Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026

Tervatarinoiden reitti vie historialliseen Ouluun

Jaa

Digitaalinen, oman mobiililaitteen avulla eri puolilla Oulua koettava Tervatarinoiden reitti aukeaa marraskuussa. Kulttuurihistoriallinen reitti koostuu kirjailija Katariina Vuoren kirjoittamasta kymmenestä kiehtovasta lyhyttarinasta. Ne pohjautuvat Oulun tervakaupan kulta-ajan aitoihin paikkoihin, tapahtumiin ja henkilöihin. 

Oulun tervahovi oli aikoinaan merkittävä tervakaupan kannalta, joten yksi Tervatarinoiden reitin pisteistä sijoittuu sinne.
Oulun tervahovi, yksi Tervatarinoiden reitin pisteistä, oli tervan varastointi- ja tarkastuspaikka Toppilansalmen pohjoisrannalla. Museovirasto

Kymmeneen tervaan liittyvään paikkaan sijoitetaan laatta, jossa on QR-koodi. Kun QR-koodin skannaa puhelimella tai muulla mobiililaitteella, avautuu tarina luettavaksi tai kuunneltavaksi. Tarinat ovat saatavissa suomeksi, selkosuomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Reittikartta ja tarinapisteiden sijainnit julkaistaan 17. marraskuuta Oulu2026-verkkosivuilla.

Suomeksi tarinat kertoo oululainen näyttelijälegenda Tuula Väänänen. Englanninkielisten tarinoiden äänenä puolestaan toimii Oulun teatterin näyttelijä Sami Lalou. Ruotsiksi äänen tarinoille antaa viestinnän ja kulttuurialan erityisasiantuntija Tea Stolt de Glanville. Suomenkieliset tarinat on mukautettu selkokielelle ja niille on myönnetty Selkokeskuksen tunnus.

Leveristä Linnansaareen ja bling blingistä pettymyksiin

Tarinat kirjoittanut Katariina Vuori kertoo rakastavansa Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan vesistöjä ja merellisyyttä – omintakeista, vähäeleistä ja vähän nukkavieruakin rannikkoa, joka usein piileskelee rantapuskien takana.

”Oli kiehtovaa päästä tulkitsemaan tervantuoksuisten tarinoiden kautta, millä tavalla vesireitit ovat vaikuttaneet alueen historiaan, kaupungin kasvuun sekä pienten ja suurten ihmisten elämään. Tervahegemonia ei ollut pelkkää bling blingiä ja itämaisia mausteita, vaan myös kipua, pettymyksiä ja yksityisiä tragedioita”, kuvailee Vuori projektia.

Tervatarinoiden reitti alkaa Leverin rajalta ja päättyy Toppilan satamaan. Tarinat ovat kuitenkin itsenäisiä ja ne voi kokea itselleen sopivassa järjestyksessä. Reitti huipentuu Toppilansaareen, jossa sijaitsevat tarinapisteet Laiva Toivosta ja Tervahovista. Näissä pisteissä on mahdollista nähdä kyseiset kohteet lisättynä todellisuutena omalla mobiililaitteella.

Reitin tarinat ovat Leveri, Snellmanin talo, Seurahuone, Bergbomin aitta, Hahtiperä, Linnansaari, Pikisaari, Merikoski, Laiva Toivo sekä Tervahovi.

Tervatarinoiden reitti on Lumo-valofestivaalin oheistapahtuma, mutta se jää katukuvaan koettavaksi myös festivaalin jälkeen. Reitti on osa Oulun matkaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Lisää pohjoisia tarinoita luvassa ensi vuonna

Tervatarinoiden reitti on Pohjoisista tarinoista vetovoimaa -hankkeen ensimmäinen pilotti. Hankkeen toteuttaa Oulun kulttuurisäätiö. Tavoitteena on kehittää uusia tapoja, joiden avulla voidaan tuoda teemoitettuja reittejä helppokäyttöisen teknologian keinoin Oulu2026-toteutusalueelle.

Alueen kulttuuriperinnön esiintuominen ja maksuttomien elämyksien tarjoaminen vahvistavat alueen asukkaiden paikallisidentiteettiä arjen ympäristöissä ja luovat myös matkailullista vetovoimaa. Tarinoita kartoitetaan asiantuntijoiden ja kuntalaisten kanssa. Tervatarinoiden reittiä kehitetään myöhemmin havaintojen ja palautteen perusteella. Lisää tarinallisia reittejä on tulossa jo ensi vuonna.

--
Hankkeen toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö rs., päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

Toteutusaika: 1.3.2023-30.4.2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Oulun tervahovi oli aikoinaan merkittävä tervakaupan kannalta, joten yksi Tervatarinoiden reitin pisteistä sijoittuu sinne.
Oulun tervahovi, yksi Tervatarinoiden reitin pisteistä, oli tervan varastointi- ja tarkastuspaikka Toppilansalmen pohjoisrannalla.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026

Hybridituottaja 2026 -koulutukset kehittävät tapahtuma-alan digitaalista osaamista Pohjois-Pohjanmaalla16.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Miten elämykset välitetään tapahtumaa etänä kotisohviltaan seuraaville ja mitä oppia eri kokoiset tapahtumat voivat ottaa television spektaakkelimaisista show’ista? Oulun ammattikorkeakoulun kesällä 2024 käynnistyvä Hybridituottaja 2026 -koulutus pureutuu siihen, mitä osaamista tapahtumatuottajat tarvitsevat tapahtumien ja kulttuurin viemiseksi digitaaliseen ympäristöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye