Apetitin työ kotimaisuusasteen kasvattamiseksi jatkuu alkavalla viljelykaudella - herneen kylvöt käynnistyneet
Apetit Oyj, lehdistötiedote 6.5.2022 klo 10.00
Herneen kylvöt ovat käynnistyneet Varsinais-Suomessa toukokuun ensimmäisellä viikolla. Apetitin viljelyttämän herneen viljelyala on tulevalla kasvukaudella noin 1 400 hehtaaria. Kokonaisuudessaan Apetit viljelyttää vakiintunutta määrää eli reilua 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia, kuten porkkanaa, perunaa ja pinaattia.
Sopimusviljelytyksen ohella Apetit jatkaa Räpin koetilallaan hankkeita, joissa etsitään keinoja maaperän kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseen sekä kehitetään eri palkokasvien, kuten kikherneen ja kukkakaalin viljelyä teollisuuden tarpeisiin. Apetitin tavoitteena on näin kasvattaa tuotteidensa kotimaisuusastetta entisestään.
Hyönteisverkoilla vähemmän kasvinsuojeluaineita
Yksi Apetitin yritysvastuuohjelman tavoitteista on kestävien viljelymenetelmien edistäminen. Esimerkkinä tästä työstä on kasvinsuojeluaineiden tavoitteellinen vähentäminen.
Kotimaisen porkkanan sitkein tuholainen on porkkanakemppi. Porkkanakasvustoon levitessään se aiheuttaa suuria satotappioita. Lisäksi kempin levittämät bakteerit saattavat vaikuttaa porkkanan makuun: ne estävät yhteyttämistuotteiden kulkeutumisen juureen, mikä vaikuttaa porkkanan makeuteen.
”Apetit on satokaudesta 2019 lähtien testannut hyönteisverkkoja torjuntakeinona porkkanakemppiä vastaan. Tätä ennen hyönteisverkkoja on testattu lantulla. Tulokset ovat olleet monella tapaa myönteisiä: kasvinsuojeluaineiden käyttö on vähentynyt ja sadot ovat olleet parempia”, kertoo Apetitin viljelypäällikkö Timo Mäki.
Tulevalla kasvukaudella Apetitin sopimusviljellystä porkkanasta 90 hehtaarilla käytetään hyönteisverkkoja. Tämä on kaksinkertainen pinta-ala edelliseen vuoteen verrattuna.
”Käytännössä kasvinsuojeluaineet tappavat kempit, mutta joissain tapauksissa kemppien resistenssi on kasvanut niin, ettei niillä saada riittävän hyvää torjuntatulosta. Mitä pienempi taimi on sitä suurempaa tuhoa kemppi saa aikaan. Jos hyönteisverkot levitetään heti porkkanan kylvön jälkeen, tuholaistorjuntaa ei tarvita lainkaan”, Mäki lisää.
Apetit on tukenut sopimusviljelijöitä verkkojen hankinnassa. Verkkojen käytöllä voi saada huomattavan lisän satoon, sillä porkkanakempin vuoksi sato voi pahimmillaan jäädä alhaiseksi.
”Toki kasvukaudessa on monta muutakin tekijää, jotka vaikuttavat vuosittaiseen satoon”, muistuttaa Mäki.
Koeviljelyllä kohti entistä korkeampaa kotimaisuusastetta
Green Future of Satakunta -hanke tähtää kotimaisen kikherneen ja muiden palkokasvien sekä kukkakaalin viljelyn kehittämiseen. Satokaudella 2021 Apetitin Räpin koetilalla hankkeesta saadut kokemukset olivat myönteisiä.
”Viime satokautta rasitti toukokuusta heinäkuulle jatkunut helle. Siitä opimme, mitkä lajit kestävät keskimääräistä stressaavampia kasvuolosuhteita. Haastavat kasvukaudet ovat viljelykehityksen kannalta hyviä, koska silloin tiedämme, miten kasvit reagoivat ääriolosuhteisiin”, toteaa tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki.
Kikherne monipuolistaa kotimaisten palkokasvien valikoimaa. Tulevaisuutta silmällä pitäen Apetitilla nähdään tärkeäksi tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia kasvilajeja. Alkavalla satokaudella kikherneen viljelyala nostetaan edellisen vuoden puolesta hehtaarista kolmeen hehtaariin.
”Otamme rohkean harppauksen, koska kokeilu on niin kiinnostava meidän näkökulmastamme. Viime vuosi osoitti, että kikherneen puintitekniikkaa pitää vielä kehittää”, Huhdanmäki kertoo.
Myös kukkakaalin viljelyyn liittyviä kokeita jatketaan tulevalla kasvukaudella.
Lisätietoja:
Sanna Väisänen, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, puh. 010 402 4041
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 284 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit tutki markkinoiden rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiileja – makuerot selkeitä21.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti rypsi- ja rapsiöljyjen makueroja. Makututkimuksen* mukaan Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on maultaan markkinoiden miedoin. Makututkimuksen suoritti koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati. Markkinoilla olevien rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiilit eroavat toisistaan.
Tara Junker loihti perinteisten joululaatikoiden raaka-aineista raikkaan juuressalaatin17.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Ruokavaikuttaja ja ravitsemusasiantuntija Tara Junker suunnitteli lämpimän juuressalaatin, joka on sekä raikas että täyttävä. Kotimainen pakasteherne on suomalaisten jouluinen suosikki ja joulupöydän tuorein herkku.
Apetitin uudistunut öljypakkaus sisältää 41 % vähemmän muovia10.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetitin Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyjen pakkaukset uudistuivat. Uusien pakkauksien ansiosta pulloissa käytetään muovia vuositasolla 41 % eli yli 12 000 kiloa aiempaa vähemmän. Uusi pakkaus parantaa myös öljypullon käytettävyyttä.
Apetitin kyselytutkimus: Makaronilaatikko yhdistää suomalaisia arjessa – Monet arkiruoat kaukana ravitsemussuosituksista28.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit tutki mittavassa kyselyssä suomalaisten perinne- ja arkiruokasuosikkeja. Apetitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan arjen ykköset ovat samoja ympäri Suomen: makaronilaatikko ja lasagne ovat suomalaisten arkisia suosikkiruokia. Kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Uudet ravitsemussuositukset ja suomalaisten arkiruokasuosikit eivät kohtaa toisiaan.
Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia22.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme