Identifieringen av barn som riskerar insjukna i RS-virus har preciserats
Genom en finländsk studie kan man identifiera de barn som löper störst risk att insjukna i allvarlig RSV-infektion och som har störst nytta av nya metoder för att förebygga en allvarlig infektion.

Genom en finländsk studie kan man identifiera de barn som löper störst risk att insjukna i allvarlig RSV-infektion och som har störst nytta av nya metoder för att förebygga en allvarlig infektion.
Vid en omfattande registerstudie på barn i Finland och Sverige identifierades de 16 viktigaste riskfaktorerna för en allvarlig RSV-infektion. Forskarna skapade en prognosmodell för att förutse risken för sjukhusvård vid RS-virus och visade att modellen fungerar bra i båda länderna.
Den omfattande studien om riskfaktorer för RSV-infektion publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Lancet Digital Health.
Studien bekräftade att risken att insjukna i en allvarlig RSV-infektion är störst hos barn under sex månader. Störst risk löper framför allt för tidigt födda barn, barn med vissa medfödda sjukdomar och barn med syskon i lekåldern. Som nya prognosfaktorer för en allvarlig RSV-infektion identifierades bland annat missbildningar i matstrupen samt mindre allvarliga medfödda hjärtsjukdomar.
Under de senaste åren har det utvecklats både en långverkande antikropp som skyddar mot RSV-infektioner och ett vaccin som ges åt modern under graviditeten. Genom rätt inriktade läkemedel kan en stor mängd komplikationer hos små barn förebyggas samt sjukhus- och intensivvårdsperioder, men det är ännu osäkert i hur stor omfattning de kan användas.
”Det är nödvändigtvis inte möjligt att erbjuda nya förebyggande preparat åt alla barn. Vår studie hjälper till att identifiera de barn som behöver preparaten mest både på individnivå och även inom befolkningen”, säger forskningsartikelns förstnämnda författare, forskardoktor och läkare under specialistutbildning i barnmedicin på HUS Pekka Vartiainen från Institutet för molekylärmedicin i Finland (FIMM) vid Helsingfors universitet.
RSV-infektioner utgör en stor sjukdomsbörda
RSV (respiratory syncytial virus) är ett allmänt virus som orsakar infektioner i luftvägarna, men det kan vara farligt i synnerhet för mindre bebisar. I Finland är sjukdomsbördan orsakad av RSV-epidemier som i allmänhet börjar i november-december stor.
”RS-viruset orsakar allvarliga infektioner i synnerhet hos barn under ett år. I Finland är det en av de vanligaste orsakerna till sjukhusvård bland små barn och globalt en betydande orsak till barndödlighet”, berättar specialistläkare i pediatrik, MD Santtu Heinonen från HUS Nya barnsjukhuset.
I Finland insjuknar vart tredje barn under ett år i RSV-infektion och en följdsjukdom av den är ofta mellanöreinflammation. Dessutom får årligen cirka 1 000 barn under ett år sjukhusvård på grund av RSV-infektion, det vill säga betydligt fler än på grund av influensa eller coronavirus.
Största delen av fallen hopar sig under epidemins toppmånader, vilket belastar hälso- och sjukvården betydligt och ofta leder till att åtgärder, som hjärtoperationer, annulleras eller flyttas.
I studien kombinerades flera olika register
I den färska studien utreddes med hjälp av olika nationella register hurudana faktorer ökar risken för att barn under ett år måste få sjukhusvård på grund av RSV-infektion. I studien deltog 1,25 miljoner barn födda i Finland under 1997–2020 och referensgruppen bestod av 1,4 miljoner barn födda i Sverige under 2006–2020 samt deras föräldrar och syskon. Den enkla prognosmodell med 16 variabler som skapades inom studien var lika bra som den modell baserad på artificiell intelligens som beaktade 1 511 variabler.
Hälsouppgifterna standardiserades och kodades för att användas inom artificiell intelligens för att beräkna en prognosmodell som en del av den finländska studien FinRekisterit/FinRegistry. Den modell som tagits fram upprepades på motsvarande registermaterial från Sverige.
”I vår studie använde vi högklassiga data och metodkunskaper för att lösa ett kliniskt viktigt problem. Norden har exceptionellt omfattande och tillförlitliga registermaterial. Sådana studier kan genomföras i få länder”, berättar biträdande professor Andrea Ganna från Helsingfors universitet.
”Vår studie bidrar till att inrikta förebyggande metoder så att de ger så mycket nytta som möjligt. Forskningsprojektet FinRekisterit/FinRegistry syftar till att öka den forskningsbaserade kunskapen om kombinationer av riskfaktorer för olika sjukdomar, även om sådana som inte kan observeras med traditionella metoder”, konstaterar forskningsprofessor, specialistläkare inom hälso- och sjukvård Markus Perola från Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Studien har genomförts som ett samarbete mellan klinikerna vid Forskningscentralen för barnsjukdomar på HUS, artificiell intelligens vid Institutet för molekylärmedicin i Finland (FIMM) och registerforskarna vid Institutet för hälsa och välfärd samt Karolinska institutet. Studien är en del av Institutet för hälsa och välfärds forskningsprojekt FinRekisterit/FinRegistry, vars ledande forskare är Markus Perola.
Den prognosmodell och de riskfaktorer som utvecklats inom studien kan observeras på www.rsv-risk.org.
Nyckelord
Kontakter
MD Pekka Vartiainen, Institutet för molekylärmedicin i Finland (FIMM) vid Helsingfors universitet +358 40 821 0113 pekka.vartiainen@helsinki.fi
specialistläkare i pediatrik, MD Santtu Heinonen, HUS Sjukvård för barn och unga +358 50300 7288 santtu.heinonen@hus.fi
professor Markus Perola, Institutet för hälsa och välfärd (THL) +358 40 8612557 markus.perola@thl.fi
Bilder

Länkar
Om HUS
HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.
HUS – Den främsta vården
HUS medietjänst betjänar media mån.–tor. kl. 10–16, fre. kl. 10–15 på tfn 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi
Andra språk
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Oak Hospital opens in May24.4.2025 15:00:00 EEST | Press release
HUS Oak Hospital focusing on the treatment of eye diseases opens in Meilahti, Helsinki on May 12, 2025. Oak Hospital will improve the capacity to respond to the increasing need for ophthalmological treatment.
Samarbetsförhandlingar påbörjas inom HUS Bastjänster24.4.2025 13:01:45 EEST | Pressmeddelande
Förhandlingarna omfattar 200 personer som arbetar med uppgifter inom lokalvården. Det uppskattade minskningsbehovet är högst 200 personer. Bakgrunden till förhandlingarna är att ansvaret för Helsingfors stads lokalvårdstjänsterna för socialvårdens verksamhetsställen överförs till stadens egen regi.
HUSin Runkopalveluissa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut24.4.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Neuvotteluiden piirissä on 200 laitoshuollon tehtävissä työskentelevää henkilöä. Arvioitu vähennystarve on enintään 200 henkilöä. Neuvottelujen taustalla on Helsingin kaupungin sosiaalihuollon toimipisteiden laitoshuoltopalveluiden siirtyminen kaupungin omalle vastuulle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum