Nuoret miehet kannattavat kastetta ja kirkkoa
Isänpäivänä 2023 lapsikastetta ja evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumista kannattaa lapsen nuorta äitiä todennäköisemmin lapsen nuori isä.
Nuoret miehet ja isät kannattavat kastetta nykyisin useammin kuin nuoret naiset ja äidit.
– Perinteisesti naiset ovat toimineet suvun perinteiden kuten kirkon tradition jatkajana. Nyt valta näyttää Suomessa vaihtuneen. Useat viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että nuoret miehet ovat meillä huomattavasti uskonnollisempia kuin samanikäiset naiset, kertoo Hanna Salomäki, Kirkon tutkimus- ja koulutusyksikön johtaja.
Usko Jumalaan on lisääntynyt nuorten miesten parissa 2010-luvulta. Nykyiset alle 20-vuotiaat miehet uskovat Jumalaan yleisemmin kuin samanikäiset kymmenen vuotta sitten. Kehitys näkyy myös tuoreessa kaupunkiseurakuntien empatia- ja tunnettuuskyselyssä (2023).
– Empatia- ja tunnettuuskyselyn mukaan 18–24-vuotiaat miehet (42 %) arvioivat reippaasti naisia (26 %) useammin, että kirkon arvot vastaavat heidän omia arvojaan. Jakauma näkyy myös kirkkoon kuulumattomien parissa. Kirkkoon kuulumattomista nuorista miehistä viidennes (21 %) piti kirkkoon liittymistä todennäköisenä tai oli ajatellut sitä. Samanikäisistä naisista näin mietti kymmenesosa (9 %)[1], kertoo kirkon tutkimus ja koulutus -yksikön johtaja Hanna Salomäki.
Suomalaisten hengellisyys on muuttunut yhtenäiskulttuurin murtuessa. Siinä missä vanhemmista sukupolvista itseään uskonnollisiksi kuvailee kaksi kolmasosaa, nuoremmissa sukupolvista itsensä uskonnolliseksi nimeää neljännes. Vähiten uskonnollisiksi itsensä identifioivat 1980–1989 syntyneet millenniaalit.
– Z-sukupolven 1990–1999 syntyneille miehille uskonnollisuus ja kirkkoon kuuluminen eivät ole ongelmia. Päinvastoin Z-sukupolveen kuuluvat miehet tukevat esimerkiksi lapsikastetta vanhempien ikäluokkien malliin. Myös Rippikoulukyselyn (2023) alustavat tulokset vahvistavat, että pojat uskovat kristinuskon opinkappaleisiin huomattavasti tyttöjä yleisemmin.
Kasteiden määrän taustalla väestörakenne
Kasteiden määrä on ollut viime vuosina hitaassa laskussa. Esimerkiksi Espoossa kirkon jäsenten lapsista kastetaan 81 %, Vantaalla 84 %. Kaikista espoolaisista lapsensa tuo kasteelle 47 %, vantaalaisista 42 %. Tilastojen taustalla vaikuttaa ennen muuta pääkaupunkiseudun monikulttuuristuminen. Maahanmuuttajataustaisilla on omat hengelliset yhteisönsä, ja he liittyvät evankelis-luterilaiseen kirkkoon valtaväestöä harvemmin.
– Jäsenistämme edelleen neljä viidesosaa kastaa lapsensa. Myös syntyvyyden lasku ja nuorten aikuisten kirkosta eroaminen vaikuttavat kastetoimitusten määriin, kertoo Espoon seurakuntayhtymän kasteita tutkinut projektikoordinaattori, pastori Heikki Lehti.
Alle 30-vuotiaista miehistä kaksi kolmesta kokee edelleen, että uskonnollinen seremonia on lapsen syntyessä joko erittäin tärkeä tai tärkeä asia. Samanikäisistä naisista näin ajattelee vain puolet. Nuoret naiset (53 %) myös nimeävät miehiä (28 %) yleisemmin kastamattomuuden syyksi lapsen itsenäisen, myöhemmän päätösoikeuden.[2]
– Lapsi päättää näistä asioista joka tapauksessa itse. Ilman kasvualustaa voi kuitenkin olla vaikeampaa kasvaa osaksi yhteisöä. Lapsikasteen muutos näkyy myös siinä, että rippikoululaisten kasteet ovat oletettavasti lisääntymään päin. Rippikoulu tavoittaa myös muita kuin kirkon jäseniä. Se on osa suomalaista yhtenäiskulttuuria, sanoo Heikki Lehti.
Väestötasolla viime vuonna syntyneistä kastettiin evankelis-luterilaisen kirkon uskoon 63,8%.
Uudenlaista isyyttä ja avoimempaa keskustelua
Miksi nuoret miehet suhtautuvat myönteisesti kirkkoon? Salomäen mukaan yleinen tasa-arvokehitys kytkeytyy myös hengellisyyden alueelle. Muutoksia tapahtuu molemmilla sukupuolilla, mutta eri suuntiin.
– Suomessa naisten uskonnollisuudessa on tapahtunut eurooppalaisittain poikkeuksellisen suuria muutoksia. Iäkkäämmillä naisilla rukoileminen ja usko Jumalaan ovat aiempaa vähäisempiä, ja äitien vähentynyt uskonnollisuus vaikuttaa yleisimmin tyttäriin[3], kertoo Hanna Salomäki.
Nuoret naiset raportoivat miehiä useammin myös päättävänsä lapsensa kasteesta etukäteen. Peräti puolet naisista kertoo, että kasteratkaisu on valmis ennen koko parisuhdetta. Miehistä näin ilmoittaa 38 %.[4]
Miesten tiedetään myös korostavan naisia useammin perinteitä.
– Tämä ilmenee esimerkiksi muun muassa erilaisten puolueiden kannatuksesta. Koska kirkko on osa suomalaista perinnettä, siihen kuulumista saatetaan pitää tärkeänä. Nuorten miesten hengellisyydessä kyse on kuitenkin myös keskustelukulttuurin muutoksesta. Kati Tervo-Niemelän, Jenni Spännärin ja Laura Kallatsan ”Ei oo puhuttu” -tutkimuksen (2022) mukaan nuoret sukupolvet ja nimenomaan miehet ovat murtaneet Suomessa aiemmin vallinnutta puhumattomuuden kulttuuria. Isä- ja isoisäpolvien puhumattomuus on ollut muovaamassa perheiden puhumattomuutta. Kun nuoret miehet ovat aiempaa avoimempia, muutos näkyy myös uskonnon alueella.[5]
Kastepalaute erinomaista
Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien keräämän kastepalautteen perusteella kastetoimitukset sujuvat erittäin hyvin.
– Palaute osoittaa pappien hoitavan kastetoimitukset kasteperheiden toiveita kuunnellen. Päätös kastaa on 2020-luvulla tietoinen valinta. Ne, joilla on myönteinen suhde kirkkoon, tuovat lapsensa kasteelle, kertoo Espoon seurakuntayhtymän projektikoordinaattori Heikki Lehti.
Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien yhteinen (Ra)kastettu-kastekampanja näkyy 6.-19.11. katujen valomainoksissa, sosiaalisessa mediassa ja muussa digimainonnassa. Mainosten tarkoituksena on muistuttaa kasteen merkityksestä rakkauden yhteisönä, joka yhdistää kristikunnan aikaan ja paikkaan katsomatta.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Hanna Salomäki, Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikön johtaja
hanna.salomaki@evl.fi 040 183 7020 (valokuva ohessa)
Heikki Lehti, Espoon seurakuntayhtymän Kaste-projektikoordinaattori, pastori
heikki.lehti@evl.fi 050 432 0038 (valokuva ohessa)
Ilkka Koivisto, viestinnän suunnittelija, Vantaan seurakuntayhtymä
Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymän yhteistä Kaste-kampanjaa koskevat kysymykset
Ilkka.koivisto@evl.fi 040 673 53 36
[1] Kaupunkiseurakuntien empatia- ja tunnettuuskysely 2023 (evl.fi)
[2] Kasteen polulla -tutkimus 2021 (evl.fi)
[3] Spiritualiteetti 2020-luvun Suomessa, 2022. Kirkon julkaisut)
[4] Kasteen polulla -tutkimus 2021 (evl.fi)
[5] ”Ei oo puhuttu.” | Uskonto, katsomus ja kasvatus (journal.fi)
Huom. Rippikoulukysely 2023 on vielä julkaisematon Kirkon kasvatuksen aineisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna SalomäkiJohtajaKirkon tutkimus ja koulutus
Puh:040 183 7020hanna.salomaki@evl.fiHeikki LehtiKaste-projektikoordinaattori, pastoriEspoon seurakuntayhtymä
Puh:050 432 0038heikki.lehti@evl.fiIlkka Koivistoviestinnän suunnittelijaVantaan seurakuntayhtymä
Koivisto vastaan Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien kampanjaa koskeviin kysymyksiin
Kuvat
Linkit
- Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien yhteisen (Ra)kastettu-kampanjan laskeutumissivu
- Espoon seurakuntayhtymän kastesivu
- Vantaan seurakuntayhtymän kastesivu
- Kaupunkiseurakuntien empatia- ja tunnettuuskysely, 2023
- Spiritualiteetti 2020-luvun Suomessa, 2022
- Kasteen polulla -tutkimus, 2021
- ”Ei oo puhuttu.” Uskonnosta puhuminen ja puhumattomuus suomalaisissa perheissä, 2022
Espoon seurakunnat - Evankelis-luterilainen kirkko Espoossa
Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling muodostavat yhdessä Espoon seurakuntayhtymän. Seurakunnissa on yhteensä 159 200 jäsentä. Työntekijöitä on noin 500.
Kirkko Espoossa vahvistaa yhteisönä kristillistä uskoa, tulevaisuuden toivoa ja lähimmäisenrakkautta. Olemme läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon seurakuntayhtymä
Joulun odotus alkaa Espoossa Hoosiannakirkoilla, myyjäisillä ja joulukuvaelmilla21.11.2024 08:27:29 EET | Tiedote
Espoolaiset käyvät eniten kirkossa adventin ja joulun aikaan. Veisaisiko Hoosiannan, nauttisiko joulupuurosta, piipahtaisiko myyjäisissä vai lähtisikö seikkailemaan joulupolulle tai metsäkirkkoon? Joulun odotuksen avausviikonlopussa 29.11.–1.12. on Espoon seurakuntien ohjelmistossa, mistä valita.
Väntan på jul börjar med Hosiannasång i kyrkan21.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Mest flitiga kyrkobesökare är Esboborna under advent och jul. Väntan på jul börjar vid första advent och veckoslutet 29.11–1.12 finns det mycket att välja på: sjunga Hosianna-hymnen, äta julgröt eller besöka en julbasar?
Kauneimmat joululaulut alkavat Espoossa – tilaisuuksia yli 80 tänä vuonna20.11.2024 13:47:44 EET | Tiedote
Suuren suosion vuodesta toiseen keränneet Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuudet alkavat jälleen joulukuun alussa. Espoossa tilaisuuksia on lähes joka päivä joulukuun alusta joulunpyhiin saakka. Yhteensä tilaisuuksia on Espoossa yli 80.
Diakonian asiakaskysely: Espoolaiset tyytyväisiä seurakunnista saamaansa apuun15.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Espoon seurakuntien diakoniatyön asiakkaat antavat diakonialle huippuarvosanan. Syyskuussa toteutetun diakonian asiakaskyselyn tuloksissa korostuvat tapaamisesta saatu hyöty ja kuulluksi tulemisen kokemus.
Kundenkät inom diakonin: Esbobor är nöjda med hjälpen de får av församlingarna15.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Esbo församlingars diakoniarbete får toppbetyg av klienter. Nyttan av klientmötet och upplevelsen av att ha blivit hörd sticker ut bland svaren i kundenkäten, som gjordes i september.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme