Jyväskylän yliopisto

30 vuotta viittomakielen tutkimusta ja koulutusta Jyväskylässä – ala esittäytyy avoimessa seminaarissa 23.11.2023

Jaa

Viittomakielen tutkimusta ja koulutusta on järjestetty 30 vuotta Jyväskylän yliopistossa. 10 vuotta sitten perustettiin Viittomakielen keskus, joka on viittomakielen tutkimuksen ja koulutuksen pääpaikka Suomessa. 

Henna Syrjälä (vas.), Doris Hernández Barros, Juhana Salonen, Danny De Weerdt ja Antti Kronqvist viittovat yhdessä: "Täällä viittomakielen keskuksessa tehdään tutkimusta ja opetusta" (kuvaaja Petteri Kivimäki)
Henna Syrjälä (vas.), Doris Hernández Barros, Juhana Salonen, Danny De Weerdt ja Antti Kronqvist viittovat yhdessä: "Täällä viittomakielen keskuksessa tehdään tutkimusta ja opetusta" (kuvaaja Petteri Kivimäki)

Viittomakielen keskus järjestää merkkivuosien kunniaksi torstaina 23.11.2023 seminaarin, jonka ohjelmassa muistellaan viittomakielen tutkimuksen ja koulutuksen vaiheikasta taivalta Jyväskylässä. Tapahtuma on samalla mainetta niittäneen VIKKE-hankkeen päätösseminaari. Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa pidettävä tilaisuus alkaa klo 12.00.

Jyväskylän yliopistoon on vuosien saatossa muodostunut viittomakielinen akateeminen opiskelija- ja tutkijayhteisö, johon seminaarissa tutustutaan paneelikeskustelun ja tutkimushankkeiden esittäytymisen kautta. Viittomakielen keskuksen tutkimuksen keskeiset painoalat ovat kielen perustutkimus, kaksi- ja monikielisyyteen sekä kielen oppimiseen ja omaksumiseen liittyvä tutkimus.

Viittomakielen keskus sijoittuu luontevasti Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitokseen. Sille on myös määritelty opetusministeriön myöntämä valtakunnallinen erityistehtävä, jonka mukaan se toteuttaa, kehittää ja koordinoi viittomakielen tutkimusta ja koulutusta alan muiden toimijoiden kanssa koko maassa.

Avoin ja monikielinen tilaisuus

Kaikille avoin seminaari on monikielinen, joten esitysten (viitotut, puhutut ja kirjoitetut) kielet vaihtelevat. Työpajojen lopussa on tarkempi kuvaus kielistä, joilla kyseinen työpaja tullaan suurelta osin toteuttamaan.

Tilaisuudessa on järjestetty suomenruotsalaisen ja suomalaisen viittomakielen tulkkaus. Olet sitten yhteistyökumppani, nykyinen opiskelija, entinen opiskelija, potentiaalinen uusi opiskelija tai muuten vain kiinnostunut toiminnastamme, niin toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Seminaari on oiva tilaisuus verkostoitumiselle, sekä nähdä ja tutustua toimintaamme.

Ohjelma 23.11.2023

12.00–12.15 Seminaarin avaus: Anne Pitkänen-Huhta

12.15–13.00 Viittomakieli 30 vuotta Jyväskylän yliopistossa: Ritva Takkinen, Markku Jokinen & Ulla-Maija Haapanen

13.00–13.45 Viittomakielen keskuksen opetus ja tutkimus tänä päivänä: Tommi Jantunen

13.45–14.15 Posterinäyttely

14.15–15.45 Työpajat

Työpaja 1: Suomenruotsalaisen viittomakielen korpus. Suomenruotsalainen viittomakieli ja ruotsi.

Työpaja 2: VIKKE-hanke - Keho viittomakielen omaksumisen ja oppimisen alkulähteenä/ Suomalainen viittomakieli, suomi ja englanti

Työpaja 3: Akatemiahanke ShowTell - Näyttäminen ja kertominen suomalaisessa viittomakielessä / Suomalainen viittomakieli, suomi ja englanti

15.45–16.15 Kahvitauko

16.15–16.45 Työpajojen purkukierros

16.45–17.45 Paneelikeskustelu: Viittomakielen asiantuntija nyt ja tulevaisuudessa

17.45–18.00 Seminaarin päätös

Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etänä. Tilaisuutta ei tallenneta tai julkaista jälkikäteen.

Linkki suoraan lähetykseen:

https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/hum/kivi/suomalainen-viittomakieli/suorat-lahetykset/jyvaskylan-yliopisto-30-vuotta-viittomakielen-tutkimusta-ja-koulutusta-uudistamassa

Seminaarin tapahtumasivu: https://r.jyu.fi/viittomakielenseminaari

Lisätietoa:

Antti Kronqvist: antti.r.kronqvist(a)jyu.fi

Lisää viittomakielen tutkimuksesta https://www.jyu.fi/viittomakieli

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye