KOSMIS - KOSTEIKKOJEN SEURANTAJÄRJESTELMÄ
Yleisesti on tiedossa kosteikkojen rakentamisen tähänastiset epäkohdat, kuten vesimäärien mittausten puuttuminen tai puutteet rankkasateisiin varautumisessa ja kiintoaineen pidättämisessä. Selvää on, että kosteikkojen tehokkuuden seurantaan tulee kiinnittää nykyistä paljon enemmän huomiota. Kosteikot eivät ole itsetoimivia, siksi niiden toimintakykyä ja hyvää kuntoa täytyy jonkun pitää yllä. Seurantajärjestelmä on tuomassa kosteikkojen hallintaan lisää tehoa sekä kosteikoille parempaa käytettävyyttä ja toimivuutta.
Kosteikon omistajan kannattaa seurata säännöllisesti kosteikkonsa toimintaa ja siten ylläpitää sen luonnollista tasapainoa ja varmistaa sen tehokkuus. Seurannan perusteella on helppo suunnata toimenpiteet oikeisiin asioihin. Viime vuosina on seurantaan jo osattu varautua ainakin rakennetuissa kaupunkikosteikoissa ja hulevesien hallinnassa. Mutta kaikissa uusissakaan kaupunkien viivytysaltaissa tai kosteikoissa ei seurantaa ole otettu huomioon, vaikka seurannan merkitys on aivan keskeinen.
KOSMIS™ on nostamassa kosteikkojen toiminnan uudelle aikakaudelle
BK-Hydrometa on kehittänyt kevyttä vedenkäsittelyä, jolla vastataan edellä kuvattuun haasteeseen. Käytössä on seurantajärjestelmä, jonka avulla saadaan selville kosteikolle tulevan ja sieltä poistuvan veden määrät ja ravinnekuormat, eli minkä verran vesi vie kuormitusta mukanaan. Oleellista järjestelmässä on sademittaus, virtaamat ja vedenlaatu.
KOSMIS™ järjestelmällä saadaan selville vesitase kosteikkoalueella: Havaitaan paljonko taivaalta tulee vettä, lunta, rakeita tai räntää sekä miten, milloin ja mitä määriä sitä ohjautuu vetenä kosteikkoon sekä paljonko sieltä poistuu.
Järjestelmällä aikaansaadut tulokset ovat olleet erinomaisia, kun kosteikon toimivuutta voidaan seurata yksinkertaisen järjestelmän avulla. Sen perusteella on helppo suunnata toimenpiteet oikeisiin kohtiin. Siinä vaiheessa, kun mittaukset osoittavat että virtaus nousee liian suureksi, pystytään tekemään korjaavat toimenpiteet ja ohjaamaan virtausta muualle.
Erityisesti rankkasateiden aiheuttama virtaus voidaan ohjata ulos toista reittiä. Yleisesti ottaen, kun vesiä ohjataan eri rakenteiden avulla toiselle väylälle, voidaan välttyä suurten vesimassojen vyöryltä. Vaihtoehtona on muun muassa käyttää luukkuja osana kosteikkorakennetta, ja niiden avulla veden pintaa voidaan hallita viivytysaltaissa ja kosteikoissa yksinkertaisella tavalla. Näin turvataan kosteikon säilyminen kelvollisena, samalla vedenohjausrakenteet pysyvät kooltaan maltillisina. Hyvä seuranta auttaa myös säästämään kustannuksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
BK-Hydrometa Oy
Asko Kuoppala
asko.kuoppal@bk-hydrometa.fi
P. 010 2302 851
P. vaihde 010 2302 850
www.hydrometa.fi
Kuvat
BK-Hydrometa Oy on varhaisessa kasvuvaiheessa oleva uudenlainen yhteiskunnallinen yritys, jonka henkilöstö toteuttaa asiakkaidensa ympäristöön liittyviä haasteita, olivat ne sitten kansallisia tai globaaleja. Haasteet joita kohtaamme kaikkialla liittyvät veteen, ilmastoon ja vedestä riippuvaiseen elämään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta BK-Hydrometa Oy
MUOKATTU TYÖNKUVA INTENSIIVIKOULUTUKSELLA5.3.2024 23:28:23 EET | Tiedote
BK-Hydrometa Oy on varhaisessa kasvuvaiheessa oleva uudenlainen yhteiskunnallinen yritys, joka on perustettu vuonna 2011. Yrityksen toimintaa kuvaa erinomaisesti seuraavaa ilmaisu: “Haasteet, joita kohtaamme kaikkialla liittyvät veteen, ilmastoon ja vedestä riippuvaiseen elämään”.
KOSTEIKOT - LUONNOLLISINTA VESIENKÄSITTELYÄ9.11.2023 13:35:00 EET | Tiedote
Kosteikkojen tehtävänä on pidättää valumavesissä olevaa kuormaa, liukoista fosforia, typpeä, muita orgaanisia aineksia ja haitta-aineita. Kosteikkojen merkitys on ympäristölle tärkeä, sillä ne auttavat ylläpitämään vesistöjen luontaisia olosuhteita ja monimuotoisuutta. Lisäksi niiden avulla voidaan hillitä tulvia. Kosteikot vähentävät vesien kuormitusta ja parantavat veden laatua. Niiden toiminta perustuu veden virtausnopeuden säätelyyn. Kosteikkoon saapuessaan veden virtaus hidastuu, jolloin veden mukana kulkeutuvat kiintoaineet ja ravinteet ehtivät laskeutua kosteikon pohjalle.
VESI SUOMALAISEN LIIKETOIMINNAN NÄKÖKULMASTA21.3.2023 12:56:24 EET | Tiedote
Toivottavasti YK:n konferenssi vesikriisistä New Yorkissa 22.-24.3.2023 tuo vesivarojen tuhlaavalle käytölle vihdoin todellisia rajoituksia. Maailmanlaajuisesti veden käyttö jakaantuu tällä hetkellä siten, että maatalous on suurin veden käyttäjä ja käyttää kaikesta vedestä yli 60 %. Muut käyttäjäryhmät (teollisuus, kunnat, vesivarastot) käyttävät yhteensä loput noin 40 %. Alla olevassa graafissa esitetään vedenkäytön jakaantuminen eri toimijoiden kesken vuosien 1900–2010 aikavälillä. Suomalainen vesiliiketoiminta tekee uusioveden käytöstä houkuttelevaa.
ENSIMMÄINEN ETV-HYVÄKSYTTY VEDENPUHDISTUSMENETELMÄ POHJOISMAISSA1.3.2022 11:50:58 EET | Tiedote
Ilmastonmuutos ja sen ääri-ilmiöt synnyttävät arvaamattomia uhkia, joihin on varauduttava kaikilta osin. BK-Hydrometa Oy tuo ratkaisut saastuneiden hule- ja suotovesien sekä orsi- ja valumavesien käsittelyyn. • BK-Hydrometa Oy:n EFFE® GX on Pohjoismaiden ensimmäinen ETV*-verifioitu (Environmental Technology Verification) vedenpuhdistusmenetelmä EU:n ympäristötekniikan todentamisohjelmassa. Menetelmän avulla voidaan ottaa talteen ja poistaa vedestä haitallisia aineita, raskasmetalleja, hajuja, liuenneita aineita, ravinteita.
BK-HYDROMETAN TOTEUTTAMALLA PITKÄAIKAISELLA PINNANKORKEUDEN SEURANNALLA LÖYTYI SYY LATTIAPINNOITTEEN IRTOAMISELLE16.7.2020 13:28:35 EEST | Tiedote
BK-Hydrometa suunnitteli logistiikkakeskuksen kiinteistön sisä- ja ulkopuolelle pinnankorkeuden seurannan, ja mittaustulosten perusteella selvisivät syyt lattiapinnoitteen irtoamiselle.