Vuoden kotimainen keittokirja vie brasserie-tunnelmiin
Prisca Leclercin Brasserie on Vuoden kotimainen keittokirja 2023. Lisäksi Ruokatoimittajat ry jakoi kunniamaininnat teoksille The Queen of Cakes ja Hurmaava hyötypuutarha. Palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa torstaina 26.10.

Prisca Leclercin Brasserie (Readme.fi, 2023) tavoittaa pariisilaisen brasserie-tunnelman tekijän asiantuntemuksen ansiosta ja herättää välittömän halun päästä nauttimaan siitä. Pariisin-matkan vaihtoehtona on nautiskelu kotona, sillä myös se onnistuu kirjan ohjeilla.
Kirjassa on selkeä ja kantava idea, joka kulkee johdonmukaisesti läpi teoksen. Kirja avaa brasserie-ravintoloiden merkitystä ranskalaiselle ruokakulttuurille ja opastaa varmalla otteellaan lukijan tähän maailmaan. Kirja erottuu selkeällä linjallaan ja informatiivisuudellaan. Se on sivistävä, mutta samalla mutkaton ja helposti lähestyttävä – kuin oppikirja ranskalaisen keittiön salaisuuksiin.
Kirjaan on kerätty klassikkoreseptejä, jotka avaavat ranskalaisen ruokakulttuurin historiaa. Kaikesta paistaa kirjoittajan varma ote ja asiaan vihkiytyminen. Reseptien ingressit johdattavat tietoiskumaisesti ruoan alkuperään ja ruokalajin valmistustekniikoihin. Huolella laadituilla ohjeilla kokaten ravintola tulee kotiisi.
"Brasserie sisältää huippuhyviä klassikkoreseptejä. Jokaisen kotikokin pitäisi tuntea ja kokata ne vähintään kerran elämässään. Tämä keittokirja ei vanhene koskaan", Ruokatoimittajat ry:n raati kommentoi.
Sisältö on jaettu bouillon- ja brasserie-ravintoloiden alle. Kirjassa on selkeä hakemisto ruokalajeittain sekä valmiita menuehdotuksia reseptien vaikeustaso huomioiden.
Ruokatoimittajat ry:n raati kiittää, miten kuvat rakentavat fiiliksen kuin istuisi jo brasseriessa tai bouillonissa. Jokainen annoskuva on herkullinen ja samalla autenttinen kurkistus ranskalaiseen ravintolaan. Kuvissa on ihana tunnelma, kaunis valo ja upeat astiat, jotka herättävät vahvoja tunteita.
Runsas kuvitus ja pariisilaisuutta tihkuva tunnelma tekevät kirjasta silmää ilahduttavaa selailtavaa. Sen sivuilta voi myös poimia ravintolavinkit seuraavaa Pariisin-matkaa varten, sillä rakkauden kaupungin ruokamuistoja jakavat kirjailijan lisäksi muutamat tunnetut Pariisin-ystävät ja -asukkaat.
Prisca Leclercin kolmas kirja sai alkunsa bistrobuumista, mutta toisaalta se oli myös siirtymä kotikeittiöstä ravintolakeittiöön.
"Aloin miettiä bistron ja brasserien eroa, ymmärretäänkö sitä Suomessa. Juurieni takia brasserie on minulle tunnepohjaisesti selkeä konsepti, ja halusin avata muillekin, että brasserie on instituutio, joka ylläpitää ranskalaista keittotaitoa. Ensimmäinen keittokirjani
Tarte tatin kokosi silloisen tietotaitoni ja perheen kotireseptit. Tässä välissä tapahtui paljon, opiskelin kokiksi ja oli aika siirtyä ravintolakeittiöön", Leclerc kertoo.
Visuaalisuus on Leclercille tärkeää, ja siksi hän valitsi huolellisesti kumppaninsa kirjan tekemiseen. Kuvaajaksi valikoitui Santeri Stenvall.
Kunniamaininnat kahdelle tiimille
Ruokatoimittajat ry jakaa tänä vuonna kaksi kunniamainintaa. Molemmat kunniamaininnan saajat ovat käsikirjamaisia teoksia.
Kunniamaininta: Mona Tähtinen: The Queen of Cakes (Cozy Publishing, 2023)
Raati luonnehtii Mona Tähtisen teosta gluteenittoman leivonnan käsikirjaksi ja kunniamainintaa elämäntyöpalkinnoksi. Tähtinen on upea leipuri, joka todistaa, että gluteenittomat kakut eivät ole vain yhtä hyviä kuin tavalliset, vaan vielä parempia ja kauniimpia.
Kunniamaininta: Johanna Jovelan ja Annabelle Antas: Hurmaava hyötypuutarha (Docendo, 2023)
Keittokirjat ovat tietokirjoja, ja tämä kirja täyttää tietokirjan kriteerit. Kaikki lähtee puutarhasta, joten hyötypuutarha aiheena puhuttelee kohderyhmää. Kirja antaa alaotsikkonsa mukaisesti vinkkejä omavaraisempaan arkeen ja toimii jokaisen puutarhaihmisen tai sellaiseksi aikovan käsikirjana. Raati kuvailee lukuelämystä myönteisen kannustavaksi.
Ruokatoimittajat ry:n terveiset kirjojen tekijöille
Ruokatoimittajat ry arvostaa kaikkia kotimaisia kustantamoita ja tekijöitä, jotka julkaisevat ruoka- ja keittokirjoja ja siten osaltaan tukevat ja edistävät suomalaista ruokakulttuuria. Yhdistys esittää painokkaan toiveen, että kustantajat ja tekijät kiinnittäisivät vielä enemmän huomiota kirjojen, erityisesti tekstin, oikolukuun ja viimeistelyyn. Kirjailijaa ei saa jättää yksin kirjan viimeistelyvaiheessa, sillä huoliteltu kieliasu lisää lukijan luottamusta tekstiin ja nostaa painotuotteen arvoa pitkäaikaisena sijoituksena.
Ruokatoimittajat ry:n myöntämät vuotuiset palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.
Lisätietoja Vuoden keittokirja -palkinnosta:
Ruokatoimittajat ry, Vuoden keittokirja -raadin puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka, p. 050 548 9999, mariaana.nelimarkka@gmail.com
Ruokatoimittajat ry, yhdistyksen puheenjohtaja Kati Pohja, p. 045 889 3118, kati.pohja@gmail.com
Lisätietoja Viini & Ruoka -messuista:
Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com
Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 75 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineissä.
Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma. Se järjestetään 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Helsingin Kirjamessujen kanssa. Tapahtuman järjestävät yhdessä Viinilehti Oy ja Messukeskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Karjunenviestinnän asiantuntija
viestintä | tapahtumat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
Ensimmäiset ajoneuvonosturikuljettajien EM-kisat järjestetään Maxpo 2025 -messuilla25.4.2025 16:40:58 EEST | Tiedote
Golden Crane Competition 2025 Ajoneuvonosturikuljettajien Euroopan mestaruuskisat järjestetään Maxpo-messujen yhteydessä 29.–30.8.2025. Kisa ajetaan kahdella eri radalla ja ajoneuvonosturilla - yhteistulos ratkaisee voittajan. Pääpalkintona on viikon matka Conexpo-messuille Las Vegasiin. Maxpo 2025 -messut järjestetään torstaista lauantaihin 28. – 30.8.2025 Hyvinkään lentokentällä.
Haussa vuoden lupaavimmat teknologia-alan kasvuyritykset – Teknologia-messujen startup-kilpailu käynnistyy toukokuussa25.4.2025 09:07:14 EEST | Tiedote
Teknologia 25 -messujen startup-kilpailu etsii uusia ja kekseliäitä ratkaisuja teknologian alalla. Voittajalle on luvassa Suomen Messusäätiön lahjoittama 10 000 euron palkinto, joka jaetaan Helsingin Messukeskuksessa 4.–6.11. järjestettävässä tapahtumassa.
A year of growth at Helsinki Expo and Convention Centre: record visitor numbers, investments and strong financial results23.4.2025 15:00:00 EEST | Press release
The year 2024 was a strong one in terms of performance for the Finnish Fair Corporation. Revenue rose close to the level of the record-breaking pre-COVID year, many events broke their previous visitor records, and new investment initiatives were launched. The Finnish Fair Corporation Ltd’s annual report for 2024, published today, provides a detailed overview of the year.
Tillväxtens år på Helsingfors Mässcentrum: besöksrekord, investeringar och starkt resultat23.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var resultatmässigt starkt för Helsingfors Mässcentrum och koncernen Finlands Mässa. Omsättningen steg så gott som till nivåerna från rekordåret före coronapandemin, många evenemang slog besöksrekord, och nya initiativ togs inom investeringar. Finlands Mässa Abp:s år sammanfattas i årsberättelsen för 2024, som publicerades idag.
Kasvun vuosi Helsingin Messukeskuksessa: kävijäennätyksiä, investointeja ja vahva tulos23.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Helsingin Messukeskuksessa ja Suomen Messut -konsernissa tuloksellisesti vahva. Liikevaihto nousi jo lähelle koronaa edeltäneen ennätysvuoden tasoa, monet tapahtumista rikkoivat kävijäennätyksiään, ja investoinneissa tehtiin uusia avauksia. Suomen Messut Oyj:n vuodesta kertoo tänään julkistettu vuosikertomus 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme