Päättäjät säästävät ihmiset hengiltä
Hyvinvointialueet ovat julkistaneet ensimmäiset paloasemien lakkautuslistat säästösuunnitelmissaan. Pelastustoimesta aiotaan leikata usealla alueella, palvelujen laadun ja saatavuuden heikentyminen on väistämätön seuraus näistä toimenpiteistä.
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto varoittaa hyvinvointialueita leikkaamasta pelastustoimesta
Kustannussäästöt on haettava muualta kuin hädän hetkellä̈ apua tarvitsevista kansalaisista. Toimintaa on tehostettava ja uusia ratkaisuja on löydettävä̈, mutta vaihtoehto ei voi olla jo liian ahtaalle leikatun vähentäminen. Sopimuspalokunnat ovat pelastustoimen kustannustehokkain resurssi, joka voi tarjota ratkaisumalleja nyt haettaviin säästöihin pelastustoimen palveluiden osalta, kun näitä pohdintoja tehtäisiin yhdessä hyvinvointialueen pelastuslaitosten kanssa.
Pelastustoimesta, ja varsinkaan sen tuottavimmasta ja kustannustehokkaimmasta osasta, eli sopimuspalokunnista ei saa yhdelläkään hyvinvointialueella leikata euroakaan. Meillä ei ole varaa menettää tätä kustannustehokasta resurssia, tilannetta voi verrata Ruotsiin, joka epätoivoisesti on vuosia yrittänyt elvyttää sopimuspalokuntatoimintaa siinä onnistumatta laajemmin, toteaa Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Ari Maskonen tuohtuneena.
Säästäminen pelastustoimessa voi maksaa kansalaisille säästöjäkin enemmän rahaa esim. Kasvavina vakuutusmaksuina. Ennen kaikkea säästöt voivat kuitenkin aiheuttaa enemmän inhimillistä hätää ja kärsimystä onnettomuuksien uhreille ja läheisille. Säästetään mieluummin ihmishenkiä ja pidetään palokunnat toimintakykyisinä!
Etelä-Savossa tavoitellaan sopimuspalokuntien valmiuden heikentämisellä noin 2% säästöjä pelastuslaitokselle. Pohjois-pohjanmaalla pelastuslaitos säästäisi vain hiukan yli puoli prosenttia. Nämä säästöosuudet ovat koko hyvinvointialueiden talouden kannalta promillen osia.
Pelastustoimi alueellistettiin noin 20 vuotta sitten. Koko alueellistamisen ajan pelastuslaitokset ympäri maan ovat hioneet toimintaansa ja karsineet kulujaan. Vasta 10 kuukautta toimineet hyvinvointialueet ovat SOTE-menojen jatkuvasti kasvaessa äärimmäisten säästötoimien edessä. On mielestämme täysin kohtuutonta vaatia jo 20 vuotta säästäneeltä pelastustoimelta toiminnan leikkauksia ilman kunnollista valmisteluaikaa. Hallituksen leikkaukset vaikeuttavat olennaisesti hyvinvointialueiden pelastuslaitoksien kykyyn huolehtia esim. lakisääteisistä velvoitteista tai ministeriön ohjeista/suosituksista liittyen sopimuspalokuntien työturvallisuuteen tai terveystarkastuksiin, ne eivät toteudu tällä hetkelläkään.
Ymmärrämme, että taloudelliset haasteet vaativat sopeutumistoimia, mutta ensisijainen huolemme on turvallisuutemme ja hätätilanteisiin vastaamisen tehokkuus. Palokuntien lakkauttaminen ja varallaolon vähentäminen vaikuttavat kokonaisvaltaisesti erityisesti suurten kaupunkien ulkopuolella:
- Vasteaikojen pidentyminen: Nopea ja tehokas reagointi on elintärkeää, ja pidemmät matkat palveluiden saatavuuteen aiheuttavat lisää henkilö- ja aineellisia vahinkoja.
- Resurssien kuihtuminen: Vähentyneet henkilö- ja kalustoresurssit heikentävät pelastustoimen kykyä suoriutua tehtävistään tehokkaasti.
- Lakisääteisten vaatimusten noudattamisen haasteet: Säästötoimenpiteiden vaikutukset ovat täysin nykyisen hallituksen hallitusohjelman vastaisia, kyky huolehtia työterveydestä ja turvallisuudesta myös vaarantuu.
- Hätätilanteiden ennaltaehkäisy: Paloasemat eivät ole pelkästään reagoivia yksiköitä, vaan ne tarjoavat myös tärkeää ennaltaehkäisevää työtä ja koulutusta, joka voi auttaa vähentämään hätätilanteiden riskiä.
- Kriisi- ja häiriötilanteisiin tilanteisiin varautuminen: Sopimuspalokuntien henkilöstö muodostaa yhteiskunnan ainoan heti hälytysvalmiina olevan ja helposti skaalattavan sekä kustannustehokkaan joustoresurssin.
“Sopimuspalokuntien asema ja toimintakyky turvataan” -Vahva ja välittävä Suomi : Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma
Palokuntien alasajo on virhe, jota ei voi peruuttaa
Ruotsissa sopimuspalokuntatoiminta ajettiin aikoinaan alas. Nyt sitä haluttaisiin takaisin, mutta menneen kaltaista vapaaehtoisverkostoa ei pystytä rakentamaan rahallakaan. Kerran lakkautettua palokuntaa on lähes mahdoton perustaa enää̈ uudelleen, sen sielu ja henki on mennyt.
Sopimuspalokuntien menot koko pelastustoimesta ovat alle 20%. Sopimuspalokunnat osallistuvat alueellisesti arviolta 40 – 60 %:iin pelastustoimen hälytystehtävistä ja ovat 90 %:ssa maasta maantieteellisesti ensimmäinen, tai jopa ainut apu. Sopimuspalokunnissa tehdään joillain alueilla jopa 40 % turvallisuuskoulutuksista. Lisäksi palokunnat tuottavat nuorille ilmaista palokuntanuorisotoimintaa kasvattaen tulevaisuuden turvaajia: sopimuspalokuntalaisia, pelastusalan ammattilaisia ja valveutuneita kansalaisia. Palokunnissa tehdään vielä̈ tämänkin lisäksi paljon yhteisöllistä̈ turvallisuustoimintaa erilaisissa tuki- ja harrastusosastoissa, sekä̈ ollaan osa omia asuinyhteisöjä̈ luoden kokonaisvaltaista turvallisuutta.
Sopimuspalokuntatoiminnan vaatimukset ja tuotetun palvelun laatu on kasvanut samanaikaisesti, kun kustannuksia on jatkuvasti karsittu. Paine on ennemminkin korottaa tavallisen kansalaisen päivittäiseen turvallisuuteen investoitavia resursseja, kuin pienen kosmeettisen säästön nimissä̈ vaarantaa kansalaisten perusturvallisuutta merkittävästi.
Yhteyshenkilöt
Ari MaskonenToiminnanjohtajaSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0505675179ari.maskonen@sspl.fiAleksi PeuralaJärjestöpäällikköSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0400803215aleksi.peurala@sspl.fiLinkit
- Pohjois-Pohjanmaalla ollaan sulkemassa joka kahdeksatta sopimuspalokunnan paloasemaa. Kaikkiaan sulkemisuhan alla on viisi paloasemaa, Kuivaniemi, Oijärvi, Rautio, Siikajoki ja Syöte.
- Etelä-Savossa aluehallitus kiristää kuntia: Alentakaa vuokraa tai paloautot lähtevät hitaammin! Uhkaus on, että muuten rahat otetaan pois sopimuspalokuntien varallaolosta.
- Kannanotto Pohteen talouden tasapainottamisen keinoihin vuodelle 2024
- Syötteen paloasema on säilytettävä
- Eloisan käsi hamuaa kuntien kukkarolla
- Pelastustoimi on jo säästetty säröille, sopimuspalokunnilta ei saa viedä euroakaan
Tietoja julkaisijasta
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ry (SSPL) on sopimuspalokuntien ja niiden taustalla toimivien palokuntayhdistysten liitto, jonka jäsenyhteisöt ovat vapaaehtoisia palokuntayhdistyksiä (VPK), henkilökohtaisen sopimuksen palokuntien (HSPK) palomiesyhdistyksiä ja laitos-/tehdaspalokuntia, jotka toimivat myös sopimuspalokuntina.
Suomessa on 706 sopimuspalokuntaa. Hälytyskelpoisen pelastustoimen sopimushenkilöstön määrä sopimuspalokunnissa on hieman yli 14 000 henkeä. He muodostavat Suomen suurimman pelastushenkilöstön ryhmän.
Palokuntayhdistyksissä on myös muita sopimuspalokuntatoimintaa tukevia jäseniä, jotka eivät osallistu hälytystoimintaan. Heidän toimintaansa kutsutaan pelastustoimen vapaaehtoistoiminnaksi. Yhteensä palokuntalaisia on noin 33 500.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry
Årets Avtalsbrandkår 2023: Taivalkosken VPK (Frivilliga brandkåren i Taivalkoski)26.8.2023 15:13:34 EEST | Pressmeddelande
Säkerhet, engagemang och gemenskap i fokus Det är med stor glädje vi meddelar att utmärkelsen Årets Avtalsbrandkår 2023 har tilldelats Taivalkosken VPK. Denna avtalsbrandkår har utmärkt sig genom sitt arbete och starka engagemang för att främja gemenskapens säkerhet.
Vuoden Sopimuspalokunta 2023: Taivalkosken VPK26.8.2023 14:50:11 EEST | Tiedote
Turvallisuus, sitoutuminen ja yhteisöllisyys korostuvat Vuoden Sopimuspalokunta 2023 tunnustus on myönnetty Taivalkosken VPK:lle. Tämä sopimuspalokunta erottuu edukseen tekemällään työllä ja vahvalla sitoutumisellaan yhteisönsä turvallisuuden hyväksi.
LokalTapiola-gruppen erhöll Avtalsbrandkårspriset15.12.2022 13:00:00 EET | Pressmeddelande
Finlands Avtalsbrandkårers Förbund har beviljat LokalTapiola-gruppen Avtalsbrandkårspriset som tack och erkänsla för det långsiktiga och omfattande arbete som gruppen gjort till stöd för avtalsbrandkårerna. Priset är avsett att uppmuntra till fortsatt gott och förtjänstfullt arbete till förmån för tryggheten och avtalsbrandkårsverksamheten.
Sopimuspalokunta-tunnustus LähiTapiola-ryhmälle15.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on myöntänyt Sopimuspalokunta-tunnustuksen LähiTapiola-ryhmälle kiitoksena ja huomionosoituksena pitkäjänteisestä ja laajasta sopimuspalokuntia tukevasta työstä. Huomionosoitus on tarkoitettu kannustamaan jatkamaan hyvää ja ansiokasta turvallisuuden- ja sopimuspalokuntatoiminnan eteen tehtyä työtä.
Valkeakosken VPK är Årets Avtalsbrandkår 202227.8.2022 13:05:58 EEST | Nyheter
Finlands yngsta avtalsbrandkår har valts till Årets Avtalsbrandkår 2022. Finlands Avtalsbrandkårers Förbund beviljar årligen den högt värderade utmärkelsen till en brandkår som gjort sig förtjänt av den. Trots sin unga ålder har Valkeakosken VPK visat sin viktiga roll då det gäller att trygga Valkeakoskibornas och Birkalänningarnas vardag.