Suomalaiset tuntevat hyvin puolisoidensa taloustilanteen – nuoret puhuvat raha-asioista, varttuneemmat sopivat niistä
Lähes kaikki suomalaiset pariskunnat kokevat tuntevansa puolisoidensa yleisen taloudellisen tilanteen hyvin ja puolet jopa erittäin hyvin, selviää Danske Bankin teettämästä Raha & rakkaus -kyselytutkimuksesta. Noin puolet suomalaisista kertoo tuntevansa puolisoidensa tulot, velat ja varallisuuden erittäin hyvin.
Vastaajista 94 prosenttia kertoo tuntevansa puolisonsa yleisen taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin ja joka toinen (51 %) erittäin hyvin. Vain kuusi prosenttia kertoo tuntevansa puolisonsa yleisen taloudellisen tilanteen melko tai erittäin huonosti. Yhdeksän prosenttia kokee tuntevansa melko tai erittäin huonosti, miten paljon puolisollaan on velkaa.
“Yllätyimme positiivisesti, miten hyvin suomalaiset tuntevat puolisonsa talouden. Tutkimuksen mukaan reilu kolmannes suomalaisista kokee erittäin tärkeäksi tuntea puolisonsa taloudellisen tilanteen. Meidän mielestämme tämä luku voisi olla pyöreä sata prosenttia. Erityisen tärkeää toisen talouden tunteminen ja siitä sopiminen on nuorissa perheissä, jotta kumpikin osallistuu oikeudenmukaisesti perheen kuluihin”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.
Yleisimmät syyt puolison raha-asioiden tuntemiseen ovat toisen oma halu kertoa itse raha-asioistaan ja sopimukset yhteisistä rahoista. Vastaajista 42 prosenttia kertoo sopineensa puolisonsa kanssa, että talouden rahat, velat ja omaisuus ovat kokonaan tai pääosin yhteisiä.
Ikä vaikuttaa siihen, onko raha-asioista puhuttu vai sovittu. Mitä nuorempi vastaaja, sitä useammin syynä puolison raha-asioiden tietämiselle on puolison oma halu kertoa asioista. Yli 60-vuotiaat ovat tutkimuksen ainoa ryhmä, joka tietää puolisonsa raha-asiat enimmäkseen sopimisen vuoksi. Usein yli 60-vuotiaat ovat sopineet, että raha-asiat ovat yhteisiä.
Isot elämänmuutokset ja asumismuoto vaikuttavat yhtä lailla tilanteeseen. Erityisesti avioituneet tuntevat puolisoiden keskinäisen taloudellisen tilanteen muita paremmin.
“On luontevaa, että avioliitossa yhteisen talouden hoito tuo rahapuheen vahvemmin arkeen. Avioliitto on myös taloudellinen sopimus, joka tuo mukanaan myös puolisoiden välisen elatusvelvollisuuden. Omasta taloudesta on hyvä puhua avoimesti jo suhteen alkumetreillä ja pysyä siitä perillä talouden kehittyessä. Rahapuhe on rakkausteko, joka rakentaa yhteistä taloudellista mielenrauhaa”, sanoo Danske Bankin sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava.
Danske Bankin Raha & rakkaus -kyselyn teki YouGov. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 17.7. – 24.7.2023 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksessa on pyritty löytämään syitä muun muassa siihen, miten hyvin puolisot tuntevat toistensa taloudellisen tilanteen, miten pariskunnat säästävät ja sijoittavat yhdessä ja mitä yhteisestä varallisuudesta on sovittu mahdollisen eron koittaessa. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluivat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset, jotka elävät parisuhteessa. Kokonaistuloksissa (N=1008 parisuhteessa elävää) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 3 prosenttiyksikköä.
Yhteyshenkilöt
Topi KanniainenLehdistöpäällikkö
Puh:050 591 1904Topi.Kanniainen@danskebank.fiLiitteet
Danske Bankista
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Asuntolainojen hakeminen vilkastui selvästi3.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bankin saamien asuntolainahakemusten määrä on noussut 13 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.
Joka neljännellä suomalaisella ei ole lainkaan säästöjä: ”Elinkustannuskriisi on syönyt monen taloudelliset puskurit”1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan erityisesti naisilta puuttuu taloudellinen puskuri. Noin kolmasosalla suomalaisista naisista ei ole lainkaan säästöjä.
Asuntomarkkinatilanne suosii ensikertalaisia – Danske Bank julkaisee tuntuvan etupaketin ensiasunnon ostajille18.3.2025 08:45:00 EET | Tiedote
Asuntomarkkinoiden tilanteesta hyötyvät tällä hetkellä eniten ensiasunnon ostajat, mutta haaveeseen päästään kiinni yhä vanhempana. Danske Bank kannustaa nuoria selvittämään mahdollisuudet oman kodin hankintaan ja julkaisee tuntuvan etupaketin ensiasunnon ostajille.
Asuntomarkkinakatsaus: hinnat kääntyvät tänä vuonna nousuun – ensiasunnonostajan asema parani12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Asuntokauppa vilkastuu, mutta hintojen nousu lykkääntyy. Nykyisessä asuntomarkkinassa voittajia ovat ensiasunnonostajat, jotka voivat ostaa ensimmäisen oman kodin aiempia vuosia halvemmalla.
Perhevapaan taloudellisten vaikutusten selvittäminen yleistyy – yhä harvempi pari tasaa niitä7.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Naisten kokemus perhevapaan taloudellisten vaikutuksen tasa-arvoisesta jaosta on heikentynyt, käy ilmi Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että perhevapaan taloudellisista vaikutuksista ollaan yhä tietoisempia, mutta pariskunnat eivät puhu niistä keskenään riittävästi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme