tilastokeskuksen FLOWN-aineistoa, FOLK-moduuleja ja yritysten tilinpäätöspaneelia.
Vuonna 2021 korkeasti koulutetuilla omistajilla oli keskimäärin noin 59 000 euroa ansiotuloja (mediaani 49 000 euroa) ja lähes 22 000 euroa pääomatuloja (mediaani 3 000 euroa). Osinkotuloja oli keskimäärin 27 000 euroa (mediaani 9 000 euroa).
”Korkeasti koulutetut ovat tyypillisesti osakkaana vain yhdessä yrityksessä ja omistukset painottuvat ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan alalle. Omistetut yritykset ovat useimmiten hyvin pieniä. Vajaalla kolmanneksella korkeakoulutettujen yrityksistä ei ole yhtään työntekijää, eli korkeakoulutetut ovat usein yksinyrittäjiä”, kertoo ekonomisti Antti Norkio.
Nopea kasvu yleisempää korkeakoulutettujen pk-yrityksissä
Korkeakoulutettujen omistajien yritykset ovatkin tyypillisesti pienempiä kuin matalasti koulutettujen omistajien. Yksi merkittävä syy tähän on, että korkeakoulutetuilla yksinyrittäjyys on yleisempää kuin matalasti koulutetuilla.
Kuitenkin pienten ja keskisuurten yritysten joukossa korkeakoulutettujen omistamat yritykset ovat keskimäärin suurempia sekä liikevaihdoltaan että työntekijämäärältään kuin matalasti koulutettujen. Nopea kasvu on myös yleisempää korkeakoulutettujen omistamissa pk-yrityksissä.
Matalasti koulutettujen omistajien pk-yritykset loivat kuitenkin koko viime vuosikymmenen ajan uusia työpaikkoja suhteellisesti enemmän kuin korkeakoulutettujen omistajien pk-yritykset. Toisaalta korkeakoulutettujen omistajien pk-yritysten työn tuottavuus on korkeampi.
”Korkeakoulutettujen omistamat pk-yritykset ovat luoneet suhteellisesti vähemmän, mutta tuottavuudeltaan parempia työpaikkoja Suomeen”, sanoo Antti Norkio.
Koko selvitys on luettavissa Akava Worksin sivuilla: https://akavaworks.fi/julkaisut/raportit/korkeasti-koulutetut-yritysomistajat-suomessa-taustat-tulot-ja-yritykset/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Buskvanhempi ekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:040 164 8136henna.busk@ptt.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
KUTSU: Mikä on maahanmuuttajien merkitys yritys- ja elinkeinotoiminnassa – tutkimuksen julkistus 29.1.15.1.2025 10:32:55 EET | Kutsu
Tervetuloa webinaariin kuulemaan uutta tutkimustietoa siitä, mikä on maahanmuuttajien merkitys suomalaisessa yritys- ja elinkeinotoiminnassa.
Pikakommentti: Ruuan hinnannousu pysähtyi viime vuonna – tasokorotus jää14.1.2025 09:12:30 EET | Tiedote
Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan ruoka (elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat) oli joulukuussa 0,5 prosenttia kalliimpaa kuin vuoden 2023 joulukuussa. Tarkasteltaessa ruuan hintakehitystä keskimäärin vuonna 2024 ruuan hinta pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2023, eli keskimääräinen vuosimuutos oli 0,0 prosenttia. Keskimääräinen inflaatio Suomessa oli 1,6 prosenttia vuonna 2024.
KUTSU: Mikä on maahanmuuttajien merkitys yritys- ja elinkeinotoiminnassa – tutkimuksen julkistus 29.1.12.12.2024 13:32:10 EET | Kutsu
Tervetuloa webinaariin kuulemaan uutta tutkimustietoa siitä, mikä on maahanmuuttajien merkitys suomalaisessa yritys- ja elinkeinotoiminnassa.
Trumpin politiikka tuo alijäämiä ja hidastuvaa talouskasvua – Suomelle ja Euroopalle avautuu myös mahdollisuuksia12.12.2024 08:38:17 EET | Tiedote
Donald Trumpin valinnalla Yhdysvaltojen presidentiksi on merkittäviä vaikutuksia sekä Yhdysvaltojen että koko maailman talouteen. Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen arvioi, että Trumpin toimet hidastavat talouskasvua ja kasvattavat alijäämiä. Ukraina on yhä arvoitus, mutta puolustusmenojen suureenkin kasvuun on Suomessa varauduttava – ja uusia menoja on voitava rahoittaa osin velalla.
MUISTUTUSKUTSU: Miten hillitä ilmastonmuutosta maankäytössä tuuppauksilla? - seminaari uusista tutkimustuloksista 10.12.28.11.2024 14:18:03 EET | Kutsu
Voidaanko ilmastonmuutosta hillitä maankäyttösektorilla tuuppauksilla? Mitkä keinot toimivat ja mitkä eivät? Monivuotinen tutkimushankkeemme TUIMA järjestää loppuseminaarin tuloksistaan ja suosituksistaan Helsingissä 10. joulukuuta. Tule mukaan kuulemaan uutta tutkimustietoa sekä osallistumaan keskusteluun!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme