DNA Oyj

4G-yhteydet alueilla paranevat, kun DNA sulkee 3G-verkkonsa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa – pääkaupunkiseutu seuraa perässä

Jaa

DNA sulkee 3G-verkkonsa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa keskiviikon 22.11. ja torstain 23.11. välisenä yönä lukuun ottamatta pääkaupunkiseutua, missä verkko suljetaan vasta tammikuussa. 3G-verkon käytössä olleet taajuudet siirretään muutaman viikon kuluessa 3G-alasajosta 4G-verkon käyttöön, mikä parantaa 4G-palvelun laatua alueilla. 3G-verkossa siirretään enää reilusti alle 1 % DNA:n asiakkaiden mobiilidatasta.

Hyvinkäällä 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo viime toukokuussa ja Kanta-Hämeessä sekä Päijät-Hämeessä lokakuun lopussa. Aiemmin tehdyistä sulkutöistä kerättyjä oppeja hyödynnetään myös Uudenmaan ja Varsinais-Suomen 3G-alasajossa.
Hyvinkäällä 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo viime toukokuussa ja Kanta-Hämeessä sekä Päijät-Hämeessä lokakuun lopussa. Aiemmin tehdyistä sulkutöistä kerättyjä oppeja hyödynnetään myös Uudenmaan ja Varsinais-Suomen 3G-alasajossa. DNA

Sulkuaikataulu myös Uudenmaan ja Varsinais-Suomen osalta tiedotettiin kertaalleen jo kesäkuussa 2023. Ensimmäisen kerran DNA tiedotti jo vuonna 2021 lähestyvästä 3G-verkon alasajosta. Sulkemista on suunniteltu ja valmisteltu laboratorioympäristössä useamman vuoden ajan sekä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla alkuvuodesta. Hyvinkäällä 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo viime toukokuussa ja Kanta-Hämeessä sekä Päijät-Hämeessä lokakuun lopussa. Aiemmin tehdyistä sulkutöistä kerättyjä oppeja hyödynnetään myös Uudenmaan ja Varsinais-Suomen 3G-alasajossa.

”Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa 3G-verkon sulkeminen tapahtuu keskiviikon ja torstain välisenä yönä, 22.–23. marraskuuta. Poikkeuksen tekevät pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen, joissa 3G suljetaan vasta tammikuussa 2024. Mikäli kaikki sujuu odotetusti, siirrämme muutaman viikon kuluttua 3G:n sulkemisesta vapautuvat taajuudet 4G-tekniikan käyttöön, mikä parantaa 4G-verkon käyttökokemusta. Koska 3G-verkon käyttöaste on tänä päivänä erittäin pieni, näyttäytynee toimenpide suurimmalle osalle mobiiliasiakkaistamme yksinomaan myönteisessä valossa”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Laajasti tarkasteltuna 3G-verkon alasajo koskee kaikkia 3G-tekniikkaan pohjautuvia palveluita DNA:n verkossa. Palvelut korvaantuvat pääasiassa 4G- ja 5G-ratkaisuilla. Hyvin vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-tekniikkaa, siirtyvät tyypillisesti käyttämään 2G-verkkoa. Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, kuuluvat puhelut jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, siirtyvät puhelut 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen. Kaikki DNA:n 4G- ja 5G-puhelinliittymät tukevat VoLTE-puheluita.

Alle prosentti mobiilidatasta 3G-verkossa

3G-verkon käyttö on vähentynyt merkittävästi lähivuosien aikana. 3G-verkossa siirretään enää reilusti alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. Valtaosalle asiakkaista 3G-verkon alasajo näkyykin lähinnä 4G-verkon parantumisena, sillä 3G-taajuudet päästään samalla siirtämään uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. Samalla DNA:lta vapautuu resursseja modernien teknologioiden kehittämiseen.

4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen. Uusi verkkoteknologia tukiasemineen on myös siirrettyyn datamäärään nähden merkittävästi 3G-tekniikkaa energiatehokkaampaa. DNA:n 4G-peitto on liki 100 % suomalaisista. Vastaavasti 5G-verkon väestöpeitto marraskuussa 2023 oli 93 %, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä.

3G-verkkoja suljetaan ja on suljettu laajasti myös muualla maailmassa, mikä on hyvä huomioida matkustettaessa. Joissain maissa on päätetty myös 2G-verkon alasajosta tai se on jo suljettu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monilla operaattoreilla on käytössä enää 4G- ja 5G -verkot. Jos siis matkustat Yhdysvalloissa, tulee puhelimesi tukea VoLTE-roamingia puheluiden soittamiseksi.

Vanhan päätelaitteen toiminta syytä varmistaa

Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa 3G-verkon sulkeutuessa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti merkittävää hidastumista datansiirtonopeudessa. Hidastuminen ei kuitenkaan ole välttämättä merkityksellistä hyvin vähäisesti dataa siirtävien laitteiden kuten riistakameroiden kohdalla.

”Nyt on hyvä hetki varmistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Lähes kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 5–10 vuoden ikäisiä. Itse asiassa joissain 3G-verkon käyttötapauksissa asiakas on saattanut vahingossa lukita puhelimensa 3G-tilaan. Jos siis nykyaikaisen puhelimesi näytöllä näkyy yhä säännöllisesti 3G-symboli, kannattaa puhelimen asetukset tarkistaa”, Laari huomauttaa.

Jos on epävarmuutta siitä, onko laite 3G- vai 4G-kykyinen, kannattaa selvitys aloittaa etsimällä laitteesta, sen käyttöoppaasta tai laitteen näytöltä 4G-ikonia. Jos sellainen näkyy, voi laitteen melko varmasti olettaa olevan myös 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös verkkohaulla laitteen mallinumeron perusteella. Tarkemmat ohjeet mallinumeron tarkastamiseksi löytyvät DNA:n 3G-verkon alasajon tukisivulta. Jos päätelaite on 4G- tai 5G-mallinen, mutta yhteys ei 3G-verkon sulkemisen jälkeen toimi, on puhelimen asetuksista syytä tarkistaa, ettei laitetta ole lukinnut 3G-tilaan. Jos kyseessä on puhelin, kannattaa myös varmistaa asetuksista, että VoLTE-tekniikka on kytketty päälle.

Näin 3G-verkon sulkeminen etenee

DNA sulkee 3G-verkkonsa maakunta kerrallaan, lukuun ottamatta Hyvinkäätä, jossa 3G-verkko on jo suljettu. Maakuntakohtainen sulkemisaikataulu on esitetty alla.

Lokakuun 2023 lopussa suljettiin:

  • Kanta-Häme (suljettu)
  • Päijät-Häme (suljettu)

Marraskuun 2023 loppupuolella:

  • Uusimaa (paitsi pääkaupunkiseutu)
  • Varsinais-Suomi

Tammikuun 2024 aikana:

  • Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen)
  • Etelä-Pohjanmaa
  • Keski-Pohjanmaa
  • Keski-Suomi
  • Pirkanmaa
  • Pohjanmaa
  • Satakunta

Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla DNA:n käyttämät mobiiliverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää Suomen Yhteisverkko, joka on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Yhteisverkon 3G-verkon sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana. Suomen Yhteisverkko tiedotti tarkemmasta aikataulusta lokakuussa.

Lisätietoja medialle:

radioverkkojohtaja Jarkko Laari, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

DNA:n 3G-alasajon infosivu: https://www.dna.fi/3g

Kuvat

DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
DNA
Lataa

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA Experience Lounge on alusta tulevaisuuden teknologisten ratkaisujen koeajoon – vain kokeilemalla oivaltaa mahdollisuudet8.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

DNA on avannut uuden DNA Experience Loungen pääkonttorinsa yhteyteen Ilmalanlinnaan. Tämä innovatiivinen ja immersiivinen tila on digitaalinen alusta, joka tarjoaa DNA:n yritysasiakkaille ja sidosryhmille mahdollisuuden tutustua tulevaisuuden teknologian mahdollisuuksiin ja uhkiin sekä yhtiön tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin interaktiivisessa ympäristössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye