Suomalaiset tuntevat hyvin puolisoidensa taloustilanteen – nuoret puhuvat raha-asioista, varttuneemmat sopivat niistä
Lähes kaikki suomalaiset pariskunnat kokevat tuntevansa puolisoidensa yleisen taloudellisen tilanteen hyvin ja puolet jopa erittäin hyvin, selviää Danske Bankin teettämästä Raha & rakkaus -kyselytutkimuksesta. Noin puolet suomalaisista kertoo tuntevansa puolisoidensa tulot, velat ja varallisuuden erittäin hyvin.
Vastaajista 94 prosenttia kertoo tuntevansa puolisonsa yleisen taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin ja joka toinen (51 %) erittäin hyvin. Vain kuusi prosenttia kertoo tuntevansa puolisonsa yleisen taloudellisen tilanteen melko tai erittäin huonosti. Yhdeksän prosenttia kokee tuntevansa melko tai erittäin huonosti, miten paljon puolisollaan on velkaa.
“Yllätyimme positiivisesti, miten hyvin suomalaiset tuntevat puolisonsa talouden. Tutkimuksen mukaan reilu kolmannes suomalaisista kokee erittäin tärkeäksi tuntea puolisonsa taloudellisen tilanteen. Meidän mielestämme tämä luku voisi olla pyöreä sata prosenttia. Erityisen tärkeää toisen talouden tunteminen ja siitä sopiminen on nuorissa perheissä, jotta kumpikin osallistuu oikeudenmukaisesti perheen kuluihin”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.
Yleisimmät syyt puolison raha-asioiden tuntemiseen ovat toisen oma halu kertoa itse raha-asioistaan ja sopimukset yhteisistä rahoista. Vastaajista 42 prosenttia kertoo sopineensa puolisonsa kanssa, että talouden rahat, velat ja omaisuus ovat kokonaan tai pääosin yhteisiä.
Ikä vaikuttaa siihen, onko raha-asioista puhuttu vai sovittu. Mitä nuorempi vastaaja, sitä useammin syynä puolison raha-asioiden tietämiselle on puolison oma halu kertoa asioista. Yli 60-vuotiaat ovat tutkimuksen ainoa ryhmä, joka tietää puolisonsa raha-asiat enimmäkseen sopimisen vuoksi. Usein yli 60-vuotiaat ovat sopineet, että raha-asiat ovat yhteisiä.
Isot elämänmuutokset ja asumismuoto vaikuttavat yhtä lailla tilanteeseen. Erityisesti avioituneet tuntevat puolisoiden keskinäisen taloudellisen tilanteen muita paremmin.
“On luontevaa, että avioliitossa yhteisen talouden hoito tuo rahapuheen vahvemmin arkeen. Avioliitto on myös taloudellinen sopimus, joka tuo mukanaan myös puolisoiden välisen elatusvelvollisuuden. Omasta taloudesta on hyvä puhua avoimesti jo suhteen alkumetreillä ja pysyä siitä perillä talouden kehittyessä. Rahapuhe on rakkausteko, joka rakentaa yhteistä taloudellista mielenrauhaa”, sanoo Danske Bankin sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava.
Danske Bankin Raha & rakkaus -kyselyn teki YouGov. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 17.7. – 24.7.2023 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksessa on pyritty löytämään syitä muun muassa siihen, miten hyvin puolisot tuntevat toistensa taloudellisen tilanteen, miten pariskunnat säästävät ja sijoittavat yhdessä ja mitä yhteisestä varallisuudesta on sovittu mahdollisen eron koittaessa. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluivat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset, jotka elävät parisuhteessa. Kokonaistuloksissa (N=1008 parisuhteessa elävää) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 3 prosenttiyksikköä.
Yhteyshenkilöt
Topi KanniainenLehdistöpäällikkö
Puh:050 591 1904Topi.Kanniainen@danskebank.fiLiitteet
Danske Bankista
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Kutsu medialounaalle: Jäävätkö Pohjoismaat suurvaltojen varjoon? Danske Bank julkistaa talousennusteensa20.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Danske Bank julkaisee 4.12.2024 aamulla Nordic Outlook -raportin. Raportti kattaa Suomen ja Pohjoismaiden kansantalouksien lisäksi maailmantalouden keskeisten alueiden talousennusteet.
Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen – viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria19.11.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Geopoliittinen tilanne sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys pönkittävät alan kasvunäkymiä.
Joka toinen vanhempi ei säästä lapsilleen – säästöpossu on osakkeita yleisempi säästömuoto15.11.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Suomalaiset vanhemmat jakautuvat kahteen leiriin siinä, säästävätkö tai sijoittavatko he omille lapsilleen.
Danske Bankin sijoitusnäkemys: Trumpin valinta nostaa osakkeet kaksinkertaiseen ylipainoon14.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Danske Bank muuttaa sijoitusnäkemystään Yhdysvaltain talouden vahvistuneiden näkymien vuoksi. Pankki nostaa näkemyksessään osakkeet kaksinkertaiseen ylipainoon ja Yhdysvaltain osakkeet neutraalista painosta ylipainoon. Osakkeet ovat olleet kaksinkertaisessa ylipainossa Dansken sijoitusnäkemyksessä viimeksi vuonna 2018.
Danske Bank nimittää Kaisa Kivipellon yksityistalouden ekonomistiksi24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank vahvistaa makrotalouden analyysitiimiä Suomessa yksityistalouden ekonomistilla. Tehtävään valittu Kaisa Kivipelto tunnetaan monimutkaistenkin talousasioiden taitavana tulkkina ja Taloudellinen mielenrauha -podcastin juontajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme