Rauhanrakentamisen johtavat ammattilaiset, asiantuntijat ja tutkijat kohtaavat Tampereella

Jaa

Tampereen yliopistossa järjestetään maanantaina 27.11. kansainvälinen kongressi, joka kokoaa yhteen rauhan- ja konfliktintutkimuksen tutkijoita ja rauhanrakentamisen ja -välityksen ammattilaisia.

Tampere Peace Day
Aika: 27.11.2023 klo 10.15–19.00
Paikka: Tampereen yliopiston keskustakampus (Kalevantie 4, Tampere)

Ensimmäistä kertaa pidettävä Tampere Peace Day kokoaa rauhanrakennuksen ja -välityksen, kansainvälisten konfliktien ja turvallisuuden parissa työskentelevät asiantuntijat ja ammattilaiset yhteen keskustelemaan siitä, miten sopeutua nykyisiin globaaleihin haasteisiin ja työskennellä rauhanomaisen huomisen puolesta. Suomesta on tähän saakka puuttunut foorumi, joka toisi yhteen niin tutkijat kuin rauhanrakentamisen ammattilaiset.

Tampere Peace Day -tapahtuman järjestää Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI yhdessä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa.

– CMI ja rauhantutkijoiden yhteisö tuottavat eri tavoilla tietoa, toinen tutkimuksellisesti ja toinen rauhanrakentamisen ja -välityksen käytänteissä. Vaikka lähtökohtamme ovat erilaisia, olemme samojen kysymysten äärellä, TAPRIn tutkimusjohtaja Marko Lehti sanoo. 

Rauhanrakennus ja laajemmin monenkeskinen maailma on voimakkaassa muutoksessa. Rauhanrakentamisen tila on kaventunut, ja YK:lla ja EU:lla on vaikeuksia toimia suuressa osassa maailman konflikteista. Samalla valtioiden väliset konfliktit ovat palanneet kansainväliselle näyttämölle.

– Venäjän aloitettua hyökkäyssodan kansainväliseltä yhteisöltä ovat puuttuneet toimintamallit ratkaista tällaisia konflikteja, joiden uskottiin jo kadonneen maailmasta. Samalla kollektiivinen väkivalta poliittisten päämäärien ajamiseksi nähdään maailmalla yhä hyväksyttävämpänä, Lehti sanoo.

– Tarvitsemme uusia tapoja ajatella, miten uudessa tilanteessa ja tulevaisuuden vielä tuntemattomassa maailmassa toimitaan.

CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas korostaa, että Ukrainan sota on tehnyt näkyväksi myös sen, miten nykykonflikteissa kaikkea energiasta ruokaan ja informaatiosta viisumeihin käytetään aseena.

– Rauhanvälittäjät tarvitsevat uusia työkaluja voidakseen käsitellä aikaisempaa paremmin konfliktien eri ulottuvuuksia.  Tampere Peace Day on omiaan lisäämään ymmärrystä näistä välineistä. 

Tampere Peace Day -tapahtumasta tavoitellaan yhteisöllisyyden ja keskustelun foorumia. Konseptiin kuuluvat muun muassa nojatuolipaneelit, keynote-esitelmät ja keskustelut.  

Presidentti Martti Ahtisaaren (1937–2023) perustama ja hänen perintöään jatkava CMI on maailman johtavia yksityisiä rauhanvälitysorganisaatioita, joka toimii ympäri maailmaa. TAPRI puolestaan on johtavia rauhan- ja konfliktintutkimuksen keskuksia koko Euroopassa.

– Rauhantutkimuksen perusideana on vaikuttaa maailmaan ja tukea sen rauhanomaista kehitystä. Työlle on tarvetta vaikeina aikoina. Pyrimme yhdessä siihen, että rauhanrakentamisella ja -välityksellä olisi vielä sijansa maailmassa, Marko Lehti sanoo.

Tampere Peace Day -kongressi järjestetään Profi 7 -hanke Sustainable Security Practices (SUPRA) rahoittamana. SUPRA on tutkimusyhteisönä yksi Tampereen yliopiston profilaatioaloista vuosina 2023–2028.

Tampere Peace Day -kongressi 27.11.2023 klo 10:15-17:00 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, A210 (Päätalo).

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja median yhteyshenkilö, asiantuntijoiden haastattelupyynnöt
Tutkimusjohtaja Marko Lehti, marko.lehti@tuni.fi, 040 190 1595

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye