Nyt se on selvitetty – pikkujoulukausi alkaa suomalaisten mielestä marraskuun puolivälissä, toiveissa on hemmottelua ja hyvää ruokaa
Pikkujoulusesongin käydessä kuumimmillaan ovat monet ravintolat yksityiskabinetteineen varsin ahkerassa käytössä. Ravintolasta ei niinkään kaivata perinteisiä jouluruokia, vaan esimerkiksi tapaksia tai jouluisia makuja uudenlaisella twistillä. Tänä vuonna suomalaisten pikkujoulutoiveissa korostuvat hemmottelu ja hauskanpito. Näin kertoo S-ryhmässä teetetty pikkujoulututkimus.

Pikkujoulusesonki on HOK-Elannon ja Sokotelin teettämän tutkimuksen* mukaan kuumimmillaan marraskuun puolivälissä, tätä mieltä on lähes puolet vastaajista. Myös pikkujoulujen googlauspiikki osuus samaan ajankohtaan – viimeistään silloin pohditaan, että missä ja miten pikkujoulut vietettäisiin. Pikkujoulusesonki näkyy selvästi HOK-Elannon ja Sokotelin ravintoloissa, joissa ollaankin valmiina vilkkaaseen pikkujoulukauteen.
- Sesonki on yleensä vilkkaimmillaan neljänä, viitenä viikonloppuna ennen joulua. Suosituimmat juhlapäivät ovat perinteisesti perjantait ja lauantait. Meidän ravintoloissamme riittää vaihtoehtoja erilaisten pikkujoulujen viettoon. Vinkkaan, että tänä vuonna legendaarinen SpåraKOFF on Jouluratikka ja sen kyydissä pääsee takuulla pikkujoulutunnelmaan. SpåraKOFFin voi alkuviikon päiville varata myös yksityiskäyttöön, jolloin se kurvaa lopuksi kolmen ruokalajin illalliselle Zetoriin, sanoo HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Satu Rytkönen.
- Joulun aika näkyy hotelli Tornissa vilkkaana niin ravintoloissa kuin hotellissakin. Tornin perinteinen joululounas on erittäin suosittu, ja joulun ja uudenvuoden hotellipaketteja kysytään paljon. Myös American Barin Cocktailkoulu on suosittu ohjelmanumero pienemmille porukoille. Uusi Torni Spa palvelee puolestaan hemmottelulomalle tulevia kaupunkilaisia, hiljattain täysin uudistetun Solo Sokos Hotel Tornin hotellinjohtaja Marko Kurtto kertoo.
Parhaiten pikkujouluissa maistuvat kala ja jouluiset maut uudenlaisella twistillä
Tutkimuksen mukaan pikkujouluja vietetään perinteisesti työporukan kesken, mutta myös omien ystävien kanssa. Pikkujouluporukka koostuu useimmiten melko pienistä, ravintolaan sopivista noin 3–15 hengen porukoista. Ravintolat ja niissä tarjottava ruoka nousevatkin keskeiseen asemaan pikkujouluissa, sillä 80 % vastaajista on sitä mieltä, että ruoka on pikkujouluissa tärkeintä. Perinteiset jouluruoat, kuten laatikot ja rosolli eivät ole suosikkien kärjessä, vaan 40 % suosii ennemmin jouluisia makuja, mutta uudenlaisella twistillä. Esimerkiksi jouluiset tapakset puhuttelevat. Kaikista suosituin vaihtoehto pikkujoulupöytään ovat kalaruoat.
- Ravintola Kappelissa tarjoillaan pikkujouluseurueillekin mainiosti sopivaa Kellarin joulubuffetia marras-joulukuussa, jossa juuri nämä toiveet toteutuvat. Menu sisältää kalaa monella tapaa sekä jouluista ruokaa raikkaalla otteella. Pääruokana on esimerkiksi paahdettua nieriää, voi-valkoviinikastiketta sekä ylikypsää hirvenrintaa. Kellari on todella suosittu juhlatila, joten varaukset kannattaa tehdä ajoissa, kertoo Kappelin ravintolajohtaja Santeri Uusitalo.
Noin puolet vastaajista on sitä mieltä, että pikkujouluihin sopivin juoma on viini. Juomapreferensseissä on kuitenkin ikä- ja sukupuolieroja: naiset suosivat enemmän viiniä ja glögiä, miehet puolestaan olutta ja esimerkiksi samppanjaa. Alkoholittomat juomasekoitukset ovat erityisesti alle 45-vuotiaiden suosiossa.
Herkullisen ruoka - ja juomatarjonnan lisäksi pikkujoulujen viettopaikassa tärkeintä yli 50 % vastaajista on tunnelma, joka luodaan laadukkaalla palvelulla, jouluisilla koristeilla ja sopivalla musiikilla. Lisäksi hyvät puitteet yhdessäololle ja seurustelulle sekä ravintolan helppo sijainti ovat tärkeitä kriteereitä, kun valitaan paikkaa pikkujouluille.
- Myös uusi Radisson RED Helsinki on löytänyt jo mukavasti pikkujoulujen viettäjiä. Sijainti Kaisaniemen puiston laidalla on erinomainen vaikka after workeja ajatellen, ja ravintolamme RED Bar & Kitchen tarjoilee tyylikkäitä juomia ja rentoa purtavaa isompaan ja pienempään nälkään. Perjantaisin tunnelmasta huolehtii DJ, Radisson RED Helsingin hotellinjohtaja Mika Virtanen vinkkaa.
Koronan jälkeen pikkujoulujen vietto on palautunut normaalille tasolle ja juhlilta kaivataan tänä vuonna etenkin hauskanpitoa ja rentoutumista. Pikkujoulujen lisäksi halutaan ravintolassa joulun aikaan tavata perhettä ja ystäviä sekä nauttia kiireettömästä yhdessäolosta esimerkiksi joululounaan merkeissä.
*Lähde: HOK-Elanto ja Sokotel - Joulusesonkitutkimus: Joulu 5/2023, vastaajamäärä 1407, SOK Markkina- ja asiakasymmärrys Feelback Group
Yhteyshenkilöt
HOK-Elannon viestintäMediapuhelin
Puh:010 766 0590viestinta.hok-elanto@sok.fiTietoja julkaisijasta
S-ryhmän suurin osuuskauppa HOK-Elanto on yli 660 000 asiakasomistajan oma osuuskauppa, jonka liikevaihto vuonna 2022 oli 2,4 miljardia euroa. HOK-Elannossa työskentelee yli 6 700 henkeä, ja osuuskaupan monipuolisia palveluita käyttää vuosittain yli 150 miljoonaa asiakasta Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Vantaalla.
Kun kaikki Alepat, S-marketit, Prismat, Food Market Herkut, ravintolat, ABC-asemat ja latauspisteet, Sokokset ja Sokos Emotion -myymälät, Hautaus- ja lakipalvelupisteet sekä Omistajapalvelupisteet lasketaan yhteen, toimipaikkoja HOK-Elannolla on yli 400.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto
Grillit koreaksi aasialaisilla mauilla – viime kesänä pääkaupunkiseudulla villinneet pinsat saavat sisaren23.4.2025 10:21:37 EEST | Tiedote
HOK-Elanto polkaisee kevään grillikauden käyntiin korealaisilla grillitacoilla. Aasialaiset ja etenkin korealaiset maut trendaavat nyt niin kansainvälisissä kuin suomalaisissakin keittiöissä, ja alkavan kesäkauden kunniaksi on aika pistää myös grillit koreaksi. Rapeita ja kuohkeita sorriso-leipiä sekä muita korealaisten grillitacojen aineksia on saatavilla kaikista HOK-Elannon Prismoista, valikoiduista S-marketeista, sekä Food Market Herkku -myymälästä 24.4.2025 alkaen.
Prisma Sellon remontti päätökseen – uudistettu myymälä tarjoaa ratkaisun arjen ruokapulmaan7.4.2025 08:59:36 EEST | Tiedote
Tammikuussa 2025 alkanut reilun kolmen kuukauden remonttiurakka on saatu päätökseen Espoon Prisma Sellossa, ja uudistuneen myymälän avajaisia juhlistetaan 10.4.2025 alkaen. Jatkossa Prisma Sellon asiakkaat pääsevät nauttimaan muun muassa suosituista siipi- ja kebabbuffeteista, entistä laajemmasta hedelmä- ja vihannesosastosta sekä uudistuneesta käyttötavaraosastosta – Prisman aina edullisella hintatasolla tietenkin.
Varma kevään merkki – keltaisten Alepa-pyörien pyörät pyörivät jo kymmenettä kautta27.3.2025 11:06:10 EET | Tiedote
Alepa-fillareiden kausi alkaa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla 1.4.2025. HOK-Elannon Alepa-ketju toimii tuttuun tapaan pyörien pääyhteistyökumppanina – tänä kesänä jo kymmenettä vuotta peräkkäin.
HOK-Elanto avaa kevään aikana kaksi uutta ravintolaa Espoon Kivenlahteen – ensimmäisenä ovensa avaa Lilla Sten 21.3.21.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
HOK-Elanto avaa kaksi uutta ravintolaa Espoon Kivenlahdessa sijaitsevaan Hybridiarena Hypeen. Ravintolat Lilla Sten – All Day Bistro & Cafe sekä Ravintola Stensvik – Kitchen & Rooftop tarjoavat monipuolisia makuelämyksiä niin urheilu-, viihde- ja elämyskeskuksen kävijöille kuin kaikille muillekin hyvä ruuan ystäville.
Kierrätys uudelle tasolle: HOK-Elannon tavoitteena saavuttaa 90 % kierrätysaste18.3.2025 13:28:41 EET | Tiedote
HOK-Elanto on jo pitkään panostanut määrätietoisesti kiertotalouden edistämiseen. Vuonna 2023 kierrätysaste nousi 80 prosenttiin ja vuonna 2024 jo 81 prosenttiin. Työ materiaalien kierrätyksen tehostamiseksi jatkuu edelleen, ja seuraava tavoite onkin kunnianhimoinen: 90 prosentin kierrätysaste kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää ennakkoluulottomia kokeiluja sekä saumatonta yhteistyötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme