Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläislasten ja -nuorten liikkuminen ja harrastaminen parantuneet mutta turvattomuuden kokemus yleistynyt

Jaa

Suuri osa helsinkiläislapsista ja -nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja kokee terveytensä hyväksi. Vähintään tunnin päivässä liikkuvien osuus on kasvanut ja aiempaa useammalla on jokin viikoittainen harrastus. Tyttöjen kokemat mielen hyvinvoinnin haasteet ovat kuitenkin aiempaa huolestuttavammalla tasolla ja kasvuympäristön turvattomuuden kokemuksia kasvattavat ilmiöt ovat lisääntyneet. Tiedot selviävät Kouluterveyskyselyn Helsingin tuloksia esittelevästä raportista.

Lapsia koulun pihalla
Suuri osa helsinkiläislapsista ja -nuorista tykkää käydä koulua ja kokee olevansa tärkeä osa koulu- tai luokkayhteisöä. Kuva: Maija Astikainen

Yhteensä 23 502 helsinkiläistä lasta ja nuorta vastasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamaan Kouluterveyskyselyyn keväällä 2023. Kyselyyn osallistuivat perusopetuksen 4. ja 5. luokka, 8. ja 9. luokka sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen 1. ja 2. vuoden opiskelijat. THL toteuttaa kyselyn joka toinen vuosi. Helsingin tuloksia esittelevän yhteenvetoraportin tarkoitus on muodostaa yleiskuva lasten ja nuorten koetusta terveydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Tuloksia on tarkasteltu sukupuolittain, oppiasteittain ja vertailtuna aiempiin kyselyvuosiin. Osin vertailua tehdään myös koko maan tuloksiin ja muuhun pääkaupunkiseutuun.

Harrastuneisuus ja päivittäinen liikkuminen lisääntyneet

Valtaosalla lapsista ja nuorista on jokin viikoittainen harrastus. Erityisesti 4. ja 5. luokan harrastuneisuus on parantunut edelliskerrasta sekä tytöillä (92 %) että pojilla (91 %). Aiempaa useampi myös liikkuu vähintään tunnin ajan päivässä, pojat tyttöjä useammin. Ero sukupuolten välisessä aktiivisuudessa havaitaan kaikilla oppiasteilla.

Aiempaa useampi nuori harrastaa taidetta ja kulttuuria tai liikuntaa ohjatusti. Ohjattuun harrastustoimintaan osallistuminen on Helsingissä pääsääntöisesti yleisempää kuin koko maassa keskimäärin. 

Omatoimisen liikunnan harrastaminen on hieman harvinaisempaa kuin vuonna 2021. Kaikilla oppiasteilla erityisesti tytöt harrastavat omatoimisesti liikuntaa edelliskertaa harvemmin. Lukiolaisista ja 8. ja 9. luokkalaisista kuitenkin 74 % kertoi harrastavansa liikuntaa omatoimisesti viikoittain. Omatoimisen liikunnan harrastaminen on yleisempää kuin ohjatun liikunnan harrastaminen. 

Päihteiden käyttö samalla tasolla, mielen hyvinvoinnissa paikoin haasteita

Valtaosa helsinkiläislapsista ja -nuorista kokee terveytensä hyväksi, eikä kokemus terveydentilasta korkeintaan kohtalaisena ole heikentynyt yhtä voimakkaasti kuin edellisenä kahtena mittauskertana. Selkeästi suurempi osa tytöistä kokee terveytensä keskinkertaiseksi tai huonoksi kuin pojista.

Tyttöjen kokemat mielen hyvinvoinnin haasteet ovat aiempaa huolestuttavammalla tasolla. Reilusti yli kolmannes nuorista tytöistä kokee kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. 

Päihteiden käytössä ei ole havaittu muutoksia viime vuosina, osuudet ovat pysyneet samalla tasolla vuodesta 2017 lähtien. Poikkeuksena tähän on sähkösavukkeiden käytön voimakas yleistyminen. Muutos on nähtävillä jo 4. ja 5. luokalta alkaen. Vaikka helsinkiläisnuorten laittomien huumeiden ja kannabiksen kokeilut eivät ole yleistyneet, ne ovat silti yleisempiä kuin koko maassa keskimäärin. Myös yli 60 % nuorista kokee, että omalla paikkakunnalla on helppo hankkia huumeita. 

Nuorten yksinäisyys laskussa mutta koettu turvattomuus lisääntynyt

Nuorten yksinäisyyden kokemus yleistyi korona-aikana. Nyt yleistyminen on taittunut ja osuudet ovat laskeneet vuodesta 2021. Nuorten kokema yksinäisyys on silti yleisempää kuin vuonna 2019.  

Kasvuympäristön turvattomuuden kokemusta kasvattavat ilmiöt ovat lisääntyneet. Aiempaa useampi kokee fyysistä uhkaa, syrjintää tai joutuu koulukiusatuksi viikoittain. Edelleen yli puolet nuorista tytöistä kokee häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua. Julkisessa tilassa koettu häirintä sekä syrjinnän ja fyysisen uhan kokemukset ovat yleisempiä Helsingissä kuin koko maassa keskimäärin. Erityisesti perusopetuksen vuosiluokilla fyysisen uhan kokemukset ovat yleistyneet ja esimerkiksi 8. ja 9. luokan pojista 26 % on kokenut fyysistä uhkaa edeltävän vuoden aikana.  

Koulussa viihdytään ja koulu-uupumuksen yleistyminen on pysähtynyt

Suuri osa helsinkiläislapsista ja -nuorista tykkää käydä koulua ja kokee olevansa tärkeä osa koulu- tai luokkayhteisöä. Erityisesti enemmistö perusopetuksen 4. ja 5. luokkalaisista ja ammatillisen koulutuksen 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoista käy mielellään koulua.

Nuorten kokeman koulu-uupumuksen yleistyminen on pysähtynyt ja kääntynyt laskuun 8. ja 9. luokalla sekä toisella asteella. Myönteisestä kehityksessä huolimatta lukiolaistytöistä 45 % ja perusopetuksen 8. ja 9. luokan tytöistä 47 % kokee uupumusasteista väsymystä.
 
Aiempaa suurempi osa oppijoista kaikilla oppiasteilla kokee, että heillä on koulussa hyvät osallistumis- tai vaikutusmahdollisuudet. Valtaosa nuorista myös kokee saavansa tarvittaessa apua ja tukea hyvinvointiin, oppimiseen ja koulunkäyntiin ja heillä on mahdollisuus keskustella mieltä painavista asioista koulun aikuisten kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteyshenkilöt Helsingin kaupungilla:
Suvi Määttä, tutkija
Kaupunginkanslia, kaupunkitietopalvelut
suvi.maatta@hel.fi
Puh. 040 588 7891

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala:
Vesa Nevalainen, oppilaiden hyvinvointipäällikkö, suomenkielinen esi- ja perusopetus
vesa.nevalainen@hel.fi
Puh. 040 149 0890

Riina Ståhlberg, opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö, lukio- ja ammatillinen koulutus
riina.stahlberg@hel.fi
Puh. 050 567 5436

Niclas Rönnholm, Chef för den grundläggande utbildningen, Svenska servicehelheten
niclas.ronnholm@hel.fi
Puh. 040 187 2659

Moa Thors, chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, Svenska servicehelheten
moa.thors@hel.fi
Puh. 040 334 5110

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi
Tuula Salmivaara-Pesonen, Kouluterveydenhuollon päällikkö
tuula.salmivaara-pesonen@hel.fi
Puh. 050 363 8669

Anne Röppänen, Osastonhoitaja
anne.roppanen@hel.fi
Puh. 040 649 5299


Viestinnän yhteyshenkilö:
Katri Lehtonen, viestintäasiantuntija
Kaupunginkanslia, ulkoinen viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 167 7302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ainutlaatuinen konsertti Ukrainan tueksi Helsingissä 23. toukokuuta – ukrainalainen kamariorkesteri Four Seasons esiintyy yhdessä vain harvoin15.4.2025 11:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki ja sen ukrainalainen yhteistyökaupunki Dnipro toteuttavat ainutlaatuisen musiikki-illan Temppeliaukion kirkossa perjantaina 23. toukokuuta alkaen kello 19. Toivon sävelet -konsertti tuo yhteen sodan takia tällä hetkellä eri maissa soittavat Four Seasons -kamariorkesterin huippumuusikot. Konsertin tuotolla Dnipron kaupunki auttaa musiikkia opiskelevia lapsia, jotka ovat menettäneet läheisiään sodassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye