Laura Gustafssonin hätkähdyttävä Mikään ei todella katoa on kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana
Kuudennessa romaanissaan Laura Gustafsson käsittelee yksittäisen ihmisen epätoivoista taistelua muunlajisten eläinten hyväksi ja nostaa merkitykselliseksi ihmisen ja toisen lajin edustajan välisen kiintymyssuhteen. Romaanissa pohditaan muunlajisten eläinten itseisarvoa ja ihmisten oikeutusta käyttää niitä omiin tarpeisiinsa sekä eläinteollisuuden osuutta ympäristön massiiviseen tuhoamiseen.

Finlandia-lautakunnan ehdokasperustelut:
Mikään ei todella katoa on vimmainen, ajoittain jopa hulvaton kertomus pieleen menneen maailman laidalta. Kylmien, kammottavien faktojen ja taitavan kerronnan kudelma pohtii kuinka toimia, kun mikään ei tunnu muuttuvan parempaan, ainakaan raaistuvan tehotuotannon ja eläinten oikeuksien kannalta. Teos onnistuu hätkähdyttämään ja vaikuttamaan monella tasolla kaunokirjallisen vahvuutensa ansiosta.
Mikään ei todella katoa -romaanissa keski-ikäistyvä ammattiaktivisti huomaa kadottaneensa uskon elämään. Vuosikaudet hän on hiippaillut öisissä navetoissa, tuijottanut karmaisevaa videomateriaalia ja tehnyt kärsivällistä valistustyötä. Silti vieläkin joku kysyy, eikö hän ole ajatellut porkkanoiden tunteita. Eläinteollisuus kasvattaa tuotantomääriään, eikä auta, vaikka muotitalot kieltäytyvät turkiksista ja kahviin kaadetaan kauramaitoa. Ylivoimaisen vastustajan edessä hän joutuu valitsemaan, jatkaako taistelua vai onko pako paras vaihtoehto.
Laura Gustafsson nousi vuonna 2011 Suomen kirjallisuuskenttään menestysromaanillaan Huorasatu, joka oli ehdolla Finlandian, Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja Nuori Aleksis -palkinnon saajaksi. Dramaturgiksi kouluttautunut Gustafsson työskentelee myös teatterin, tv:n ja kuvataiteen parissa. Lisäksi hän on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, kolumnisti ja podcastaaja. Vuodesta 2012 Gustafsson on tehnyt yhteistyötä kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa. Työparin teoksia on nähty Helsingin Taidemuseon yksityisnäyttelyssä sekä kansainvälisissä biennaaleissa, ja projekti on saanut Mediataiteen valtionpalkinnon.
Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 29.11.2023. Palkinnot jaetaan tänä vuonna 40. kerran. Kaunokirjallisuuden ehdokkaiden valintalautakuntaan kuuluvat lukupiiriaktivisti, bloggaaja Kirsi Ranin (pj.), elokuvatuottaja Ilkka Matila ja kirjakauppias, galleristi Eira Sillanpää. Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee professori, taiteilija Jorma Uotinen.
Yhteyshenkilöt
Jenni HeitiMarkkinointi- ja viestintäpäällikkö
Kaunokirjallisuus,
musiikki & populaarikulttuuri
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus
Joan Didionin Merkintöjä Johnille on järisyttävä arkistolöytö nykykirjallisuuden suunnannäyttäjältä, käännös luvassa syksyllä22.4.2025 11:58:22 EEST | Tiedote
Arvostetun ja ikoniseksi nousseen kirjailijan postuumi teos on mullistava löytö, joka täydentää aiemmin ilmestyneitä Maagisen ajattelun aika- ja Iltojen sinessä -teoksia. Tällä viikolla englanniksi ilmestyvä teos saadaan suomeksi syksyllä.
Children of Bodomin tarina kirjaksi – julkaistaan elokuussa15.4.2025 08:58:00 EEST | Tiedote
Marraskuussa 2019 metallimusiikin fanit järkyttyivät yllättävästä uutisesta: Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin yhtyeisiin lukeutuva Children of Bodom ilmoitti hajoamisestaan. Vain vuotta myöhemmin uutiset olivat vielä traagisempia. Yhtyeen perustaja ja keulakuva Alexi Laiho oli kuollut. Timo Isoahon kirjoittamassa historiikissa Children of Bodomin jäsenet kertovat, kuinka kaikki sai alkunsa ja mikä johti yhtyeen tuhoon. Bändin maailmanlaajuisesta merkityksestä kertoo, että kirjaan on haastateltu myös kymmeniä genren kansainvälisiä suuruuksia.
Salatun rakkauden historia piirtää kuvaa suomalaisesta queer-historiasta.14.4.2025 10:29:12 EEST | Tiedote
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä on aina ollut, mutta rikoslain ja tiukkojen yhteiskuntanormien vuoksi monet ovat joutuneet salaamaan suhteensa tai identiteettinsä. Moniääninen tietokirja kielletystä rakkaudesta täydentää käsitystämme historiasta.
Kimmo Aroluoman Viimeinen kiertue kertoo HIM-yhtyeen tiestä maailman suurimmille keikkalavoille – sekä niiden takahuoneisiin, joissa unelmat ja todellisuus törmäsivät1.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Miten Ville Valon luotsaama HIM nousi maailmanmaineeseen? Millaisten paineiden ja ristiriitojen keskellä kansainväliset kiertueet toteutettiin ja mikä johti lopulta bändin hajoamiseen? Kirjailija ja kitarateknikko Kimmo Aroluoma tarjoaa sisäpiirin näkökulman HIM-yhtyeen kiertue-elämään, sen huippuhetkiin ja varjopuoliin. Viimeinen kiertue on Aroluoman rehellisen omakohtainen selviytymistarina, intensiivinen muistelmateos rockbisneksen hektisyydestä sekä vaikuttava kuvaus artistien ja heidän kanssaan työskentelevien ihmisten rakkaudesta musiikkiin.
Jenni Räinän kaunis ja omakohtainen uutuuskirja on vaikuttava teos luonnon katoamisesta20.3.2025 13:03:00 EET | Tiedote
Jenni Räinän Veden ajat kertoo luonnon peruuttamattomasta muutoksesta, joka tapahtuu silmiemme edessä mutta jota emme huomaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme