Hiilihydraatit tukevat nuorten naishiihtäjien suorituskykyä - paremmin menestyvät syövät enemmän
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehty tuore väitöstutkimus osoittaa, että riittävä energian ja hiilihydraattien saanti on merkittävä haaste nuorille naishiihtäjille. Niukalla ravinnonsaannilla voi olla epäedullisia vaikutuksia hiihtäjän suorituskyvylle.

LitM Oona Kettunen tutki nuorten naishiihtäjien ravitsemuksen ja suorituskyvyn yhteyksiä. Hän selvitti myös, onko hiihtäjien ravitsemus kestävyysurheilijoiden suositusten mukaista ja esiintyykö heillä liian vähäiseen energiansaantiin liittyviä fysiologisia oireita.
-Lisäksi tutkin ravitsemusosaamisen, kehonkoostumuksen, veren hormonipitoisuuksien ja harjoitusmäärien yhteyksiä ravitsemukseen ja suorituskykyyn, Kettunen kertoo.
Jyväskylän yliopiston Vuokatin yksikössä toteutettu tutkimus koostui kahdesta osatutkimuksesta, joihin osallistui nuorten maajoukkueisiin ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan kuuluvia maasto- ja ampumahiihtäjiä.
Hiilihydraatit haasteena
Tulokset osoittivat, että nuoret naishiihtäjät saivat ravinnostaan eniten energiaa silloin, kun kulutuskin oli suurimmillaan. Silti suurin osa tutkimukseen osallistuneista hiihtäjistä sai kulutukseensa nähden niukasti energiaa. Erityisesti hiilihydraattien saanti jäi suositeltua vähäisemmäksi. Rasvaa ja proteiinia sen sijaan saatiin suositusten mukaisesti.
-Liian niukka energian ja hiilihydraattien saanti voi esimerkiksi heikentää suorituskykyä kilpailuissa ja harjoituksissa, hidastaa palautumista sekä suurentaa sairastumisten ja loukkaantumisten riskiä, Kettunen huomauttaa.
Kettunen havaitsi, että kulutukseensa nähden vähemmän energiaa ja hiilihydraatteja syövillä urheilijoilla ilmeni harjoitusleirin aikana enemmän alipalautumiseen viittaavia suorituskykymuutoksia, kuten heikentyneet tulokset hyppytesteissä.
Paremmin menestyvät urheilijat myös syövät enemmän
Hiilihydraattien merkitys hiihtäjien suorituskyvylle korostui myös toisessa osatutkimuksessa. Runsaampi hiilihydraattien saanti oli voimakkaasti yhteydessä sekä parempaan lopputulokseen nuorten Suomen mestaruushiihdoissa että laboratoriossa mitattuun kestävyyssuorituskykyyn. Hiilihydraattien lisäksi myös proteiinia ja rasvaa runsaammin syövät urheilijat näyttivät suoriutuvan paremmin kilpailuissa ja testeissä, mikä korostaa myös kokonaisenergiansaannin merkitystä urheilijan kehittymisen tukemisessa.
-Vaikka syy-seuraussuhteita ei tämän tutkimuksen tulosten perusteella tiedetäkään, viittaavat tulokset siihen, että paremmin menestyvät urheilijat syövät runsaammin hiilihydraatteja ja muita energiaravintoaineita, Kettunen toteaa.
Ravitsemusosaaminen tukee riittävää syömistä
Runsaampi hiilihydraattien saanti voi auttaa myös energiavajeeseen yhdistettyjen terveyshaasteiden välttämisessä. Kettunen huomasi, että runsaammin hiilihydraatteja syövät urheilijat raportoivat vähemmän energiavajeeseen yhdistettyjä oireita, kuten vammoja ja kuukautiskierron häiriöitä.
Myös parempi ravitsemusosaaminen oli yhteydessä runsaampaan hiilihydraattien saantiin osoittaen, että suorituskykyä ja terveyttä tukeva syöminen vaatii tuekseen myös tietoa.
-Tutkimuksen tulokset korostavat laadukkaan ravitsemuskoulutuksen merkitystä nuorille naishiihtäjille ja heidän kanssaan toimiville henkilöille, Kettunen summaa.
Väitöskirjan ensimmäisessä osatutkimuksessa verrattiin hiihtäjien ravitsemusta tavanomaisen harjoitusjakson ja intensiivisen harjoitusleirin aikana sekä selvitettiin ravitsemuksen vaikutusta leirin aikana ilmeneviin alipalautumismarkkereihin. Toisessa osatutkimuksessa seurattiin hiihtäjien ravitsemusta, suorituskykyä, kehonkoostumusta ja verimuuttujia yhden harjoitusvuoden ajan. Lisäksi selvitettiin ravitsemusosaamista ja liian niukkaan energiansaantiin liittyviä fysiologisia oireita.
LitM Oona Kettusen liikuntafysiologian väitöskirjan " Nutrition and performance in young female cross-country skiers" julkinen tarkistustilaisuus pidetään 20.10.2023 klo 12 alkaen Sokos Hotel Vuokatin auditoriossa (Kidekuja 2, Vuokatti). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Anna Melin (Linnaeus University, Ruotsi) ja kustoksena professori Vesa Linnamo (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Oona Kettunen valmistui ylioppilaaksi Karhulan lukiosta vuonna 2013 ja liikuntatieteiden maisteriksi pääaineenaan liikuntafysiologia vuonna 2018. Kettunen on työskennellyt väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa vuoden 2020 alusta lähtien.
Lisätietoja:
Oona Kettunen
oona.e.kettunen@jyu.fi
+358 40 505 8646
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme