Suomen Psykologiliitto: Työelämään saatava suojaa psyykkiseltä kuormitukselta
Psyykkisen kuormituksen hallintaan työelämässä tarvitaan konkreettisia ratkaisuja. Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto ja Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren haluavat nostaa mielenterveyden EU:n agendalle.
Suomen Psykologiliitto sekä Akava katsovat, että työelämässä tulee kiinnittää vahvemmin huomiota mielenterveyteen. Psykososiaaliset riskit ja työstressi ovat monessa työssä haastavimpia työterveys- ja työturvallisuuskysymyksiä. Työsuojelu on kuitenkin perinteisesti keskittynyt fyysiseen työturvallisuuteen.
– Monilla työpaikoilla työn henkisen kuormittavuuden arviointi ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden suunnittelu koetaan hankalaksi. Yhtenä ratkaisuna Akava on ajanut työturvallisuuslain täsmentämistä ja uuden asetuksen säätämistä työn psykososiaalisesta kuormituksesta, kuvailee Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.
Mielenterveysongelmat ovat yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle Suomessa. Eläketurvakeskus arvioi, että mielenterveyssyistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet jatkavat edelleen kasvuaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että sairauspoissaolojen takia menetetään vuosittain 3,4 miljardin edestä työpanosta ja työkyvyttömyyden vuoksi menetetyn työpanoksen kustannukset ovat 8 miljardia.
– Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla enää puuttumatta psyykkiseen kuormitukseen työelämässä, kiteyttää Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen. – Psykologeilla on kyllä keinoja tukea työyhteisöjä ja työntekijöitä sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden ennaltaehkäisemisessä.
Mielenterveys esille eurovaaleissa
Psykologiliitto ja Akava katsovat, että psyykkinen kuormitus työelämässä on merkittävä kysymys koko Euroopan Unionin laajuisesti ja mielenterveys työelämässä halutaan nostaa tärkeänä teemana esille ensi kesän europarlamenttivaaleissa.
– EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on peräänkuuluttanut EU:lle kokonaisvaltaisempaa näkemystä terveydestä sisältäen mielenterveyden. Akavan mielestä EU tarvitsee kattavan mielenterveysstrategian, toteaa Löfgren.
EU:n on Psykologiliiton ja Akavan mukaan tärkeää olla aktiivinen työelämän toimija. Esimerkiksi etätyöhön ja työntekijöiden liikkuvuuteen liittyy Euroopan tasolla ratkaistavia kysymyksiä.
– Tällä hetkellä esimerkiksi psykologin tarjotessa etäpalvelua toisessa jäsenmaassa olevalle asiakkaalle on epäselvää, minkä maan sääntelyn mukaan toimitaan. Potilasdirektiiviä tuleekin täsmentää, painottaa Lipsanen.
Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren vieraili Suomen Psykologiliiton liittovaltuuston syyskokouksessa 18.11.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari LipsanenPuheenjohtajaSuomen Psykologiliitto ry
Puh:045 720 1097jari.lipsanen@psyli.fiMaria LöfgrenPuheenjohtajaAkava
Puh:040 568 2798maria.lofgren@akava.fiSuomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto
Lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä alku, mutta kehitystyötä on jatkettava2.10.2024 08:50:39 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Terapiatakuun piiriin on kuitenkin nyt käsittelyssä olevalla esityksellä tulossa hoitoa ainoastaan lieviin ja keskitasoisiin masennus- ja ahdistusoireisiin.
Lasten ja nuorten terapiatakuu jättäisi suuren osan avun tarvitsijoista ulkopuolelle6.6.2024 09:18:46 EEST | Tiedote
Esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi jättäisi nykyisessä muodossaan suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Valitettavaa on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin.
Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä tarttuu SuomiAreenalla kipeään aiheeseen29.5.2024 09:26:30 EEST | Tiedote
Mitä nuoren mielessä tapahtuu, kun hän turvautuu itseään vahingoittavaan käyttäytymiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän keskustelussa SuomiAreenalla pohditaan, millaiset tekijät nuorta suojaavat tai haavoittavat ja kuinka itsetuhoista nuorta voidaan tukea. Keskustelu järjestetään Porin torilla tiistaina 25.6.2024 klo 10–10.45.
Psykologien rooli hyvinvointialueella kaipaa kirkastamista18.5.2024 13:22:27 EEST | Tiedote
Kevätkokoukseensa 18.5.2024 kokoontunut Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto kehottaa erityisesti julkista sektoria kehittämään psykologien roolia organisaatioissaan. Psykologien laajan osaamisen arvo tulisi tunnistaa hoidon ja arvioinnin lisäksi myös kehittämistehtävissä.
Kehysriihen päätökset heikentävät vakavasti mielenterveyspalveluita18.4.2024 09:08:30 EEST | Tiedote
Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset mittavista säästötoimista sosiaali- ja terveyspalveluihin osuvat myös mielenterveyspalveluihin. Suomen Psykologiliitto on huolissaan seurauksista, kun pääsyä perustason mielenterveyspalveluihin vaikeutetaan heikentämällä hoitotakuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme