Valtaosa suomalaisista kokee, että pakastekasviksista on helppo valmistaa ruokaa – Näin saat pakastekasviksista enemmän irti
Apetit selvitti kuluttajakyselyllä suomalaisten kulutustottumuksia ja käyttötapoja pakastekasviksiin liittyen. Pakasteita pidetään oivallisena osana helppoa kotiateriaa. Pakastekasvisten ehdottomana etuna pidetään sitä, että ne helpottavat ruoanlaittoa ja auttavat lisäämään kasvisten käyttöä. Suomalaiset kaipaavat kuitenkin lisää vinkkejä pakastekasvisten hyödyntämiseen.
Apetitin teettämän tutkimuksen* perusteella peräti 95 % suomalaisista on sitä mieltä, että pakasteista on helppo valmistaa ruokaa. Pakastekasviksia ostetaankin usein helpottamaan arkista ruoanlaittoa, sillä suomalaiset katsovat pakastevihannesten sopivan nimenomaan osaksi näppärää kotiateriaa.
Resepteistä uusia ideoita pakasteiden käyttöön - wok-vihanneksia salaattiin
Pakastekasvikset taipuvat monenlaiseen ruoanlaittoon ja osaksi hyvinkin erilaisia ruokia. Vaikka pakastevihannekset ovatkin suomalaisille tuttuja, toivovat yli puolet (62 %) Apetitin kyselyyn vastanneista lisää vinkkejä niiden hyödyntämiseen.
Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti testaa ja luo säännöllisesti pakastekasviksia sisältäviä Apetitin verkkosivuilla julkaistavia reseptejä niin kuluttajien kuin ammattikeittiöidenkin käyttöön.
”Tavoitteena on luoda perusreseptien lisäksi ohjeita, joissa pakastekasviksia on käytetty luovasti, jotta niiden monipuoliset mahdollisuudet hyödynnettäisiin. Vihannespakasteista sosekeittoa, wok-vihanneksia leipätaikinaan tai kiusaukseen, pakastepinaattikeitosta lettuja - olemme kokeilleet kaikenlaista”, Hursti kuvailee.
Hyvä esimerkki luovuudesta on pakastevihannesten hyödyntäminen myös kylminä.
”Pakastevihanneksia voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa, sillä ne maistuvat erinomaisilta myös kylminä. Valmiiksi maustetut wok-vihannekset ovat esimerkiksi mainio lisä ruokaisaankin salaattiin. Mikäli kasvikset tulevat kylmään ruokaan, kannattaa ne kuumennuksen jälkeen jäähdyttää nopeasti laakeassa astiassa, jotta kypsyminen pysähtyy ja purutuntuma säilyy”, Hursti kertoo.
Kuumenna pakastekasvikset oikein
Hursti muistuttaa, että pakastekasvikset tulee aina kuumentaa ennen käyttöä, vaikka ne myöhemmin käyttäisikin kylmänä. Kuumennukseen voi käyttää paistinpannua, höyrykattilaa, pientä määrää kiehuvaa vettä tai mikroa.
Pakastekasvikset säilyttävät rakenteensa parhaiten, kun ne kuumennetaan ripeästi. Nopea kuumennus myös pitää parhaiten kasvisten ravintoarvot, jotka pakastevihanneksissa voivat selvitysten mukaan olla jopa tuoretuotteita korkeammat.**
Vaikka valtaosa suomalaisista (87 %) kokee osaavansa valmistaa pakastevihanneksista hyvää ruokaa, pakastekasvisten käytössä ilmenee myös haasteita. Noin kolmasosa vastaajista kertoo, että pakastekasvikset pehmenevät liikaa ruokaa laittaessa. Toisaalta vain 16 % puolestaan kokee, että pakastekasvikset jäävät liian raaoiksi.
Kasvisten tulee jäädä napakoiksi, jolloin niissä on hyvä purutuntuma. Eri kasvikset vaativat erilaisen kypsennysajan, joten se kannattaa huomioida kypsennyksessä.
”Tuotteen kuumennusohjetta kannattaa aina seurata, jotta lopputulos on paras mahdollinen. Pakastekasviksille kuumennuksessa tarvittavan lämpötilan saavuttaa monella tapaa, uunissa, kattilassa tai pannulla, mutta maukkaimman lopputuloksen saavuttamiseen kannattaa tutustua ohjeisiin”, Hursti sanoo.
Hurstilla on myös vinkki, mitä tehdä, jos kasviksiset kuitenkin sattuvat kypsymään liikaa.
”Liiaksi pehmenneiden kasvisten kohdalla ei kannata luopua toivosta. Sauvasekoittimen ja mausteiden avulla niistä voi helposti pyöräyttää alkuruuaksi esimerkiksi kasvissosekeiton tai kasvispyreen pääruoan lisukkeeksi”.
Pakasteet auttavat ruoanlaitossa - näin suomalaiset vastasivat kyselyyn:
-
”Pakastekasviksista on helppo valmistaa ruokaa”: 95 % suomalaisista täysin tai melko samaa mieltä
-
”Osaan valmistaa pakastekasviksista hyvää ruokaa”: 87 % suomalaisista on täysin tai melko samaa mieltä
-
”Kaipaan lisää reseptejä, joissa hyödynnetään pakastekasviksia”: 62 % suomalaisista täysin tai melko samaa mieltä
-
”Ostan pakasteita helpottaakseni ruoanlaittoa”: 89 % suomalaisista täysin tai melko samaa mieltä
* Apetitin teettämän pakastekasviskyselyn tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 03.–06.02.2023. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75 -vuotiaat, pakastekasviksia vähintään muutaman kerran vuodessa ostavat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
** Apetit teetti ravintoarvoja vertailevan selvityksen yksittäisille pakastekasviksille ja vastaaville tuoretuotteille. Elintarvikeanalytiikan laboratoriossa tehdyssä selvityksessä vertailtiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin ravintoarvojen ja vitamiinipitoisuuksien säilymistä.
Yhteyshenkilöt
Katja Tättäläinen
viestinnän asiantuntija
puh. 010 402 4045
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteherneen puinti on päivän päälle – Herneen tie pellolta pakkaseen edellyttää huolellista valmistelua ja saumatonta yhteistyötä8.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää tänä vuonna n. 1800 hehtaaria pakastehernettä. Pakasteherneen puinti alkoi 8.7. Tarkan puintiaikataulun, lyhyiden etäisyyksien sekä toimivan yhteistyön ansiosta herne saadaan pellolta pakkaseen noin kahdessa tunnissa. Näin kotimaisen pakasteherneen maku ja rakenne säilyvät ensiluokkaisina.
Tiesitkö, että pinaatista saadaan kaksi satoa? – Pakastepinaatista vaivatonta arkiruokaa vaikka kesäkeittiöön Tara Junkerin reseptillä4.7.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Kun vihannekset pakastetaan niiden olleessa parhaimmillaan, ovat ne tuoreita edelleen käyttöön otettaessa. Apetit viljelyttää miljoonia kiloja kotimaisia pakastevihanneksia vuodessa. Apetitin satokauden aloittaa pinaatti, josta ruokavaikuttaja Tara Junker ideoi arkiruokareseptin, joka on helppo valmistaa myös kesämökillä.
Tutustu Apetitin uusiin Neito-öljyihin – Maukkaat ja monipuoliset vaihtoehdot jokaiseen keittiöön28.6.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin kasviöljyvalikoimiin tuli kesäksi kaksi monikäyttöistä uutuutta: Apetit Neito Salaattiöljy ja Apetit Neito Pizza- ja pastaöljy. Nämä uutuudet toimivat monipuolisesti kaikessa ruoanlaitossa.
Kotimaisen pakasteherneen kylvöt vauhdissa – pakasteherneen viljelypinta-ala noussut21.5.2024 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit kasvattaa tulevalla satokaudella merkittävästi avomaankasvisten sopimusviljelyaloja. Erityisesti herneen, perunan ja porkkanan viljelyalat kasvavat. Satokauden tavoitteena on viljelyttää yhteensä yli 35 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia sopimusviljelijöiden pelloilla. Apetitin Räpin koetilalla testataan uusia viljelylajikkeita ja -menetelmiä.
Tuoreita herneitä ympäri vuoden – ruokavaikuttaja Tara Junkerin neljä pakastehernevinkkiä8.5.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Pakasteherne on klassikko ja yllättävän monipuolinen raaka-aine. Se antaa raikkautta vaikka pannukakkuun, sopii arkeen ja juhlaan ja toimii jälkiruoissakin. Ripeän teollisen pakastusprosessin ansiosta pakasteherneessä on myös ravintoaineet kohdallaan. Palkokasvina herneessä on runsaasti proteiinia ja pakasteesta on näppärä ottaa herneitä juuri sopiva määrä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme