Muutosehdotuksia vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetukseen
Suomen ympäristökeskus (Syke) ehdottaa muutoksia vesienhoidossa huomioitavien pilaavien aineiden listaan ja aineiden raja-arvoihin pintavesissä. Ehdotus perustuu riskinarviointiin aineiden haitallisuudesta vesiympäristölle ja pintaveden välityksellä ihmisille.

Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetuksen (VNa 1022/2006) tarkoituksena on suojella pinta- ja pohjavesiä sekä merivesiä. Asetus sisältää EU:n prioriteettiaineet ja kansallisesti valitut haitalliset aineet sekä niille ympäristönlaatunormeja eli raja-arvoja.
On järkevää seurata vesistöille oleellisesti haitallisten aineiden pitoisuuksia
Voimassa olevan asetuksen kansallisesti valitut aineet eivät ole ajan tasalla – suurta osaa ei vesissä havaita lainkaan ja ne eivät nykytietämyksen mukaan ole relevantteja. Toisaalta monia haitallisia aiheita ei nyt seurata vesistöissä lainkaan.
Riskiaineiden listalle mukaan 12 uutta yhdistettä, 13 pois
Nykyisistä 15 kansallisesta haitallisesta aineesta Syken julkaisema raportti ehdottaa asetukseen jätettäväksi vain kaksi: yksi teollisuuskemikaali ja yksi torjunta-aine.
Raportin tuloksena asetukseen ehdotetaan lisättäväksi 12 uutta yhdistettä tai yhdisteryhmää: PFAS-yhdisteet, lääkeaineet diklofenaakki ja ibuprofeeni, hormonit EE2 ja E1, metallit sinkki, kupari ja alumiini, sulfaatti sekä torjunta-aineet glyfosaatti, florasulaami ja tritosulfuroni. Ehdotus perustuu riskinarviointiin aineiden haitallisuudesta vesiympäristölle.
Suurimmalle osalle aineista on ehdotettu pintaveden ympäristönlaatunormeja. Ehdotetut normit perustuvat vesieliöstön suojeluun. Lisäksi raportti ehdottaa muita muutoksia esimerkiksi metallien taustapitoisuuksien huomioimiseen.
Ehdotukset on tarkoitettu huomioitavaksi asetuksen 1022/2006 tarkastuksessa, kun se tulee ajankohtaiseksi ympäristöministeriössä direktiivimuutosten johdosta. Jo sitä ennen raporttia voi hyödyntää siinä käsiteltyjen aineiden riskinarvioinneissa.
Valtioneuvosto on antanut Suomen ympäristökeskuksen tehtäväksi tarkastella ja tehdä ehdotus Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetuksen 1022/2006 ainelistan päivittämisestä vähintään kerran kuudessa vuodessa. Syken julkaisemassa raportissa ehdotetaan lisäksi käytäntöjä, joiden avulla voidaan parantaa asetuksen mukaisen suunnitelman laatua.
Raportin ehdotuksena on esimerkiksi järjestää selvityksiä tietyille aineille, joiden epäillään aiheuttavan riskiä vesiympäristölle, mutta joista ei tällä hetkellä ole tarpeeksi tietoa. Niiden tuloksia käytettäisiin hyväksi, kun Suomen ympäristökeskus seuraavan kerran laatii suunnitelman asetuksen 1022/2006 tarkistamiseksi.
Nyt julkaistu raportti on suunnattu erityisesti ympäristöministeriön, ELY-keskusten, aluehallintovirastojen, kuntien, näitä aineita vesiin päästävän teollisuuden ja muiden toiminnanharjoittajien ja näiden konsulttiyritysten sekä vesiensuojeluyhdistysten hyödynnettäväksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Erikoissuunnittelija Jukka Mehtonen, puh. 0295 251 421
Tutkija Katri Siimes, puh. 0295 251 637
Viestintäasiantuntija Johanna Kaunisto, puh. 0295 252 297
Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa
Suomen Ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Syreläget i Finska viken var bra i januari2.4.2025 08:40:00 EEST | Pressmeddelande
Observationerna under havsforskningsfartyget Arandas resa i januari visade att syreläget i Finska viken var bättre än under de fem senaste vintrarna. Syreläget i Bottenhavets djupområden är fortfarande relativt bra, men det försämras gradvis. Fosfor strömmar till Bottniska viken från huvudbassängen och den syns i havsområdet som höjda halter.
Good oxygen situation in the Gulf of Finland in January2.4.2025 08:40:00 EEST | Press release
Observations made during the January expedition of the marine research vessel Aranda showed that the oxygen situation in the Gulf of Finland was the best in the last five winters. While the oxygen situation in the deeps of the Bothnian Sea remains reasonably good, it is deteriorating gradually. Phosphorus flows into the Gulf of Bothnia from the main basin, increasing concentrations in this sea area.
Suomenlahden tammikuinen happitilanne hyvä2.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Merentutkimusalus Arandan tammikuun matkalla tehdyt havainnot osoittivat, että Suomenlahden happitilanne oli paras viiteen viime talveen. Selkämeren syvänteiden happitilanne on edelleen kohtalaisen hyvä, mutta vähitellen heikkenevä. Pohjanlahdelle virtaa fosforia pääaltaalta, ja se näkyy merialueella pitoisuuksien kohoamisena.
Viikkokatsaus 31.3.–4.4.202527.3.2025 09:53:54 EET | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Tutkimus: Yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistettava paikallista kansalaistoimintaa tukemalla25.3.2025 09:12:19 EET | Tiedote
Paikallista kansalaistoimintaa ei tueta riittävästi, vaikka se on keskeinen osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä, todetaan Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja Demos Helsingin tuoreessa tutkimuksessa. Tutkijat ovat huolestuneita erityisesti haavoittuviin ryhmiin liittyvistä tuloksista, sillä vain kolmannes kansalaisyhteiskuntaa edustavista vastaajista koki, että yhteisön toiminta-alueella ihmiset pitävät haavoittuvimmista huolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme