Marraskuu on Valon kuukausi Oulu2026-alueella
Vuoden pimeintä aikaa valaistaan monipuolisilla tapahtumilla ja teoksilla 12 kunnassa. Ohjelmaa Valon kuukauteen järjestävät muun muassa kunnat ja yhdistykset. Osa tapahtumista on vanhoja tuttuja ja osa järjestetään ensimmäistä kertaa. Valon kuukautta koordinoi Oulun kulttuurisäätiö eli Oulu2026.

Lumo-valofestivaali on näyttänyt Oulussa, kuinka pimeys ja valo yhdessä saavat ihmiset liikkeelle ja luovat elämyksiä. Tätä vastakohtien voimaa halutaan nyt heijastaa pidemmälle ajanjaksolle ja samalla testata tietyn teeman toteutusta erilaisilla sisällöillä laajallakin alueella, matkalla kohti kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.
Mukana ensimmäisessä Valon kuukaudessa ovat Ii, Kajaani, Kemi, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulu, Tornio, Tyrnävä ja Ylivieska. Tapahtumat ovat pääsymaksuttomia, mutta osaan niistä on ennakkoilmoittautuminen. Osassa kunnista on toteutettu kuvataiteilija Pia Leppäsen ja valosuunnittelija Indrek Virrosen vetämissä työpajoissa yhteisötaideteos Vesi, minun rakkaani.
Valaistaan arkea yhdessä
”Haluamme laajentaa kulttuurin käsitettä ja myös tutustuttaa ihmisiä Oulu2026-alueeseen. Vuoden pimein aika saattaa houkutella jäämään kotiin, mutta kannustamme osallistumaan ja jakamaan omia kokemuksia valon tuomasta ilosta. Mahdollisuuksia on lukuisia ja laajalla alueella”, kertoo Oulu2026:n osallisuuskoordinaattori Mirja Syrjälä.
Syrjälä lisää, että Valon kuukauteen voi osallistua juuri itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi valaisemalla omaa arkiympäristöä, kuten kotipihaa tai työpaikan ikkunoita, uudella tavalla. Valoa voidaan tietysti jakaa myös somessa. Valoaiheisia kuvia somekanavissaan tunnisteilla #ValonKuukausi ja #Oulu2026 julkaisseiden kesken arvotaan joka viikko Oulu2026-tuotteita, kuten t-paitoja.
Oulu2026:n verkkosivuilla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia valosta eri näkökulmista: valoa tulevat puntaroimaan tuottaja Veikko Leinonen / Kajaanin Kekrijuhlat, tutkija Henrika Pihlajaniemi / Oulun yliopisto, luovuusluotsi Virve Saaranen / Hyvän mielen talo, toiminnanjohtaja Virve Leikola & kuraattori Anna Björklund / Suomen valotaiteen seura FLASH ry sekä toimitusjohtaja Roope Siiroinen VALOA design.
Ensimmäisenä syttyvät Marrastulet
Yksi osa kokonaisuutta on Marrastulet, elämyksellinen ja osallistava valotapahtumien sarja Rantalakeuden kunnissa. Tyrnävä ottaa Valon kuukauteen pienen varaslähdön; Marrastulet-ohjelmistoa on siellä tarjolla jo maanantaista 30. lokakuuta alkaen. Tapahtumia on luvassa joka viikko marraskuun ajan, ja esimerkiksi Kemi osallistuu Valon kuukauteen pysyvillä teoksilla, joiden äärellä voi vierailla milloin tahansa.
Kaikki Valon kuukauden tapahtumat ja kirjoitukset löytyvät osoitteesta www.oulu2026.eu/valonkuukausi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katri DahlströmOulu2026 / Viestintä & markkinointi
Puh:0408397229katri.dahlstrom@oulu2026.euoulu2026.euLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026
Oulu2026 avaa huhtikuun ajaksi vapaaehtoishaun2.4.2025 16:53:01 EEST | Tiedote
Oulu2026:n toinen vapaaehtoishaku on auki huhtikuun ajan ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki yli 15-vuotiaat, jotka haluavat olla mukana toteuttamassa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Vapaaehtoistoiminta on ainutlaatuinen tapa päästä osaksi kulttuuripääkaupunkivuotta ja sen toteutusta. Nyt mukana on jo 165 vapaaehtoista.
Yhteistyö yritysten kanssa vahvistaa Euroopan kulttuuripääkaupungin vaikuttavuutta27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Useat paikalliset ja kansalliset yritykset ovat lähteneet tukemaan Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutusta. Yritykset haluavat korostaa alueen yhteisöllisyyttä ja sitoutumista kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumiseen. Yrityskumppanit osallistuvat hankkeeseen monin eri tavoin, kuten markkinoinnin, teknologian ja tapahtumayhteistyön kautta. Yhteistyön avulla varmistetaan, että Oulu2026 jättää pysyvän jäljen niin paikalliseen elinkeinoelämään kuin kulttuurikenttään.
Me olemme kulttuuria -ohjelmahaun ensimmäiseltä hakukierrokselta 92 uutta ohjelmaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen26.3.2025 15:47:22 EET | Tiedote
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki ensi vuonna. Kulttuuriohjelmaa Oulun ja 39 kumppanikunnan alueella tekevät sadat toimijat Oulusta, Suomesta ja Euroopasta. Monipuolista kulttuuriohjelmaa täydentämään on nyt valittu uusia projekteja ohjelmahaun kautta.
Yhdenvertainen Euroopan kulttuuripääkaupunki – check-list kulttuurialan toimijoille17.3.2025 12:36:59 EET | Tiedote
Sadat pohjoisen Suomen kulttuurialan toimijat ovat saaneet koulutusta yhdenvertaisten kulttuuripalveluiden merkityksestä ja toteuttamisesta. Tavoitteena on tarjota Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 mahdollisimman yhdenvertaista ja saavutettavaa ohjelmaa koko Oulu2026-alueella eli laajalla 40 kunnan alueella.
Kahdeksan kansainvälisesti arvostettua taiteilijaa Oulu2026 Climate Clock -taidereitin tekijöiksi13.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kesäkuussa 2026 Oulussa julkaistava Climate Clock on pysyvä julkinen taidereitti, joka yhdistää taiteen, tieteen ja luonnon vahvistamaan ympäristötietoisuutta ja syventämään yhteyttä luonnon aikaan. Taidereitti on yksi merkittävimmistä Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmista. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme